-
Nie jestem wyznawcą, ale staram się widzieć wady i zalety. Canon parę lat temu był w czołowce. Niskoszumne matryce, pierwsze FF "dla ludu". Ale od tego czasu minęło trochę i inni wyprzedzili go z innowacjami, a on drepcze w miejscu.
Nie tak łatwo wyjść z jednego systemu i przejść do drugiego. Kosztuje to stosowną ilość $. Przy obecnych cenach nie ma sensu. Dziś wybrałbym FF Nikona, ale obecnie koszt przejścia jest za duży.
Podoba mi się pomysł małego aparatu. Podoba mi się ostatnio Pentax K7 który jest mały, a ma wszystko, łacznie z uszczelnieniami. Ale jeśli mam brać APS czy 4/3 (oba mocno odbiegają powierzchnią matrycy od FF) to niech to będzie wyraźnie mniejsze od lustrzanki FF. Kibicowałem małym aparatom (Pentax k-m, Olympus E420, Pentax K7), a idea wyrzucenia lustra by jeszcze zmniejszyć rozmiary jak najmniej tracąc z zalet lustrzanki mi bardzo odpowiada. Panasonic G1 jest już mniejszy od luster, ale to jeszcze nie to. EP-1 ma juz całkiem sensowne rozmiary, ale na razie cena za wysoka, a możliwości nie znane.
Ostatnie plotki głoszą, że AF wolniejszy od Ricoha GX100. W takim razie to jeszcze nie byłoby to. Poczekamy na testy...
Proszę bardzo, niech Canon wypuści swoje EP-1. Może kupię. Czekam...
Uprawnienia umieszczania postów