Strona 30 z 65 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No cena jest jak się należało spodziewać na poziomie tańszych luster. .
    Ok 1000$ to nie jest cena na poziomie tańszych luster. To jest cena z kosmosu jak dla mnie.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ok 1000$ to nie jest cena na poziomie tańszych luster. To jest cena z kosmosu jak dla mnie.
    Cena podana na dpreview to 749$, a wiadomo ze realna cena jest potem zawsze nizsza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Zawiodl mnie ten EVF - to wciaz nie to samo co.... - lupka i realny wizjer w tym olku beda o niego lepsze.
    Pewnie, że nie to samo, ale kierunek sluszny, bo z czasem EVF będą coraz doskonalsze. Do tego stopnia, że być może zobaczymy kiedyś w EVF stabilizowany obraz z matrycy. Natomiast wizjer zapinany w sankach lampy Olympusa od razu likwiduje jeden z podstawowych atutów tego aparatu - niewielkie gabaryty. O kadrowaniu na LCD w słoneczną pogodę nie wspomnę przez litość...

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    To jest cena dla frajerów gotowych zapłacic za "nowość". Olympus ma taką politykę cenową, że wprowadzając nowy aparat ustala abstrakcyjnie wysokie ceny. A po roku, dwóch wyprzedaje zapasy prawie za grosze.

I jeszcze na szybko ile Olek "nadrobił" do G1 w kwestii gabarytów:

120.5 x 70 x 35 mm
    G1: 124 x 84 x 45 mm

Prawda, że niewiele? Różnica jest właściwie psychologiczna, bo G1 zwykle pokazuje się z dużym kitem (ma wbudowaną stabilizację), a Olka z naleśnikiem. Naleśnik wszak można również podłaczyć do G1 i pewnie schowa się on ładnie w "cieniu" uchwytu, a z Olka będzie sterczał.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-06-2009 o 15:48 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Nie rozumiem o czym wy mówicie - jak się chce mieć mikroskopijny aparat do noszenia w kieszeni to się kupuje bardzo dobry telefon komórkowy.
    Chyba, że ktoś lubi składane karabiny snajperskie i ma sporo kieszeni.

Tylko gdzie tu sens ?

To tylko taka cyfrowa Laica dla uboższych z sentymentem do srebrnej obudowy i Smeny 8M (mam oryginał)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

fakt, aparat i ogolnie system dla bardzo malej grupy odbiorców (zamysl Olympusa chyba jest inny)

kto to kupi? amator? za drogie i wymienna optyka powoduje ze tak naprawde caly zestaw body + 2 obiektywy pojemnosciowo bedzie wymagal bardzo niewiele mniejszej torby od klasycznych lustrzanek, stalki - nalesniki, ktore sa moze i bardzo male i fajne ale amator i stalka? raczej nie, kazdy chce miec zoom

kupia to zapalency i zawodowcy z ciekawosci tylko, jako zabawki, ktore szybko poleca na polke

szkoda mi Olympusa, naprawde porzadna firma ale drogi ktore od lat wybiera sa niedobre, wielka szkoda dla wszystkich, ze zamiast 4/3 Olek nie zrobil od nowa systemu z pelna klatka...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    szkoda mi Olympusa, naprawde porzadna firma ale drogi ktore od lat wybiera sa niedobre, wielka szkoda dla wszystkich, ze zamiast 4/3 Olek nie zrobil od nowa systemu z pelna klatka...
    Olympus nie mial z czego zrobic tego systemu FF. sensownego systemu szkiel z AF ta firma nigdy nie miala, a warunkiem koniecznym (acz nie zawsze wystarczajacym), zeby wejsc z FF jest wlasnie porzadny, nowoczesny system z optyka, blyskografami, itd. itp.
    inaczej, przy kosztach FF i docelowej polce tego sprzetu (profesjonalnej), firma nie mialaby szans tego sprzedac.

Olympus musial wszystko od zera robic. a widzac, ze Canon, Nikon i Minolta czy Pentax moga produkowac FF duzo nizszym kosztem, zdecydowal sie (logicznie) na polke amatorska i mniejsze matryce.

osobnym pytaniem jest, czy za kilka lat mamy szanse zobaczyc Olympusa probujacego swoich sil z nowym systemem FF. wydaje mi sie, ze nie, bo ten fragment torta poki co dziela Canon i Nikon, a Sony desperacko walczy o dostep do stoliczka. a jakby nie patrzyc takie Playstation ma i wiecej kasy i lepszy start, bo i szklarnie Tamrona i stare projekty po Minolcie i Zeissy. a Oly musialby tu wszystko od zera dziergac...
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Ja poczekam na zmianę cen i na porządne testy.

Niestety dźwiganie plecaka ze sprzętem i bandą elek troszkę mi zbrzydło i z chęcią kupiłbym taki sprzęcik z obiektywami typu 12 lub 14 mm (24 lub 28) 20 (40 mm) i 40-45 (80-90) Coś jak bessa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    (...)
    Olek nawiązuje do swojej historii. Kiedyś też robił takie mniejsze od standardowych aparaty (analogowe) na mniejszą klatkę.
    I sprzedał ich łacznie, chyba z 17 milionów egzemplarzy. W czasach gdy mniej ludzi miało aparaty. Takie analogi nazywały się P, więc teraz zrobił electronic P-1 (EP-1).

Biorąc pod uwagę to, że wielu wystarcza matryca APS-C (i pewnie taka dominuje na tym forum), to w EP-1 jest matryca która ma powierzchnię 72% APS-C. To aż taka wielka róznica nie jest.

EP-1 z 72% APS-C
    Canon G10 mam matrycę (1/1.7'') o powierzcni 12% APS-C
    Canon A580 ma matrycę (1/2.5'') o powierzchni 7% APS-C
    A przecież udzie kupują nietaniego G10. EP-1 ma dużo większą matrycę i wymienną optykę, a jest nieco mniejszy od G10.

Aparat ten nie musi być jedynym aparatem. Może być kieszonkową alternatywą (ja mam FF, ale takie EP-1 pewnie kupię, oczywiście nie po wejściowych cenach). Nie zawsze mam ochotę dźwigać plecak z 5D i zestawem L-ek. Czasem wystarczy mi matryca zbliżona do rozmiarów APS-C i 2-3 malutkie "naleśniki" - upcham to po kieszeniach i pójdę nie obciążony na spacer, na zakupy, do pracy...

To nie musi przejąć rynku lustrzanek, ale świetnie je uzupełni.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 17-06-2009 o 09:14

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Widzę, że tęsknicie do małego sprzętu, ciągle wspominając o zostawieniu w domu owego plecaka z zestawem eLek, skoro także duża grupa osób na tym forum tak lubuje się ogniskowej 35mm, to taki olympus z naleśnikiem 17mm może faktycznie okazać się niezła alternatywą, chociaż do zestawu 5d + 35 1.4 raczej nie będzie mu blisko, zresztą pewnie kluczowa sprawa jest do czego ma być użyty. Bo nie powiem, fajnie na spacer z dzieckiem by było pójść z aparatem w kieszeni i mieć ręce wolne Może ten model okaże się takim hitem jak kiedyś stary dobry Mju2, którego wspominam jak najlepiej. Kwestią jest oczywiście cena i nie sądzę, patrząc np po G10, żeby szybko spadła.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Dokladnie uwazam jak pisze Piotr_0602, mysle ze do reporterki, fotografii sytuacyjnej spokojnie ta matryca wystraczy. Zwlaszcza jak sie porobi cz/b ze specjalnym szumo ziarnem. Kilka takich przykladow jest na dpreview.

Druga nadzieja to w malej staloogniskowej optyce, tutaj akurat Olypmus ma swoje doswiaczenia - czy to w dawnych szklach zuiko - zawsze byly one zgrabne. Czy to po tym jak jasne szkla potrafi robic do systemu 4/3. No i potrafi robic swietne szerokokatne zoomy ktore ostroscia przebijaja L Canona, jak 9-18 mm f/4-5.6 ED. Mysle ze szybko powstanie kilka jasnych i malych stalek do tego aparatu. Po taki aparat siegna osoby ktore chcialy by miec namiastke Leici, Bessy, Canonetow czy niegdys popularnego Olympusa mjuII (35/2.8).

I jest juz wiecej na optycznych o tym aparacie, plus zdjecia.
    http://www.optyczne.pl/1961-nowość-O...ykładowe.html
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 17-06-2009 o 10:16

Strona 30 z 65 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów