Strona 29 z 65 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Zanim Canon coś takiego pokaże, minie kilka lat. A pewnie, znając jego politykę, nie da tyle w jednym body. Poza tym ciągnie rozwiązania z analogowych czasów, jak np. stabilizacja w obiektywach.
    Cóż Canon w latach osiemdziesiątych też się mocno ociągał z pokazaniem lustra z AF (próby z T80 pomijam, bo to była raczej wtopa) ale jak pokazali w marcu 86' (bodajrze jako ostatni z wielkich lustro z AF-em) EOS-a 650 i USM-y to reszcie szczęka opadła tak, że się nie mogli pozbierać przez następne 20 lat. Nie twierdzę że teraz też tak będzie - twierdzę jedynie, że jest zupełnie bez znaczenia czy ktoś wchodzi z jakimś nowum na rynek jako pierwszy czy ostatni.
    A co do tego czy firma śpi z nowościami czy nie, to najlepszy przykład mieliśmy stosunkowo niedawno kiedy wydawało się, że Nikon już niedługo spakuje walizki (przynajmniej z rynku pro). Tymczasem duetem D300/D3 wrócili do gry tak, że teraz o ironio to Nikon ma trzy pełnoklatkowe dslr-y na rynku, a Canon sprawia wrażenie jakby dreptał w miejscu nie bardzo wiedząc w którą stronę podążać. Dopiero trochę nową piątką się odbili (głównie - o ironio - tymi filmami).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-06-2009 o 00:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cóż Canon w latach osiemdziesiątych też się mocno ociągał z pokazaniem lustra z AF (próby z T80 pomijam, bo to była raczej wtopa) ale jak pokazali w marcu 86' (bodajrze jako ostatni z wielkich lustro z AF-em) EOS-a 650 i USM-y to reszcie szczęka opadła tak, że się nie mogli pozbierać przez następne 20 lat.
    dodam tylko, ze firma, ktora jako pierwsza wprowadzila w ogole system AF dzisiaj nie dziala juz na rynku fotograficznym. co wiecej, mimo zaprzezenia do pracy duzego sztabu inzynierow, ten system AF do dzis nie osiagnal sensownej szybkosci i sprawnosci, przez co marketing musi solidnie nadrabiac.

chodzi o Minolte, jesli ktos z historii nietomny.

druga strona medalu jest faktyczny ostatni z wielkich, ktory ociagal sie i w konsekwencji nie wprowadzil sensownego systemu AF. firma, ktora w okresie swietnosci korpusow manualnych byla poniekad niedoscigalnym wzorem jakosci i ergonomii. niestety, wejscie AF ja troche zaskoczylo i niedocenila klienta masowego. w latach 90-tych obudzila sie z reka w nocniku i jej produkcja aparatow ograniczyla sie do kompaktow i dziwacznych lustrzanek bez wymiennej optyki. pojawienie sie fotografii cyfrowej powitala zaprojektowanym od nowa systemem, ktory poki co pozostaje rownie wielkim wydarzeniem w historii fotografii jak wspomniane wyzej lustrzanki bez wymiennej optyki. swoje miejsce na rynku maja, ale majtek to to specjalnie nie opuszcza...

mowa o Olympusie tym razem. ktorego OM byl (i nadal jest) megawypasionym sprzetem, ktoremu normalnie fiordy z reki jadly. co z tego, jesli budowana przez lata reputacja OM-a w kilka lat roznioslo wejscie bagnetow elektronicznych i obiektywow AF.

moral z tej historii... zostawmy przewidywanie przyszlosci szamanom i innym fusowrozcom
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jest już oficjalnie:

http://www.dpreview.com/previews/olympusep1/

prawie ideał...
    prawie, bo Panasonic nie podzielił się swoim superszybkim AF-em z G1
    nawet ISO 6400 wygląda znośnie (chyba nowy procek skutecznie rozsmarowuje szumy)
    wszystko wygląda świetnie, ale ten AF z kompaktu...
    choć dpreview zastrzega, że to nie jest jeszcze ostateczna wersja firmware, więc może jeszcze go podciągną (w specyfikacji jest jakiś "fast speed AF" czy jakoś tak)

Uzależniony

Domyślnie

Mial zabic G10 a zabil checi na zakup cena.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ogolnie, to fajnie to wyglada. nie jest to 12Mpix takie jak w 5D, ale dla normalnego
    czlowieka jakosc jest z okladem wystarczajaca. a rpzmiarowo to jest swietna sprawa...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Olek pokazał fajny aparat. Dwie uwagi - jednak jest większy niż sigma DP oraz co jest dużo gorsze - kosmiczna cena
    Co do AF to się nie wypowiem bo i choćby nie wiem jak się starali go sknocić to i tak powinien być szybszy niż ten w DP

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ogolnie, to fajnie to wyglada. nie jest to 12Mpix takie jak w 5D, ale dla normalnego
    czlowieka jakosc jest z okladem wystarczajaca. a rpzmiarowo to jest swietna sprawa...
    test ISO

http://www.mycen.com.my/buzz/160609_...en_ep1_03.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zabawne jest w tej historii jak marketing zagrał na naszych sentymentach za pomocą ładnego opakowania. Bo w tym aparacie nie ma nic ciekawego w przeciwieństwie do Panasonica G1 (nie posiadam ). Zamiast porządnego AF i EVF otrzymujemy trendy obudowę, która nie jest wcale dużo mniejsza. O stabilizacji matrycy nie wspomnę, bo do niczego niepotrzebna (teleobiektywów raczej nikt nie będzie podłączać do Olympusa; jeśli w ogole kiedyś będą, to i tak AF nie wydoli w typowych zastosowaniach). A Panasonica można kupić już za 2000 złotych z kitem. No ale to nie jest marka foto, a poza tym nie ma już posmaku nowości...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-06-2009 o 14:19

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No cena jest jak się należało spodziewać na poziomie tańszych luster. Póki co to nie spodziewałbym się kolejek w sklepach. To będzie rzeczywiście zupełna nisza.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Zabawne jest w tej historii jak marketing zagrał na naszych sentymentach za pomocą ładnego opakowania. Bo w tym aparacie nie ma nic ciekawego w przeciwieństwie do Panasonica G1 (nie posiadam ). Zamiast porządnego AF i EVF otrzymujemy trendy obudowę, która nie jest wcale dużo mniejsza. ..
    Tez tak myslalem dopuki nie poszedlem do Saturna i nie pobawilem sie G1. Sa dwa do zabawy w W-wie. Zawiodl mnie ten EVF - to wciaz nie to samo co.... - lupka i realny wizjer w tym olku beda o niego lepsze. Co do wielkosci myslalem ze jest maly - ale jednak dalej jest to wciaz cegla, nie do porownania z Sigma DP1, Lumixem LX3 czy jak widac tym Olkiem.

Strona 29 z 65 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów