Strona 26 z 65 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak dla mnie obiektyw bezużyteczny... Powód? Brak możliwość użycia filtrów (np. polaryzacyjnego). Nie ma gwintu i w dodatku posiada wbudowaną osłonę przeciwsłoneczną (tulipan). Jak można było wymyślić takie kretyńskie rozwiązanie???
    ale to nie jest szklo landszaftowe. po prostu. do tego sa inne obiektywy 4/3

do tego szkla nie potrzeba polara, polowki. bo zaden z tych filtrow nie ma racji bytu przy tak szerokim kacie. jedyny sensowny filtr do tego to jednolity szary i tylko dla niego mialby sens gwint na filtry. i zapewne projektanci tego obiektywu woleli nie poswiecac wlasnosci optycznych ukladu za gwint filtra, z ktorego relatywnie niewielu uzytkownikow mogloby skorzystac. zwlaszcza, ze szklo jest raczej niszowe i "propagandowe" ("To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo (...)"). bo sprzedac, to sprzedadza tego zapewne jakas smieszna ilosc...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale to nie jest szklo landszaftowe. po prostu. do tego sa inne obiektywy 4/3
    Dla mnie jest jak najbardziej landszaftowe.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak dla mnie obiektyw bezużyteczny... Powód? Brak możliwość użycia filtrów (np. polaryzacyjnego). Nie ma gwintu i w dodatku posiada wbudowaną osłonę przeciwsłoneczną (tulipan). Jak można było wymyślić takie kretyńskie rozwiązanie???
    przy tak szerokim kącie co da polar?
    osłona wbudowana na stałe żeby nie zachaczać wystającej soczewki
    szkiełko daje niesamowity kąt widzenia i możliwość niesamowitych ujęć
    a aparat z tym obiektywem ważą łącznie mniej
    niż Nikkor 14-24 f/2.8 (ten waży kilogram, bez body)

Jakby cena była akceptowalna, to byłoby to dla mnie świetne uzupełnienie FF. Canon na szerokim kącie ma kiepskie osiągi, nijak mu się równać jakością, ostroscią ze wspomnianym Nikkorem czy Zuiko 7-14 f/4. 5D zostawię sobie dla zakresu 70-200 i płytkiej GO, a szeroki kąt na micro4/3. Mój 17-40 f/4L mydli na brzegach na FF, aberruje i rozciąga na brzegach niemiło. Zuiko 7-14 f/4 daje znacznie lepsze efekty i może Panasonic się do niego zbliży?

Chyba ze Panasonic zabije ceną, a tego można się po nim spodziewać.
    Choć przecież ponad 3 razy lżejsze i dużo mniejsze szkieło powinno być stosownie tańsze (3x) od kilogramowego Nikkora.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Dla mnie jest jak najbardziej landszaftowe.
    no to voila, Twoj wybor. ja bym wolal za duzo mniejsze pieniadze kupic 11-22, bo zakres ogniskowych mi zupelnie wystarczy, a koszt i mozliwosci zdecydowanie lepsze.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no to voila, Twoj wybor. ja bym wolal za duzo mniejsze pieniadze kupic 11-22, bo zakres ogniskowych mi zupelnie wystarczy, a koszt i mozliwosci zdecydowanie lepsze.
    Nie ma takiego (11-22) szkła w systemie m4/3. O przejsciówkach przez grzeczność nie wspomnę. Fakt, nie trzeba było dyskutować o tym szkle akurat w tym wątku...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    przy tak szerokim kącie co da polar?
    Tak szerokim, to znaczy jak? Bo na długim końcu jest ekwiwalent 28mm, wiec nie jest hiperszeroko i polar sie sprawdzi w 100%.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 10-03-2009 o 16:25 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nie ma takiego (11-22) szkła w systemie m4/3.
    w m4/3 zapewne nie, ale w normalnym 4/3 owszem, jak najbardziej jest:

http://kamera-express.nl/index.php?p...ubsubtype=2205
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dobra jakosc - standardy slubnych i innych kotleciarzy, ktorzy z koniecznosci potrafia najwieksze gnioty wyciagac za uszy, bo tego klient rzada.
    wysoka jakosc - wedlug kryteriow tych fotografow, ktorzy nie musza udowadniac, ze mysz to taki slon w wersji portable

slubni wybacza
    Hmm... ok
    Jak dla mnie, taki wykresik o niczym nie mówi ale ok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pojawił się "nowy" olek E-450.
    http://www.dpreview.com/news/0903/09...lympuse450.asp
    Nowy dałem dlatego w cudzysłowie, bo przy liczbie zmian 420->450 zmiany w 20D->30D były rewolucją .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pojawił się "nowy" olek E-450...
    Nowy dałem dlatego w cudzysłowie,...
    Gdybyś inaczej skonstruował zdanie: Pojawił się olek z nowym numerkiem E-450 to mogłbyś oszczędzić na cudzysłowiu.
    W końcu mamy kryzys - trzeba oszczędzać na wszystkim
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Słuszna uwaga. Przepraszam za tę rozrzutność .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 26 z 65 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów