Strona 21 z 65 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Chociaz mysle ze olympus powienien isc szybko w m4/3, to jest cos na tyle innego od reszty ze nie ma obecnie konkurencji.
    Pytanie czy tu jednak Panas nie chce większej części tortu?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co by nie mówić, Olek wypuścił naprawdę nowy model.
    Ilosć zmian do starych imponująca.
    Rozmiary zmniejszone (zbliżone do serii E4xx), stabilizacja matrycy, odchylany LCD (!!!), nieco powiększony wizjer, mocno poprawiony (do modeli E420 i E52o) AF - 5 razy więcej punktów krzyżowych niż w Canonie 5DmkII.

Gdyby Canon tyle zmieniał w każdym następcy to byłoby coś.
    A tak, zmiany niewielkie - 350D -> 400D -> 450D czy 20D -> 30D -> 40D -> 50D, o 5D -> 5DmkII nie wspominając.

Gdyby nie wzrost cen i kryzys, pewnie zaraz bym zamówił małe uzupełnienie do mojego 5D. Zestawu FF na rower nie wezmę, a już niedługo (w połowie kwietnia) nowy Harpagan (www.harpagan.pl).

Zobaczę czy pojawi się może coś jeszcze mniejszego.
    Olek obiecywał wejście w micro4/3, może Panas pokaże coś mniejszego od G1, a i Samsung miał mieć swoje micro...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Dobry ruch, seria 4xx i 5xx juz mocno odstawala od konkurencji.
    Już któryś raz czytam na forum, że seria 4xx i 5xx mocno odstaje od konkurencji. Widzę kilka wad serii 4xx i 5xx (np. małe wizjery, tylko 3 punkty AF) ale jak patrzę na konkurencje to też tutaj ona nie błyszczy, a często posiada też i inne wady. Mógłby ktoś rozwinąć czym niby seria 4xx i 5xx mocno odstaje? Bo według mnie są to bardzo udane aparaty jeśli chodzi o ten segment rynku.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 25-02-2009 o 11:50

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Obrazowaniem w każdym możliwym aspekcie - i wystarczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Obrazowaniem w każdym możliwym aspekcie - i wystarczy
    Tja, czasami fotografuję wraz z znajomymi i jeszcze z żadnego wypadu nie przywiozłem gorszych zdjęć tylko dlatego, że były robione olkiem :-P Znajomi mają różne aparaty więc mogliśmy sobie porównać m. in. O E-510, C 450D, C 350D, N D80. Z porównania wynika, że rozpowszechniacie mity :-P

Mam nadzieję, że się nie obrazicie za szczerość :smile:
    I mam nadzieję, że nie odbierzecie mojego postu na opak. Nie uważam, że olki są debest i w ogóle. Uważam po prostu, że są całkiem dobre.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 25-02-2009 o 15:12

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Tja, czasami fotografuję wraz z znajomymi i jeszcze z żadnego wypadu nie przywiozłem gorszych zdjęć tylko dlatego, że były robione olkiem :-P Znajomi mają różne aparaty więc mogliśmy sobie porównać m. in. O E-510, C 450D, C 350D, N D80. Z porównania wynika, że rozpowszechniacie mity :-P
    Wiesz wszystko jest kwestią charakteru zdjęć. Na codzień mam dostęp do E-3 i w fotografii krajobrazowej ten sprzęt sprawdza się świetnie. O jakości wykonania tego body to w ogóle nie wspominam bo nie ma co porównywać do canona chyba że do jedynek.
    Jednak w fotografii portretowej, czy w kwestii wysokiego iso nie jest już jednak tak wesoło. Tutaj olek niestety różni się znacznie ze względu na rozmiar matrycy.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Tja, czasami fotografuję wraz z znajomymi i jeszcze z żadnego wypadu nie przywiozłem gorszych zdjęć tylko dlatego, że były robione olkiem :-P
    Bo takie porównanie jest kompletnie nietrafione - weź do reki olka i np d90/450d, zrób takie same kadry z dużym kontrastem na różnych czułościach i porównaj szumy, rozpiętość tonalną, plastykę z jasnymi szkłami - wtedy zobaczysz te "mity".

Uzależniony

Domyślnie

Mam nadzieję, że się nie obrazicie za szczerość :smile:
    I mam nadzieję, że nie odbierzecie mojego postu na opak. Nie uważam, że olki są debest i w ogóle. Uważam po prostu, że są całkiem dobre.
    Moja mamuska robi piekne zdjecia kompaktem A70 na wakacjach, znajde brzydsze zdjecie wykonane olympusem. Wniosek, A70 jest lepszy pod wzgledem IQ. Idiotyczne porownanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Bo takie porównanie jest kompletnie nietrafione - weź do reki olka i np d90/450d, zrób takie same kadry z dużym kontrastem na różnych czułościach i porównaj szumy, rozpiętość tonalną, plastykę z jasnymi szkłami - wtedy zobaczysz te "mity".
    D90 nie jest konkurentem seri 4xx i 5xx. Poza tym nie mam do niego dostępu.

Ale o C 450D coś niecoś mogę napisać (subiektywnie).
    • Jeśli chodzi o szumy E-510 vs C 450D to różnica sięga w porywach do 0.5 EV (jak się dobrze postarać aby ją uzyskać).
    • Różnicy w rozpiętości tonalnej nie zauważyłem.
    • Jeśli hipotetycznie byśmy mieli obiektywy o tym samym kącie widzenia i tej samej jasności to różnica w GO wyniosła by ok 0.5 EV.

Czy to są ogromne różnice? Przy normalnych zdjęciach są praktycznie nieodczuwalne. (aha jeśli chodzi o szumy to taki D80 też wypada gorzej od C450D, więc olek nie jest sam ;-) )

A plastyka/bokeh to jest już jakaś totalna bzdura. Zależy to wyłącznie od szkła. Portret (nie mój) uzyskany zwykłym, tanim, kitowym teleobiektywem: link.

Podsumowując, chciałem powiedzieć tylko tyle, że różnice pomiędzy 4/3 a APS-C istnieją, ale nie są one znaczne, a tak są przedstawiane czasami na forach choćby w tym cytacie: "Dobry ruch, seria 4xx i 5xx juz mocno odstawala od konkurencji". A jakbym chciał to spokojnie też bym wymienił modele które odstają od małych olków w niektórych kwestiach :-P

Najważniejsze, że to co można uzyskać z małych olków jest w pełni wystarczające aby kreatywnie bawić się w fotografię.

EDIT:
    dzik moja opinia jest wyrobiona na podstawie obcowania z tymi aparatami. A twoja? Fotografowałeś kiedyś olkiem?
    A "idiotyczne" to są już prędzej te słowa: "Dobry ruch, seria 4xx i 5xx juz mocno odstawala od konkurencji.". Spodziewasz się, że obraz z nowego olka będzie znacznie lepszy od tego co oferuje seria 4xx i 5xx?
    Ostatnio edytowane przez sando ; 25-02-2009 o 17:31

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

A plastyka/bokeh to jest już jakaś totalna bzdura. Zależy to wyłącznie od szkła. Portret (nie mój) uzyskany zwykłym, tanim, kitowym teleobiektywem: link.
    Brak pliku do wyświetlenia

Strona 21 z 65 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów