Strona 55 z 65 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Przekonaj samplem.
    Co do dzwigania w gorach, potrafilem ciagnac RZ67, 40D + 10-22 razem.
    5dII z 17-40 nie jest wyraznie ciezszy od 40-tki a do landszaftu sprawdza sie doskonale. Wiecej szkiel nie musze dzwigac.
    To ze Ty chcesz dzwigac nie znaczy, ze inni musza
    Kazdy ma wybor.

Nie sadze, aby sample Cie przekonaly, ale dam linki do kilku. Matryca G1 ze slabym AA daje realnie wieksza rozdzielczosc niz matryce luster o wiekszej rodzielczosci. Testy to pokazaly, mozna zajrzec na DP Review.

Szklo, ktore wszystkich zaskoczylo pozytywnie to 20mm f/1.7. Sam mialem kupic SUMMILUXA 25mm f/1.4, ale po zobaczeniu jak malo nalesnik jest slabszy, a jednoczesnie jak przenosny jest z GF1 - nie wachalem sie z zakupem. Ponadtko kitowe szkla Panasa sa duzo lepsze niz kitowe Canona, czy Nikona, nie wspominajac o Sony.

Najpierw cos z G1:
    http://mountainjoe.zenfolio.com/p200200160

I probki 20mm f/1.7, ktore wczoraj dalem ilDittore na optycznych, jako przyklad nie najwiekszej GO:
    http://lh3.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/Su...;17-04-23].jpg
    http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/Su...;17-13-04].jpg
    http://lh6.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/Su...;17-08-07].jpg
    http://lh3.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/Su...;17-15-40].jpg
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

szkoda, że nie dali wizjera normalnego
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    niby tak, ale akurat do landszaftu, to waga nie jest jakims kluczowym czynnikiem. ma znaczenie, ale ta granica wytrzymalosci jest duzo wyzej niz chocby 5D z trzema lensami. a walory uzytkowe pelnej klatki tu jednak sa spore.
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    Ale gdzie, co, jak? Potrzebujesz wizjer wbudowany - G1, GH1.
    Tylko nie pisz, ze chcesz optyczny...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    niby tak, ale akurat do landszaftu, to waga nie jest jakims kluczowym czynnikiem. ma znaczenie, ale ta granica wytrzymalosci jest duzo wyzej niz chocby 5D z trzema lensami. a walory uzytkowe pelnej klatki tu jednak sa spore.
    A biedny Adams dzwigał wielkoformatówkę

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    Do naleśnika akurat pasuje ten dołączony lunetkowy - i jest "prawie Leica" ;-)
    zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 06-11-2009 o 12:58 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    A biedny Adams dzwigał wielkoformatówkę
    Taaa... się chłop nadźwigał http://zacharygoldstein.files.wordpr...ourneys600.jpg
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Kazdy ma wybor.

Nie sadze, aby sample Cie przekonaly, ale dam linki do kilku. Matryca G1 ze slabym AA daje realnie wieksza rozdzielczosc niz matryce luster o wiekszej rodzielczosci. Testy to pokazaly, mozna zajrzec na DP Review.

Szklo, ktore wszystkich zaskoczylo pozytywnie to 20mm f/1.7. Sam mialem kupic SUMMILUXA 25mm f/1.4, ale po zobaczeniu jak malo nalesnik jest slabszy, a jednoczesnie jak przenosny jest z GF1 - nie wachalem sie z zakupem. Ponadtko kitowe szkla Panasa sa duzo lepsze niz kitowe Canona, czy Nikona, nie wspominajac o Sony.
    Tego ze G1 jest ostrzejszy od olka nie wiedzialem, bo E-P1 mydli strasznie.
    Bawilem sie olkiem, tak naprawde kuszacej przewagi wagowo rozmiarowej w stosunku np do 500d nie odczulem.
    5D z 17-40 trudno nazwac zestawem przeszkadzajacym.

Liczylem na u4/3 ale rozczarowaly mnie plany dotyczace szkiel, malo jasnych stalek i cen. Ceny szkiel sa abstrakcyjne.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Nie mowie nie.

Zalezy czy robisz zarobkowo oraz czy robisz duze powiekszenia.

Ja na oba pytania mam - na dzien dzisiejszy - odpowiedz NIE - stad podczas pleneru nosze jedna dlonia na stale przypietego G do statywu. To jest fraszka :-D

Juz raz cwiczylem wyjazd (nie wyjscie) wakacyjny z ladnymi widokami z malym czesto latajacym\krzyczacym\placzacym dzieciakiem i zona obok. Plus laptop wp lecaku. Mialem wtedy 5D. Odpadlem. Moze jak dzieciak starszy bedzie 8)

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tego ze G1 jest ostrzejszy od olka nie wiedzialem, bo E-P1 mydli strasznie.
    Bawilem sie olkiem, tak naprawde kuszacej przewagi wagowo rozmiarowej w stosunku np do 500d nie odczulem.
    Dzik, na razie Panas (szkla) MOCNO przewyzsza IQ Oliego, ktorym tez swojego czasu bylem zainteresowany.

Liczylem na u4/3 ale rozczarowaly mnie plany dotyczace szkiel, malo jasnych stalek i cen. Ceny szkiel sa abstrakcyjne.
    Trudno sie nie zgodzic. Mi podpasowaly 20mm f/1.7, rozwazam cos szerokiego - tu jasnego szkla nie oczekuje oraz portretowke. Na razie kupilem stary manual Canon FD 55mm f/1.2.

PS: Moze jeszcze dopowiem - cale u43 widze jako cos o wiele blizszego istniejacym lustrom, niz kompaktom. Inaczej bym w to nie wszedl.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 06-11-2009 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jako stary uzytkownik olka powinienes miec wpojone ze ISO 100 ew 200 wystarczy kazdemu.
    Olka używałem kiedyś, gdy dawał przyzwoite max. ISO 400. Teraz mam 5D (mkI) z którego jestem w miarę zadowolony (choć to stara technologia matrycy, ISO 1600 już daje kolorową kaszkę, podbite ISO 3200 to już awaryjnie). Ale bardzo często zdarza się, że z powodu gabarytów FF nie zabieram ze sobą aparatu. Próbowałem kompaktu, ale nadawał się jedynie do zdjęć na zewnątrz w ładną pogodę, a i tak miałem sporo zastrzeżeń.
    Przy zakupie 5D miałem dylemat - E-3 czy 5D, wybrałem FF i dobrze zrobiłem, bo "zwykłe" 4/3 Olek już chyba spisał na straty. 5D ma wady, i te same wady ma wersja mkII (więc nie mam parcia na zmianę body, poza tym przy obecnych kursach sprzęt foto podrożał niesamowicie).

Chciałbym mieć coś rozmiarów kompaktu, nawet sporego kompaktu, z jakością jaką daje lustro (z cropem, może być m4/3 ale może być APS). Na razie jest TYLKO micro4/3 i idea bardzo mi się podoba, ale ceny na razie są hmmm... w każdym razie za wysokie jak na zakup DRUGIEGO systemu. Poczekam aż spadną. Sukces m4/3 mnie cieszy, bo jak się przyjmie, to i inni wypuszczą coś podobnego (już wchodzi Samsung, wejdzie Sony, pomniejszy gracz Ricoh) i ceny spadną.

W każdym razie, mając do wyboru wydatek na większy komapkt a la G11, a micro4/3, nie widzę żadnych powodów dla kupowania G11 z malutką matrycą.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wiesz ja ciekaw jestem jeszcze tej Leica x1 Nie ma co prawda wymiennej optyki ale ma sprawdzoną matrycę APS c z Nikon-a D300. Pewnie niebawem trafi w moje ręce. Ale cena niestety też jest zaporowa.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 55 z 65 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów