Strona 42 z 65 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja wierzę, że dla niektórych D700 jest wzorem no ale co za problem iść do sklepu ulżyć kieszeni i sobie
    Przepraszam, ale jakiej jednej zmiany oczekiwaliśmy jeśli chodzi o 5DII
    podpowiedź: nie dostaliśmy...

8). Natomiast ani D3 ani D300 czy tym bardziej D700 to nie była rewolucja.
    Pisałem o D300, puszce, którą (z gripem - kl/s) kupiłby/czeka "każdy" PRO, gdyby miała bagnet EOS. Profesjonalny układ AF w kropie (Sodom na chwilę niech przyjmie, że ten układ jednak działa) - ile było kotletów od czasu 20D? Gdzie jest EOS krop-puszka z wbudowanym ST-E2?

To po prostu puszki do których Nikon wsadził sprawdzone rozwiązania trochę je modernizując i wielka chwała im za to. Ale nic więcej.
    Nie, D300 to imho ta puszka, dzięki której 60D nie będzie wyglądał jak kolejny kotlet.
    To pierwszy prosumer z M/A (Sigma ready), normalnym LCD, ISO 6400, itd.
    D3 to przeskok nie rewolucja - przeskok z D2h na FX (14-24, 200/2 ready), czy na ładne ISO 6400.

Jak masz siłę i chęci to pomóż akustykowi na sąsiednim forum bo tu zaraz przyjdzie ten, no wiesz kto i będzie ciął brzytwą jak łysy premier
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    juz w tej chwili w internecie, nawet w gazeta.pl czy innej powaznej prasie jest masa zdjec z telefonow, bedzie ich coraz wiecej, gdyz telefon zasze mamy przy sobie
    a taki E-P1 to jednak dalej cegla wazaca z obiektywem ponad pol kilograma
    Np. matryce 1/4'' w komórkach mają powierzchnię 9,7mm2. Największe stosowane w komórkach matryce (bardzo rzadko) to 1/2.5'' - 24,9mm2. Taka matryca (1/2.5'') jest też używana w większości kompaktów.

EP-1 ma matrycę o powierzchni 243mm2. To 25 razy większa powierzchnia od matrycy 1/4 cala i 10 razy większa od 2,5 cala. To niejaka różnica. Dużo, dużo większa niż pomiędzy 4/3 a APS (4/3 to 72% powierzchni APS-C) czy nawet 4/3 a FF (4-krotna różnica). To kompromis - stosunkowo małe rozmiary przy stosunkowo wysokim IQ zdjęć. Z 4/3 można uzyskać już w miarę płytką (przy jasnym szkiełku) GO, w miarę wysokie ISO z małymi szumiami, DR...

Oczywiście, przenośnym ideałem byłaby komórka z matycą FF. Ale chyba takiej na razie nie zrobią.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    poza tymi, ktore w mk2 wprowadzono, to ja mam kilka takich "niedostanych" na liscie. najbardziej wpieniajaca bedzie brak pelnych uszczelnieni. w dalszej kolejnosci guziora MLU. ewentualnie drabinki na +/3 EV. poza tym... bez jaj... to jest tylko korpus do landszaftow czy studia. no chyba nikt nie oczekiwal w nim dzialajacego AF?

nie no... ale tak serio... nawet jak sobie popstrykam samoloty starutkim 30D to siegajac po stare 5D czuje sie, ze to nie jest miss predkosci. AF, fps-y czy wszelkie opoznienia 5D ma zauwazalnie wolniejsze (no dobra, moze AF ciutke szybciej zaczyna). ale w jego "natywnych" zastosowaniach, ten korpus jest niemal dokladnie taki jak trzeba. brak mu paru landszafciarskich bajerow, ale za te pieniadze (ponizej 900 EUR) to naprawde az tak mnie nie boli...

D3 to przeskok nie rewolucja - przeskok z D2h na FX (14-24, 200/2 ready), czy na ładne ISO 6400.
    jedni mowia o rewolucji, inni mowia o wyciagnieciu glowy z piasku i zaprzestawaniu sciemniania, ze crop jest swietym Graalem

Jak masz siłę i chęci to pomóż akustykowi na sąsiednim forum bo tu zaraz przyjdzie ten, no wiesz kto i będzie ciął brzytwą jak łysy premier
    "daj Pan spokoj z tym ministrem... stare dzieje... "
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-06-2009 o 12:05
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    juz w tej chwili w internecie, nawet w gazeta.pl czy innej powaznej prasie jest masa zdjec z telefonow, bedzie ich coraz wiecej, gdyz telefon zasze mamy przy sobie
    a taki E-P1 to jednak dalej cegla wazaca z obiektywem ponad pol kilograma
    E-P1 i 17mm to 406g czyli dokładnie tyle co 2 popularne obecnie dowolne telefony komórkowe.

Do tej pory brakowało porządnych zdjęć zrobionych przez przypadkowych świadków ponieważ nie było takiego aparatu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    E-P1 i 17mm to 406g czyli dokładnie tyle co 2 popularne obecnie dowolne komórkowe.
    z tym ze komorke ma praktycznie kazdy i praktycznie zawsze przy sobie. pomijam chwilowo kwestie kobiet, dla ktorych komorka sluzy wylacznie do wydzwaniania, a proby polaczenia sie z nimi w 99 na 100 przypadkow spelzaja na niczym (bo: "byla na dnie torebki i nie slyszalam", "bylam zajeta", "gdzies mi sie zapodziala", ...)

a tak juz bardziej serio - na porownanie jakosci miedzy komorkami a EP-1 to... chyba tylko w kontekscie fotografii prasowej mozna sie odwazyc, bo tam standardy jakosciowe nie istnieja (no dobra... okreslmy to jako: "sa niskie". bardzo). to co wyrzuca EP-1 jest powyzej tego co generuja nawet solidne malpki, a nawet od malpek do takiego szajsu jaki generuja komorki jest daleka droga.

ale pytanie o to, ile osob bedzie chcialo cos o lepszej jakosci optycznej od komorki jest dobrym pytaniem. dla uzytkownikow takich forum wydaje sie oczywiste, ze lepszy taki aparat niz telefon. ale to jest kropla w morzu ludzi, ktorzy potrzebuja podreczne urzadzenie do rejestrowania obrazu. a dla tej pozostalej czesci morza jakosc obrazu nie jest kluczowym kryterium.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale pytanie o to, ile osob bedzie chcialo cos o lepszej jakosci optycznej od komorki jest dobrym pytaniem. dla uzytkownikow takich forum wydaje sie oczywiste, ze lepszy taki aparat niz telefon. ale to jest kropla w morzu ludzi, ktorzy potrzebuja podreczne urzadzenie do rejestrowania obrazu. a dla tej pozostalej czesci morza jakosc obrazu nie jest kluczowym kryterium.
    Gdyby tak było, to nie spotykałbym tak wiele amatorskich lustrzanek w rękach amatorów na wycieczkach, imieninach, w parkach, etc. A jeżeli taka ilość lustrzanek jest przejawem snobizmu to niech już będzie ten koniec świata w 2012

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A jeżeli taka ilość lustrzanek jest przejawem snobizmu to niech już będzie ten koniec świata w 2012
    Ty juz nie kracz, bo ja dzieci male mam, marzenie o emeryturze w slonecznej Portugalii... czyli ogolnie rzecz biorac: po co zyc.

www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tzn. nie wiem jakiej oczekiwaliśmy ale tej co My oczekiwaliśmy to też nie ma i nie ma jej też w D700 8).

Pisałem o D300, puszce, którą (z gripem - kl/s) kupiłby/czeka "każdy" PRO, gdyby miała bagnet EOS. Profesjonalny układ AF w kropie (Sodom na chwilę niech przyjmie, że ten układ jednak działa) - ile było kotletów od czasu 20D?
    Ja bym nie kupił. Dużo badziej mi się przydają tryby silent w 40D (dopiero w 50D ma to pełny sens z działającym AF ) niż stopiećdziesiąt tysięcy bezsensownych punktów AF-a.

Nie, D300 to imho ta puszka, dzięki której 60D nie będzie wyglądał jak kolejny kotlet.
    Oczywiście dlatego bardzo dobrze że jest konkurencja i że "Nikon wybiera młode Canonowi", a nie opowiada bzdury marketingowe, że FF jest nikomu niepotrzebny.
    Reasumując kwestię D300 - ten korpus bez wypuszczenia FX-ów jest kompletnie bez znaczenia i mógłby nawet .... wiesz co robić :-D - bez wypuszczenia D3 wzbudziłby tylko uśmiech politownia.

z tym ze komorke ma praktycznie kazdy i praktycznie zawsze przy sobie. pomijam chwilowo kwestie kobiet, dla ktorych komorka sluzy wylacznie do wydzwaniania, a proby polaczenia sie z nimi w 99 na 100 przypadkow spelzaja na niczym (bo: "byla na dnie torebki i nie slyszalam", "bylam zajeta", "gdzies mi sie zapodziala", ...)

Dokładnie - przy tym jakość w dobrym świetle nie jest tak tragiczna. Do internetu wystarcza w zupełności.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-06-2009 o 14:00
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Agent Orange
    Guest

Domyślnie

Pisałem o D300, puszce, którą (z gripem - kl/s) kupiłby/czeka "każdy" PRO, gdyby miała bagnet EOS.
    To nie tylko kwestia gripa, ale też i zasilania. D300 nawet z gripem, nie osiąga 8kl/s z oryginalną baterią EN-EL3a. By uzyskać 8 kl/s, jesteś skazany na paluszki, bądź zakup EN-EL4, a co dalej idzie: ładowarki do niej, oraz nowego zamknięcia akumulatora w gripie. Robi się coraz drożej. A CAM3500 też ma wady, w postaci dziwnego lagowania i przycinania. Do tego dochodzą słabe punkty boczne(które nie wiedzieć czemu nie są krzyżowe, w serii D2 były), szczególnie przy współpracy z lampą. D300 został zaprojektowany jako uzupełnienie do D3, choć wielu użytkowników D2x, zamieniło go na D300, z racji używalnego wysokiego iso. Choć na niskich czułościach, D300 z D2x i D2xs przegrywa.
    Ostatnio edytowane przez Agent Orange ; 25-06-2009 o 15:15

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

E-P1 i 17mm to 406g czyli dokładnie tyle co 2 popularne obecnie dowolne telefony komórkowe.

jesli mamy byc tak szczeglowi to:

E-P1 = 335 gram
    bateria = 75 gram
    17mm = 71 gram

całość = 481 gram

Olympus jest tak cfany i zacofany ze aby zanizyc wage aparatu podaje ja bez baterii ;-)

ale pokaz mi amatorow kupujacych hurtem stalki 17mm ktore kosztuja nie male pieniadze

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Np. matryce 1/4'' w komórkach mają powierzchnię 9,7mm2. Największe stosowane w komórkach matryce (bardzo rzadko) to 1/2.5'' - 24,9mm2. Taka matryca (1/2.5'') jest też używana w większości kompaktów.
    ja to wszystko wiem, ale jak podalem przyklady wagowe i pojemnosciowe 1000D + dwa kity i E-P1 + 2 kity to zysk jest bardzo maly wagowo, a jak ktos chce naprawde poreczny aparat to ... telefon i tyle, Ty myslisz ze jaki procent ludzi fotografujacych wie jakiej wielkosci ma matryce? zapewne mniej niz 1%
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 42 z 65 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów