Strona 32 z 65 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Nie wydaje mi się, że "zwojowanie świata" to jest cel Olympusa...

Żaden aparat fotograficzny za kilkaset dzisiejszych dolarów nigdy nawet się nie zbliży do zwojowania świata bez względu na to, jaki rewelacyjny by nie był.

Leica nie zwojowała świata i nigdy nie zwojuje. Wszystkich aparatów serii M sprzedała sporo poniżej 1 (jednego) miliona w ciągu dziesięcioleci. GE (General Electric) chyba sprzedał wiecej aparatów....:-D To co - nie warto było zaczynać tego biznesu?

Obecnie sprzedaje się sporo ponad 100 milionów aparatow cyfrowych _rocznie_. W tym kilka milionow lustrzanek.

Olympus wyłamał się z umowy, że kompakt musi mieć matrycę wielkości głowki od szpilki, za co im chwała. Ten p1 jest świetny i będzie sie dobrze sprzedawał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Oj chyba cos w trawie piszczy, zerknij na prawa strone w Super High Grade:
    http://43rumors.com/wp-content/uploa...6/p1020272.jpg
    Tam nic nie piszczy, to starenkie 300/2.8 z 4/3, wolne i wielkie.

Domyślnie

Sugeruje przejrzec sample: http://mountainjoe.zenfolio.com/p200200160.
    Powodzenia w uzyskaniu takich efektow za pomoca Canon G10, czy SX1.
    /.../
    Przepraszam ale ja w tych samplach nic takiego nie widzę. Są ładne i kolorowe, owszem, ale poproszę o cropy 100% albo o te same zdjęcia 1:1.
    I już nie będzie tak ładnie.
    Śliczną i kolorową galerię to i ja posiadam z Olka SP570UZ... rzygać mi się chce dopiero gdy to powiększę.
    Jeśli Olympus poradzi sobie z zagadnieniem szumów na matrycy 4/3 to może być nawet i fajny system ale w NAJLEPSZYM razie z jakością obrazu krok poniżej APS-C, bo fizyki się nie oszuka.
    Do tego spójrzcie na ceny szkieł Zuiko 4/3 - szkła f2.0 kosztują oczy z głowy, 7-14mm to samo... Można kupić jasne 30mm i 50mm Sigmy na mocowaniu 4/3 ale co poniżej 30mm (czyli 60mm na FF)?
    Ogólnie cała ta zabawa w 4/3 to na dziś ślepa uliczka.
    Z dobrym działem marketingu można jednak zdziałać cuda i uchodzić za pełnoprawnego gracza na rynku lustrzanek... Do tego jeszcze µ4/3 w ślicznym opakowaniu i Kopernik się cieszy bo jego prawo o wypieraniu dobrej monety przez złą sprawdza się co do joty!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Tam nic nie piszczy, to starenkie 300/2.8 z 4/3, wolne i wielkie.
    Czyli patrzac co w tej chwili Olympus zrobil z "odpowiednikami" 43 - 300mm w wersji u43 bedzie na pewno mniejszy i bedzie mial szybszy AF, o swietle sie nie wypowiem.

Co ludzie wyczyniaja poprzez adaptory z G1 ;-)

Nie trzeba czekac zeby moc focic stalkami o dlugich ogniskowych, (mnoznik dla u43 jest x2).
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Olympus wyłamał się z umowy, że kompakt musi mieć matrycę wielkości głowki od szpilki, za co im chwała. Ten p1 jest świetny i będzie sie dobrze sprzedawał.
    Sigma wyłamała się już jakiś czas temu z matrycą APS-C. Ale Olek poszedł trochę w inną stronę - designerski aparat kompaktowy, z wymienną optyką. Taka Leica dla uboższych Mi się podoba, ale w tej cenie wolę jednak lustro.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    NAJLEPSZYM razie z jakością obrazu krok poniżej APS-C, bo fizyki się nie oszuka.
    Co rozumiesz przez jakosc obrazu?
    Mas na mysli rozmiar matrycy? Tutaj jest sporo rozwiewanych blednych pogladow na temat wielkosci sensora:
    http://www.wrotniak.net/photo/43/sensor-size.html

ale co poniżej 30mm (czyli 60mm na FF)?
    To zalezy czy potrzebujesz AF czy nie. Jak nie, manualne ostrzenie wystarcza, to "caly swiat otwarty". Chyba wiekszosc uzytkownikow G1 uzywa nie systemowych szkiel N, C, Leica itd. Przynajmniej Ci, ktorzy kupili body nie w celu uzywania jako P&S.

A jesli potrzebujesz szkla systemowe z AF, to na poczatek masz 20mm f/1.7 i 17mm f/2.8.

Ogólnie cała ta zabawa w 4/3 to na dziś ślepa uliczka.
    Dla mnie tez. Sens ma u43.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

(mnoznik dla u43 jest x2).
    I 12 Mpx na mniejszym sensorze.
    the silence is deafening

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wszystko bardzo fajnie, tylko ten hurra-optymizm pana z Olympusie bazuje na przeswiadczeniu, ze posiadacz kompakta z matryca wielkosci szpilki, jesli chce lepszej jakosci, to bedzie patrzyl w kierunku aparatow z wymienna optyka.

a to jest wierutna bzdura. takie aparaty juz sa, maja lustro i poki co seksapil posiadajnia DSLR jest na tyle duzy, ze ich pozycja nie jest zagrozona. na pewno nie przez nadmiernie drogie "dizajnerskie" niby to malpki.

klient masowy szuka przede wszystkim mozliwosci (czyt. wiekszego zooma, wiekszego ISO, itd.) a potem jakosci obrazu. i jesli malpa w desen A1000 czy co tam mu nie wystarcza, to siegnie po malpe w stylu G10 czy LX3. EP1 to jest krok w zupelnie inna strone - mniejszego zooma w zamian z watpliwa korzysc z wymiennej optyki.
    a do tego w komplecie jeszcze stalki! pokazcie mi palcem amatorskiego pstrykacza, ktory swoja malpe zamieni na niby to lustro ze stalka. nie ma? dziekuje

na pewno jest na takie korpusy rynek i to jest fajny pomysl. ale zostawmy ten belkot Olympusa i ich przekonywanie, ze caly swiat dookola sika pod wiatr, a tylko oni robia to prawidlowo. juz tych historii o wyzszosci 4/3 nad FF mi wystarczy
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Talking

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    I 12 Mpx na mniejszym sensorze.
    Tak.

Dla zainteresowanych, otworzcie porownywarke:
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

i wybierzcie z lewej PANASONIC DMC-GH1, z prawej CANON EOS 50D.
    Nastepnie wybierzcie np. zdjecie "Still-life 800" dla obu. (Po pokazaniu sie zdjecia - kliknijcie jeszcze raz na nim, aby je powiekszyc). Sa to JPG'i z puszki.

Nie chodzi mi o pokazanie, ze u43 jest lepsze od APS-C. Ale roznica nie wyglada wcale na taka duza, o jakiej sporo osob tu pisze...
    Oczywiscie sa jeszcze inne konsekwencje roznych mnoznikow, jak chociazby GO...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli chce lepszej jakosci, to bedzie patrzyl w kierunku aparatow z wymienna optyka.
    a to jest wierutna bzdura. takie aparaty juz sa, maja lustro i poki co seksapil posiadajnia DSLR jest na tyle duzy, ze ich pozycja nie jest zagrozona.
    Naprawde w to wierzysz? Przeciez to marketing SONY wciskajacy ludziom ALPHY jako najlepsze rozwiazanie dla chcacych cos wiecej niz kompakt ;-)

Dales sie omamic, czy jak? ;-)

Zartuje troche oczywiscie
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 18-06-2009 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Naprawde w to wierzysz? Przeciez to marketing SONY wciskajacy ludziom ALPHY jako najlepsze rozwiazanie dla chcacych cos wiecej niz kompakt ;-)

Dales sie omamic, czy jak? ;-)

Zartuje troche oczywiscie
    tak wlasnie pomyslalem, ze zartujesz. bo ja widze jak te Alfy schodza jak cieple buleczki. wlasnie dzieki temu, ze marketing Sony to wciska jako lepszy zamiennik malpy i mami ludzi obietnicami cudow i wiankow. i ja sie z Toba w 100% zgadzam, kiedy piszesz o omamianiu. bo to dokladnie tak wyglada.

tylko, ze tu nie dyskutujemy o tym co jest lepsze dla mnie czy dla Ciebie. rynek konsumentow to w 99% niedzielni pstrykacze i do nich seksapil DSLR trafia. i to mocno. a co do seksapilu takiej "bezlustrzanki" z wymienna optyka to mam duze watpliwosci. to wydaje sie byc fajne body zapasowe dla pro, ale mam watpliwosci co do jego atrakcyjnosci dla amatora czy pasjonata. i nie mowie tu o sensownosci czy zasadnosci, a jedynie o atrakcyjnosci.
    www albo tez flickr

Strona 32 z 65 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów