Strona 46 z 65 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    to może i obiektyw innej firmy? ... może Leica microFT 30mm f1.4 summicron? też tanio nie będzie, ale zawsze to Leica.
    Może nie :-D . Na pewno nie. 30mm razy dwa (bo taki zdaje się ma przelicznik omawiany tu mały olek) daje mi kąt widzenia odpowiadający 60mm więc zdecydowanie odpada ! Ja w takiej puszeczce chce w miarę szeroko i taka rzeczywista ogniskowa 28mm by mnie zadowalała. Jasno być nie musi - starczy f/2 (jasno mam w szkłach canona). Ale już pewne szkła Leica rozważałem .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wszystko pieknie i ladnie ale ten AF w tym Olku to totalna porazka przeciez jest, fakt ze ze szklami panasa jest lepiej (o czym to świadczy?) ale i tak aby wyostrzyl musi przejsc przez caly zakres, to troche zenujace
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    wszystko pieknie i ladnie ale ten AF w tym Olku to totalna porazka przeciez jest, fakt ze ze szklami panasa jest lepiej (o czym to świadczy?) ale i tak aby wyostrzyl musi przejsc przez caly zakres, to troche zenujace
    Z tym AF-em nie jest tak źle. Przypadkiem miałem okazję mieć kwadrans tego Olka w rękach (żona znajomego z pracy pracuje w Olku i przyniósł do firmy to cacko). Po wzmiance w dpreview też myślałem, że beznadziejny, ale faktycznie nie jest tak źle. Ten egzemplarz co się nim chwilę bawiłem był z ciemnawym zoomem 14-42 (strasznie plastikowym w porównaniu do metalowego solidnego body) i mimo że było wolniej od Panasonica G1, to nie było jakoś dramatycznie wolno. Nie jest to co prawda szybkość lustrzanki z obiektywem z USM (mój 5D z 70-200 f/4L jest na pewno dużo szybszy), ale co najmniej szybki kompakt. Żeby złapać ostrość musi ruszyć minimalnie w tą i z powrotem obiektywem. 14-42 ma specyficzną, składaną konstrukcję z blokadą wysuwania (odblokowujemy gdy chcemy robić zdjęcia). Z mniejszym, jaśniejszym naleśnikiem 17mm f/2.8 AF będzie szybszy.
    Plusem jest to że nie powinno być w tak zrealizowanym AF żadnych problemów typu FF/BF. Fajną rzeczą jest też stabilizacja matrycy - w pewnym sensie niweluje brak wizjera i kadrowanie przez LCD.
    Aparacik miał włączone wykrywanie twarzy i cały czas latały po ekranie kwadraciki łapiące osoby w pokoju. Nie miałem czasu dochodzić, jak to wyłączyć. Za to miałem wrażenie, że z tym wykrywaniem podczas filmowania AF sam wyostrzał - czyli powinien AF działać w trakcie kręcenia filmów. Ale miałem aparacik krótko więc nie potwierdzę na 100%.

Słowem, nie jest tak źle. Szybkości lustra może nie osiąga (jak G1), ale nie jest najgorzej - ogólnie miłe zaskoczenie, bo spodziewałem się gorzej.

Aparacik jest malutki, ciężki jak na swoje rozmiary, metalowy i wydaje się bardzo solidny. Taki leciutki leicowaty klimat. Dopracowany i ergonomiczny. Trochę się grzeje prawa strona. Wszystko działa szybko. LCD może nie ma największej rozdzielczości, ale widać na nim dobrze pod każdym kątem.
    Trochę inna praca z nim niż z lustrem, ale wrażenia dużo lepsze niż w przypadku jakiegokolwiek kompaktu. Nie mamy wrażenia obcowania z kompaktem.
    Bardzo fajny aparacik, ale mimo wszystko cena w Polsce dużo za wysoka. Rzekłbym zaporowa. Jeśli mocno spadnie to będzie się świetnie sprzedawał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ISO 100 w tym E-P1 to raczej nie zachwyca, szczerze mówiąc wygląda to dramatycznie

http://pliki.optyczne.pl/ep1/17/foto05.jpg

ISO 200 wyglada jak ISO 1600 w Canonach

http://pliki.optyczne.pl/ep1/17/foto12.jpg
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No proszę, jak Olympus zmotywował Canona:

http://www.canonrumors.com/2009/07/canon-gmos-cr2/

E-P1, nawet jeśli sam nie zdobędzie wielkiego rynku (choć w Japonii sprzedaje się teraz świetnie) to właśnie tworzy runek małych aparatów z dużą matrycą. Plotki o następcy serii G Canona mówią o matrycy APS-C. Fajnie, za rok, dwa będzie mnóstwo małych aparatów z sensownej wielkości matrycą. Może w efekcie za parę lat ostaną się tylko lustrzanki FF, a wszelkie APSy i 4/3 skurczą się do rozmiarów E-P1 lub G1.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ISO 100 w tym E-P1 to raczej nie zachwyca, szczerze mówiąc wygląda to dramatycznie

http://pliki.optyczne.pl/ep1/17/foto05.jpg

ISO 200 wyglada jak ISO 1600 w Canonach

http://pliki.optyczne.pl/ep1/17/foto12.jpg
    Rzeczywiście te przykłady są bardzo, bardzo kiepskie. Może to kwestia tego w jaki sposób wyprodukowano jpg-i (aparat?).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No proszę, jak zmotywował Canona:

http://www.canonrumors.com/2009/07/canon-gmos-cr2/

E-P1, nawet jeśli sam nie zdobędzie wielkiego rynku (choć w Japonii sprzedaje się teraz świetnie) to właśnie tworzy runek małych aparatów z dużą .
    nie dokonczyles zdania czy tam mialo byc "cena" czy "pompa marketingowa"?

EDIT: sorki, chyba jednak dokonczyles, tylko ten magiczny linkopodkreslacz zgubil slowo.

Plotki o następcy serii G Canona mówią o matrycy APS-C.
    takie plotki, to nawet cwiercinteligentny onanista sprzetowy potrafi wydumac. sek w tym, ze jeszcze co najmniej z 1/4 potrzeba, zeby dojsc do wniosku, ze zasadnosc wypuszczenia takiego aparatu przez Canona (i w konsekwencji uwalenia sprzedazy i 1000D i G10, z ktorych kazdy sprzedaje sie zapewne w wiekszej ilosci niz to EP-1) jest w najlepszym wypadku podwazalna.

Fajnie, za rok, dwa będzie mnóstwo małych aparatów z sensownej wielkości . Może w efekcie za parę lat ostaną się tylko FF, a wszelkie APSy i 4/3 skurczą się do rozmiarów E-P1 lub G1.
    APS zapewne zostanie w puszkach klasy D300/50D, dedykowanych dla "dlugo- i szybkostrzelcow) i na polce zupelnie amatorskiej. jak na dobre wejdzie Live View to nie ma powodu, zeby w tanie pakowac duze matryce.

a ze z w ciagu tych 2 lat jest duza szansa na przelamanie bariery "FF ponizej 1500$" (i jak zwykle tutaj obstawiam Canona) to osobna kwestia.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oczywiście że takie coś urwałoby dużo sprzedaży 1000D czy też 500D. Że wypuszczenie tego dziś to w dużej mierze kopanie przez Canona do własnej bramki. Ale... jeśli aparaty klasy E-P1, G1, Samsuna NX (nawiasem mówiąc, bardzo ciekawa specyfikacja w plotkach) się upowszechnią, to lustrzanki z półki 1000D mogą stracić rację bytu. A wtedy dobrze mieć w zanadrzu takiego G11 czy G12 z APS-C. Świat się zmienia, nowsza technologia odsuwa w niebyt starszą, a nieprzystosowani znikają z rynku.

Jakie zalety miałb 1000D w porównaniu do hipotetyczneg G12 z APS-C?
    Wymienna optyka? 90% użytkowników 1000D pozostaje przy obiektywie kitowym. Już widzę podpięte 70-200 f/2.8 pod 1000D. A G12 mógłby być mniejszy od 1000D i pewnie miałby lepszy od kitowego obiektyw. Kwestia ceny...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Rzeczywiście te przykłady są bardzo, bardzo kiepskie. Może to kwestia tego w jaki sposób wyprodukowano jpg-i (aparat?).
    Prawda, te sample nie pokazuja na co stac E-P1... Z jednej strony Optyczni nie od dzis testuja body i szkla, tworza galerie. Ale robia to chyba w W-Wie, bez pospiechu. A te zdjecia pochodza z prezentacji w Berlinie, gdzie pewnie nie mieli wystarczajaco czasu, aby poznac sprzet. Nie wazne, wyszly, jak wyszly. Byle ktos nie uwazal, ze to wszystko na co stac E-P1 i tyle. Mozna z kapelusza wyciagnac rowniez nie-reprezentatywne zdjecia i dla 5D, nie?

A propo 1000D, czy 500D - ciekawie sie czyta obawy o uwaleniu tych najtanszych luster przez nadchodzace kompakty z wieksza matryca - w momencie, gdy w innych watkach wszyscy odradzaja ich zakup, radzac dolozenie ciut np. do uzywanego 40D ;-)
    A jesli o mnie chodzi - who cares? ;-)
    Pozdrawiam!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A wtedy dobrze mieć w zanadrzu takiego G11 czy G12 z APS-C. Świat się zmienia, nowsza odsuwa w niebyt starszą, a nieprzystosowani znikają z rynku.
    mysle, ze R&D Canona ma takich prototypow G11 na peczki. ale to ksiegowi decyduja, czy nadal slonce sie kreci wokol ziemii, czy juz odwrotnie

Jakie zalety miałb 1000D w do hipotetyczneg G12 z APS-C?
    z punktu widzenia folderu reklamowego? z punktu widzenia sprzedawcow w sklepach foto? z punktu widzenia samej firmy ? w kazdym przypadku bardzo duzo zalet.

z punktu widzenia klienta - to juz osobna kwestia. ale tu mowimy o masowym, ktory kupi zabe, jesli ladnie sie na niej napisze "aligator-portable" i narobi duzo dymu marketingowego. nie zapominajmy, ze przecietny zjadacz chleba ucieka sie do uzycia rozumu i racjonalnego myslenia dopiero w ostatecznosci, kiedy wyczerpie juz wszystkie inne mozliwosci rozwiazania sprawy :-D daleko nie szukajac - jak inaczej wytlumaczyc sprzedac EP-1 w Japonii, biorac pod uwage aktualna cene marketing rulez!

Wymienna optyka? 90% użytkowników 1000D przy kitowym.
    90% to jest na polce 500D, gdzie uzytkownicy sa bardziej swiadomi. w przypadku 1000D, czyli zupelnego entrylevel, to jest co najmniej 99%

przeceniasz ludzi, Piotr

A G12 mógłby być mniejszy od 1000D i pewnie miałby lepszy od kitowego obiektyw. Kwestia ceny...
    a pewnie, ze moglby byc. sek w tym, ze Canon od lat celuje w klienta "technicznego", a wiec i podatnego na onanizm sprzetowy. i ten to target duzo wiecej seksapilu widzi w "lustrze" niz jakiejs malej pstrykawce. wlacznie z tym, ze bedzie uparcie brnal w wyparcie nawet gdy ktos mu wykaze przewage innych rozwiazan. czego takie fora jak CB sa perfekcyjnym przykladem.

kiedys pewnie przyjdzie dzien, gdy i Canon wypusci swoja mala pstrykawke na wymienna optyke. ale to jeszcze nie bedzie w tym roku, ani w nastepnym...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 13-07-2009 o 11:23
    www albo tez flickr

Strona 46 z 65 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów