"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
5-cio listkowa przysłona to nic dziwnego - taką samą ma Canon w UWA: 20 i 20-35
i 35/2.0
i fisz 15/2.8 (którego notabene cena teraz oszalała- kupowałem poniżej 2k)
.
to juz nie jest dla mnie takie oczywiste. mam Zuiko 50/1.8 z szesciolistna przeslona i rysuje to to bardzo przyjemnie. wieki temu uzywalem Sonnara 3.5/135 i Pentacona 2.8/135 i te szkla tez zupelnie sympatycznie rysowaly
zobacz tutaj:
http://canon-board.info/showthread.p...ight=zuiko+135
elzbieta, jesli mnie pamiec nie myli, ma 7 listkow, zuiko ma ich 8 (przy czym tam jest na pelnej dziurze, wiec to nie robi). ale i po przymknieciu, ten bokeh elzbiety nie siada jakos drastycznie w porownaniu ze stalka.
tak ze ja sie osobiscie staram nie uogolniac. tylko po 50/1.8 Canona mam uraz na punkcie 5 listkow i staram sie nie tykac...![]()