Strona 12 z 65 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nad słowem "spory" to bym się mocno zastanowił

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nad słowem "spory" to bym się mocno zastanowił
    I jeszcze spojrzal na ceny tych jasnych szkiel ;-)
    I na wszystkie 3 szkla z silnikiem ultradzwiekowym ;-)
    I cala "mase" jasnych stalek ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba nie sądzisz, że usłyszysz tutaj "ach, och" :-)
    Mi się podoba, lecz jednak 11-22 bardziej mi podchodzi.
    EDIT: ewentualnie czekam na pancake 14mm (-:
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 10-04-2008 o 09:07

Bywalec

Domyślnie

Olek zrobił też telekonwerter 2x który podobno nie zmienia światła
    podpinasz do tele i masz 2 x tele czyli np 200 mm u Olka to 400 i z telekonwerterem daje to 800 mm!!!

Ciekawe ile w tym prawdy? ale jak się to czyta, to nie powiem, wrażenie robi. Czy ktoś to sprawdzał i może potwierdzić?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ciekawe na jakiej zasadzie obeszli fizykę. szczerze mówiąc nie chce mi się do końca w to wierzyć
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Miałem okazję fotografować E-3 z 12-60 na warsztatach fotografii aktu zorganizowanych przez Olympusa i "prowadzonych" przez Leonarda Karpiłowskiego.

Tak więc po kolei:
    1. Szumy w E-3 na ISO 1600 są na minimalnie większym poziomie niż w 400d. Ale degradacja obrazu w cieniach jest na o wiele większym poziomie i jest bardziej zauważalna.
    2. Obsługa - miałem kiedyś Olympusa C5060 i filozofia obsługi jest mi znana, tak więc większych problemów nie miałem. Jednak osoby które nie miały wcześniej olka miały problem aby włożyć kartę pamięci lub włączyć aparat.
    3. Same warsztaty to była porażka. Pan Leonard stwierdził, że on nie zna się na Olympusie, stał zniechęcony z boku i dopiero wyraźnie naciskany wybąkał kilka słów o fotografowaniu aktu i współpracy z modelką.

Ogólne moje wrażenie było następujące: mimo sentymentu do marki, systemu raczej nie zmienię.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

łoj... dzieje się... ciekawe czy takie rozwiązania się przyjmą z czasem...:
    http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
    Wyjdzie z tego taki zaawansowany, lekki kompakt z dużą matrycą i wymiennymi szkłami...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Wyjdzie z tego taki zaawansowany, lekki kompakt z dużą matrycą i wymiennymi szkłami...
    jakby to powiedziec... w systemie, w ktorym tak czy siak celownik optyczny byl malenka dziurka od klucza, przy ktorej trabanty mialy "celowniki", to ten krok byl nieunikniony. tam musialo dojsc do zastapienia tej dziurki od klucza przez malpkoekraniki...

aczkolwiek skracanie odleglosci mocowania i wypuszczanie nowych obiektywow to dosc radykalny krok i prawdopodobnie Oly ma cos gotowego na ruszcie, bo inaczej byloby to mocne granie na nosie istniejacym uzytkownikom...

z innej beki - to chyba konczy marzenia sympatykow 4/3 o pelnej klatce i wywoluje nowa fale dowodow, ze nikt nie potrzebuje ISO powyzej 400, ze pelnej klatki nie bylo, nie ma i nie bedzie... i ze mniejsze jest lepsze...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar mort_subite
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    W zasadzie należy się chyba dziwić, że dopiero teraz ktoś wpadł na taki pomysł. Tym bardziej, że - nieco zbliżony koncepcyjnie (z naciskiem na "nieco" :wink - "kompakt APS-C" Sony (model R1) chyba nieźle się sprzedawał, mimo dość wysokiej ceny (z drugiej strony - nie był aż taki drogi, zważywszy na jakośc zastosowanego obiektywu Zeissa), sporych rozmiarów i niewymiennej optyki, co może stanowić wskazówkę, że na rynku jest miejsce dla aparatu, który nie jest typową lustrzanką, ale zapewnia zbliżoną*) jakość obrazowania, zwłaszcza na wyższych ISO. A możliwość stosowania wymiennych szkieł byłaby sporym udogodnieniem. Puszka mogłaby być parowana, jako "kit" z przyzwoitym standardem, zapewniającym ogniskową rzędu (equiv.) 28-100mm a każdy użytkownik o bardziej specyficznych wymaganiach (np. makro) mógłby sobie dokupić prawdziwe, specjalizowane obiektywy (nie jakieś soczewki nasadkowe o dyskusyjnej jakości i przesadzonej cenie), bez jakościowych kompromisów.
    No ciekawe, jak to przyjmie rynek.

*) oczywiście w porównaniu do "typowego" kompaktu z matrycą o rozmiarze 1/2,5" i upchniętą na niej jakąś kosmiczną liczbą pikseli
    Ostatnio edytowane przez mort_subite ; 05-08-2008 o 09:22

Strona 12 z 65 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów