Strona 11 z 65 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Ponieważ podają wagę z osłoną i mocowaniem do statywu. Zauważ że ZD jest ogólnie większe od Canona - większa średnica soczewek.
    Średnica przedniej soczewki (otworu) powinna być zbliżona ze względu na jasność. Inna rzecz, że skoro obraz pada na małą matrycę, spodziewałbym się właśnie mniejszych rozmiarów optyki u Olympusa... Więc jak to jest?

Dodatkowo ZD ma filtry montowane wewnątrz obiektywu, a Canon?
    Tyż...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tak nawiązując luźno do tematu wątku to ja właśnie jednej hodowczyni kotów poleciłem E510 z kitem i tą najtańszą lampą zewnętrzną.
    Wymagania:
    - kupno do wtorku max (czyli nie może czekać na adekwatne modele z Nikona, Canona, Sony)
    - liveview z normalnym AF (odpada Canon 40D)
    - stabilizacja matrycy (odpadają Nikony i Canony)
    - cena kompletu do 3-3.5tys (z tego powodu odpadły Panasonic LM10 i Sony A700, Nikon D300)

Przy okazji - czy jest w systemie Olympusa szkiełko pasujące do E510 a adekwatne ceną, jakością, jasnością do Canona/Nikona 50 1.8 ?

airfoto
    Guest

Domyślnie

nie ma.
    ze stałek tylko 35mm f/3,5 i 50mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Przy okazji - czy jest w systemie Olympusa szkiełko pasujące do E510 a adekwatne ceną, jakością, jasnością do Canona/Nikona 50 1.8 ?
    Sigma 24mm 1.8 na allegro w cenie 700-800 zł używka, Sigma 30mm 1.4 za około 1000 zł używka. Nie ma typowego standardu z FF za 400 zł, jest tylko na razie odpowiednik Leica 25mm 1.4 za wiadro szmalu. W przyszłym roku ma coś się zmienić.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Stąd wynika, że otwór względny w stosunku do FF musi być 2x większy. Jeśli ktoś nie może żyć bez 135/2 z FF, to u Olka musiałby mieć 67,5/1 dla zapewnienia identycznych kadrów i identycznej GO .
    67,5/1 i tak nie będzie żadnym odpowiednikiem ponieważ z matrycą crop 2x NIE DA TAKIEGO SAMEGO obrazu jak 135/2 z małym obrazkiem. Wynika to z faktu że przy większej matrycy (większa ogniskowa dla tego samego kadru) krążek rozproszenia zwiększa się szybciej. Obszar ostrości w podanym przez ciebie przykładzie będzie taki sam ale na większej matrycy rozmycie tła czyli tego co jest w nieostrości będzie wyraźnie większe.
    Analogicznie nie da się podrobić odcięcia tła uzyskanego średnim formatem przez aparat z małym obrazkiem, choć byśmy mieli obiektyw ze światłem 0,5.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-12-2007 o 13:59

Domyślnie

Pozwolę sobie zacytować z innego forum:

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Kształt rozmycia - owszem, zależy od danego typu szkła. Generlanie stałki dają o wiele ładniejszy bokeh.
    Ale mi chodzi o to, że dłuższe ogniskowe dają inne rozmycie, niż krótsze, przy tej samej skali odwzorowania. Przykład zaczerpnięty z PDFa Tamrona, pełny PDF tutaj:
    http://www.tamron.com/lenses/prod/as...eets/180mm.pdf
    Chodzi o to, że węższy kąt widzenia daje w tle mniej detali. Jak z tyłu jest ceglany murek, to przy szerokim szkle widać ich tyle, by mózgowi wystarczyło do skojarzenia czerwonych rozmytych prostokątów z ceglaną ścianą. Dłuższy obiektyw pokaże w tle tych cegieł kilka. Mimo, że rozmyte w tym samym stopniu, będą ciekawszym/abstrakcyjnym tłem dla pierwszego planu.
    Przy czym oczywiście ogniskowa nie ma wpływu na kształt boke, bo na ten wpływa otwór przysłony. Zarówno średnicą jak i kształtem (zależny jest od ilości i kształtu listków przysłony).
    Dlatego też obiektywy lustrzane mają brzydki boke, bo ich przysłona ma "korek" w środku.

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigma 24mm 1.8 na allegro w cenie 700-800 zł używka, Sigma 30mm 1.4 za około 1000 zł używka.
    Dzięki ale nie ten zakres cenowy jednak. Poradziłem kita i zewnętrzna lampę na razie i czekać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Generalnie chyba kupowanie szkieł obcych producentów dla E-systemu nie ma większego sensu. Z drugiej strony w E-systemie brakuje sporo szkieł stałoogniskowych i pewnie w najbliższej przyszłości to się nie zmieni. Osobiście nie uważam tego za duży problem (b. dobre i lekkie zoomy), ale faktycznie dla użytkowników z doświadczeniami w innych systemach może to być irytujące.

Uzależniony

Domyślnie

Pojawił się test E-3 na dpreview:

http://www.dpreview.com/news/0802/08...use3review.asp

Fajna maszyna, spory wybór w miarę jasnych zmiennoogniskowych obiektywów. Najsłabiej wypadło (porównując do 40D i D300 a nawet A700) zaszumienie przy wyższych częstotliwościach. Myślałem że będzie lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Pojawił się test E-3 na dpreview:

http://www.dpreview.com/news/0802/08...use3review.asp

Fajna maszyna, spory wybór w miarę jasnych zmiennoogniskowych obiektywów. Najsłabiej wypadło (porównując do 40D i D300 a nawet A700) zaszumienie przy wyższych częstotliwościach. Myślałem że będzie lepiej.
    ja myślałem że z ISO bedzie dużo gorzej... całkiem nieźle jak na "system ułamkowy" 8)
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Strona 11 z 65 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów