A tak nawiązując luźno do tematu wątku to ja właśnie jednej hodowczyni kotów poleciłem E510 z kitem i tą najtańszą lampą zewnętrzną.
Wymagania:
- kupno do wtorku max (czyli nie może czekać na adekwatne modele z Nikona, Canona, Sony)
- liveview z normalnym AF (odpada Canon 40D)
- stabilizacja matrycy (odpadają Nikony i Canony)
- cena kompletu do 3-3.5tys (z tego powodu odpadły Panasonic LM10 i Sony A700, Nikon D300)
Przy okazji - czy jest w systemie Olympusa szkiełko pasujące do E510 a adekwatne ceną, jakością, jasnością do Canona/Nikona 50 1.8 ?
nie ma.
ze stałek tylko 35mm f/3,5 i 50mm f/2
67,5/1 i tak nie będzie żadnym odpowiednikiem ponieważ z matrycą crop 2x NIE DA TAKIEGO SAMEGO obrazu jak 135/2 z małym obrazkiem. Wynika to z faktu że przy większej matrycy (większa ogniskowa dla tego samego kadru) krążek rozproszenia zwiększa się szybciej. Obszar ostrości w podanym przez ciebie przykładzie będzie taki sam ale na większej matrycy rozmycie tła czyli tego co jest w nieostrości będzie wyraźnie większe.
Analogicznie nie da się podrobić odcięcia tła uzyskanego średnim formatem przez aparat z małym obrazkiem, choć byśmy mieli obiektyw ze światłem 0,5.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-12-2007 o 13:59
Pozwolę sobie zacytować z innego forum:
Zamieszczone przez RadioErewan
Generalnie chyba kupowanie szkieł obcych producentów dla E-systemu nie ma większego sensu. Z drugiej strony w E-systemie brakuje sporo szkieł stałoogniskowych i pewnie w najbliższej przyszłości to się nie zmieni. Osobiście nie uważam tego za duży problem (b. dobre i lekkie zoomy), ale faktycznie dla użytkowników z doświadczeniami w innych systemach może to być irytujące.
Pojawił się test E-3 na dpreview:
http://www.dpreview.com/news/0802/08...use3review.asp
Fajna maszyna, spory wybór w miarę jasnych zmiennoogniskowych obiektywów. Najsłabiej wypadło (porównując do 40D i D300 a nawet A700) zaszumienie przy wyższych częstotliwościach. Myślałem że będzie lepiej.