Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: sigme czy tamrona

Dopiero zaczyna Awatar kolak

Domyślnie

mam pare obiektywow w wiekszosci długie - z zadnym nie miałem zadnego problemu który byl zauwazył wiec serwisem sie nie przejmuje byle tylko istaniala możliwość namierzenia go
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    masz rację odwzorowanie kolorów sie bardzo liczy niestety używam jak narazie tylko sigmy i canona obiektywów i kolory sigmy wydają mi sie jakby cieplejsze i bardziej nasycone niz np w stosunku do zwyklego kit'a
    ciekawe w takim razie jak sie ma to w stosunku do tamrona
    Ostatnio edytowane przez kolak ; 17-10-2007 o 09:57 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
    g9

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam tamrona i jestem b. zadowolony - polecam

Początki nałogu

Domyślnie

Mam tamrona ale przy zakupie miałem możliwość testowania dwóch szkieł. Bardziej podoba mi się Tamron i miałem wrażenie, że jakoś lepsza jakość obrazu była. Ogólnie z Tamrona jestem zadowolony.

Minusem jest oczywiście serwis Tamrona, który podobno po dwóch latach ma tendencje do dziwnego zachowania AF. Jeśli używasz sporadycznie, a nie zawodowo powinno być okej.

Co do wiertarki czyli dźwięku AF. Jest głośny, głośniejszy od kita i sigmy. Jednak najgłośniejszy jest w porównaniu z USM wtedy ta różnica to jest rzeczywiście przepaść. Po zakupie pierwszego USM już wiem, w którą stronę zmierzać
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sigma - z uwagi na dobrą kolorystykę, poprawną pracę pod światło, serwis i makro.
    Rozważ 17-70 - też ciekawy obietyw.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolak Zobacz posta
    mam pare obiektywow w wiekszosci długie - z zadnym nie miałem zadnego problemu który byl zauwazył wiec serwisem sie nie przejmuje byle tylko istaniala możliwość namierzenia go

No wlasnie... to NAMIERZENIE serwisu zwlaszcza w Polsce to ta najwieksza bolaczka Tamrona.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

_adam_t
    Guest

Domyślnie

Nie wiem jak sigma... Ale z tamrona jestem zadowolony... Oczywiście 17-40/4.0 działa prawie niesłyszalnie w porównaniu z T ale zawsze to jest 4.0 a 2.8 często się przydaje w słabszych warunkach. Poza tym "delikatna" różnica w cenie;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jesli nie boisz się o serwis i uważasz że nigdy nic w Twoim tamronie nie padnie, a jak padnie to i tak nie ma problemu bo kupisz nowy to ok radzę poczytać wątek odnosnie serwisu tamrona:

http://canon-board.info/showthread.php?t=18670
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar kolak

Domyślnie

czesto bywam za nasza zachodnia granica ciekawe czy w niemczech tez serwis tamrona tak tragicznie dziala
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ale chyba jednak zaryzykuje i kupie tamrona
    elka jest 2 x droższa
    jak kiedys przejde na pelna kladke to myśle że wtedy przyjdzie na nią czas
    Ostatnio edytowane przez kolak ; 19-10-2007 o 09:52 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
    g9

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Jakiś czas temu też stałem przed takim wyborem, padło na Tamrona po wielu analizach...
    Wykres ostrości obiektywu zamieszczony na poprzedniej stronie nie do końca pokazuje, że Sigma jest lepsza. W centrum kadru owszem -odrobinę, biorąc pod uwagę całe zdjęcie tak kolorowo już nie jest (kto to zauważa na normalnych zdjęciach? ) Trzeba porównywać całościowo, jak pisali poprzednicy, należy rozpatrywać kilka wad optycznych. W moim odczuciu Tamron wypada lepiej.
    Kilka miesięcy nie brałem zupełnie pod uwagę 17-40 /F4 (kasa itp. itd.). Dziś na pewno rozpatrywałbym i to świetne szkło.

Aparaty zmieniamy co rok, dwa , pięć, siedem (odpowiednie skreślić)
    Obiektywy zostaną dla wnuków (jeśli są porządne)

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Temat wcale nie nowy, było już o tym trochę, np:

http://canon-board.info/showthread.php?t=24426
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14973
    http://canon-board.info/showthread.php?t=23491
    itd...

Pomijając standardowe rady, czyli C17-40 lub C16-35 polecam rozważenie Tamrona 17-35, naprawdę bardzo fajny obiektyw, niedrogi i co ważne pełnoklatkowy, w przeciwieństwie do T17-50.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów