Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Wątek: [Warszawa 20-21.11.2007] EOS Discovery Tour

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

krótka relacyjka moim oczkiem;
    wieczorna sesyjka 21.11.br

wejście recepcja i przywitanie ok,
    wnętrze sali [poczekalnia] za recepcją i miejsce prezentacji sprzętów bardzo słabo oświetlone, nie kojarzyło mi się przyjaźnie ze świetlistością jaśnie wielmożnego canona. brakowało mi silnych reflektorów kierunkowych. Strasznie ciepło było wewnątrz, mi taka temperaturka nie sprzyjała.

Przed seansem znalazłem z koszulka Viteza, o jeszcze kogoś [nicka nie pamiętam - przepraszam]. Po wejściu na salę przeleciał kilkanaście razy pokaz naszych fotek przesłanych w trakcie rejestracji, po jakimś czasie dowiedzieliśmy się o małym opóźnieniu z powodu korków w warszawce.

pokaz zaczął się od występu Pana z C. obeznanego technicznie lecz nie bardzo przygotowanego do prowadzenia pokazu lub nieznającego zasad poprawniej prezentacji. Sama prezentacja na ekranie wykonana poprawnie, choć lektor mówił bardzo sztucznie, i dziwnie artykułując głoski.
    Przedstawiona pokrótce historia bagnetu EOS i jego nie bywałej funkcjonalności i nowoczesności.
    Został zaproszony pan Tomasz Tomaszewski celem przedstawienia swoich historii reportażowych. Pokaz slajdów dwóch historii TT bardzo ciekawy i dobrze przygotowany reportaż; brakowalo mi jednak komentarza.

pokaz filmowy profesjonalistów fotografujących canonami bardzo mi się spodobał zastrzeżeń niet. Szkoda że takiej osoby [któregokolwiek] zabrakło na tym pokazie.

pokaz fotografii makro, chciałbym sie nie wypowiadać, ale może kogoś cos ten pokaz i relacja nauczy.
    W zestawie do Makro wystąpiły Canon 40d obiektyw Canon MP-E 65 mm f/2.8, 2x 580ex [nie wiem która wersja] Pan Tomaszewski wykonał kilka fotek demonstrując LV oraz za pomocą systemowca siedzącego przy kompie działanie zdalne aparatu i jego podstawowe funkcje. 1. fota bez lampy balans bieli ustawniony na jakiś odjechany 2fota niestety nie udało wyzwolić się lampy pierścieniowej bo nie była włączona, kolejne foty modyfikacja WB i fotka z szarą kartą kodaka. Niestety lampy 580ex nie odpaliły ani razu mimo że były ustawione [dziwne, bardzo szybko ominęli temat skupiajac się na fotkach RAW] poziom przedstawionych funkcji dla początkującego amatora.
    Pokaz z Modelką wyszedł już dużo ciekawiej i zadowalająco pokazał współpracę systemową EXów

bardzo podobała mi się opinia o fotografiach i jej uzasadnienie. W dalszym ciągu nie wiem co otrzymał zwycięzca 40d czy 30D.

pokaz puszek i szkiełek był ciekawy lecz nie rewelacyjny brakowało mi 70-200/2,8 i 2,8IS i jakiejś jasnej 50mm czy 85mm
    Ciasteczka i podwójna kawka na plus.

Wpadki TT
    * martyce Nikona - kto był ten wie - sa niedoścignione nawet slajd odpada
    * 1Ds MKIII jest jakis nieporęczny TT nie potrafił sobie z nim poradzić z ustawieniami
    * minimalna odległość 85mm jest większa od tej z której TT chciał fotografować i z tekstem "nie ustawia mi - co jest ?" hihih
    * po uprzenim zapewnieniu ze używał prawie wszystkich analogów i wszystkich Dslr'ów Canona wydało mi się to co najmniej dziwne

konkludując: dobrze że cokolwiek było w ogóle zorganizowane, forma i przygotowanie osób daje wiele do poprawy. Organizator powinien zweryfikować prowicje występującym.

Enter
    PS fotki później

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niewiele można dopisać do relacji entera, może tylko porównanie i możliwości macaniowe - początkowo sporo ludzi się pchało ale po niecałej godzinie mocno się przerzedziło. Przy "martwej naturze" dwie 40tki na statywach, na zaimprowizowanym studio niewiemco, na jednym stoisku co najmniej 3 400tki, dwie 40tki, 5D, 1D MkIIIN, 1DsMKIII - z tych puszek bez problemu udało i się dorwać 40D+600 4 IS L (dopiero na moje życzenie wyciągnęli tą lufę, dziwne że nikt wcześniej się nie skusił), 5D+dwa szkła, obie jedynki i też po dwa szkła plus jakaś puszka (nie pomnę, chyba 40tka) z TSem... tak więc nie było tak źle z macaniem . Tylko enter niepocieszony bo 70-200 2.8 IS L nie było. Gdzieś koło mnie kręcił się Soul)man i stratus... z kimś jeszcze potem gadaliśmy ale albo nie kojarzę albo się nie przedstawiali .

A 600 4 IS L (w rękach stratusa) wygląda tak:

Wniosek z chwilowego używania tego szkła: da się nim zrobić zdjęcie z ręki (~1/80 @ f4 na 40D bez problemu utrzymane), nie da się nim robić zdjęć z ręki (przez czas dłuższy niż kilka minut).

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Vitez - musisz mi podesłać tę fotkę na maila, najlepiej w najlepszej jakości może byłby ciekawy avatar a tło może się usunie
    Z góry dzięki

Bywalec
    Miasto
    Wawa-Szmulki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus Zobacz posta
    tło może się usunie
    Tlo na 100% powinno zostac usuniete... moje pol glowy nie wyglada zachecajaco

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roni Zobacz posta
    Tlo na 100% powinno zostac usuniete... moje pol glowy nie wyglada zachecajaco
    O i wychylił się kolega, który się odzywał a nie przedstawił

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

21-go byłem i poczułem się nieco zażenowany poziomem. Pokaz focenia macro i portretu można okreslić jako dramat, zaimprowizowane "studio" w holu raczej służyło towarzystwu wzajemnej adoracji niż zainteresowanym. Omówienie softu moim zdaniem wypadło też nie lepiej. Na plus : omówienie fotografii nadesłanych przez fotografów i możliwość "pomacania " sprzętu. Ciasteczka i kawa git!

Bywalec
    Miasto
    Wawa-Szmulki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    O i wychylił się kolega, który się odzywał a nie przedstawił
    Alez przedstawial sie... tylko, ze na pikniku w Goraszce.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A ja w koncu nie dotarłem i w d...e jeża
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roni Zobacz posta
    Alez przedstawial sie... tylko, ze na pikniku w Goraszce.
    Uuuu to poza możliwościami mojej pamięci - wybacz .

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    Enter
    PS fotki później
    Ileż można to moje zdjęcie z lufą wywoływać

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też byłem o 21 o 16. Prowadzący wyglądał jakby miał zaraz dostać orgazmu, bo stoi obok TT ;-) O pomyłkach już nawet nie wspominam - nie wiedzieli czy nagrodą jest 400D czy 40D? Żenada...

Pokaz makro IMHO nieudany - ostatnie zdjęcie, które miało być najlepsze miało okropny odbłysk MR-14EX. Z portretem lepiej, chociaż liczyłem na coś więcej.

Pozytywnym punktem był pokaz zdjęć TT i jego komentarze do fotek uczestników. Zwycięskie zdjęcie miało klimat, naprawdę mi się podobało. TT mówił jednak na początku o pokazywaniu świata takim jakim jest itp, a zwycięska fotka IMHO miała kontakt z szopem. Na marginesie, jeśli ja miałbym wybierać, to stawiałbym na dziewczynkę z cieniem.

Touch & try w miarę. Do głównego stoiska był tłok, ale z boku, przy makro spokojnie mogłem (bez specjalnych ograniczeń czasowych) puścić parę seryjek z Marka ;-) Po raz pierwszy miałem w ręku jedynkę i zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie 40-tkę też sobie spokojnie przetestowałem, dzięki Vitezowi, na szczęście nie przypiął do siebie puszki linką ;-) Mam tylko zastrzeżenia do ilości i doboru szkieł, w tej kwestii Canon się nie spisał...
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów