Strona 24 z 32 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 315

Wątek: 200mm f/2L IS and EF800mm f/5.6L IS

Domyślnie

Witam myslalem ze to moj 1dmk3 co ma nie tego a tu prosze
    "
    From the examples that I'm seeing the lens is SOFT and not as bleeding sharp as it's supposed to be. The two copies that I've tested - one was extremely sharp. The other wasn't QUITE as sharp. 1/15th of a second should be easy with the IS system on - I'm good for about 1/2 a second handheld with the IS. 1/15th for bleeding sharp, good technique photos, so 1/30th, 1/60th should be quite good.

As for the AF, I've noticed that there are issues with hooked up to any Mark III. Remember that the CPU is much faster on the Mark III and will have overshoot and undershoot problems. You WILL NOT notice this with any other body. 50D, 40D, 5D original, 5Dm2 and even the 1dsm3. They are different focusing systems. 1dm3 has a much faster processor for the AF and the algorithms are a bit different.

Moving, low contrast subjects are a huge issue with the 200/2 and mark 3 combo. On stock settings for the mark 3, you will have the lens hunt back and forth the moment it loses it's lock. By comparison, the 200 1.8 lens just locks on and won't quit. This is for MINOR movement. I've photographed dancers in dark outfits, medium range. About 20 feet away. The 200/2 had major issues when trying to focus - lots of hunting and the handling was ultra jittery. The 200 1.8 didn't exhibit this at all. Mind you, stock settings on the Mark III. Even when the AF speed was knocked down to "very slow" setting on the M3, the 200/2 still jittered.

Print out the Koren 2003 chart. http://www.normankoren.com/Tutorials/MTF5.html

Set the Mark 3 for center focus point only, AI servo on. Orient the chart so that the lines are horizontal. It may also do this for vertical. At a certain distance you WILL get the 200/2 and Mark 3 (NON 1DS) combo to oscillate, overshoot and undershoot. It sounds horrible. I tried some strong horizontal lined targets, semi close spacing. The person next to me with the 1dsm3 thought that my mark 3 had broken - it was quite noisy. So, I switched camera bodies - his 1dsm3 exhibited none of the oscillation problems.

The Mark 3 that I am using has had the mirror fix - just recently had it done. Even before the mirror fix the combo of the Mark 3 and the 200/2 wasn't a very stable one, unless it was on one shot AF. And even then the different samples of 200/2 lenses that I've shot exhibited different sharpness characteristics among them. Marginal, but there were differences.

Canon CAN change the adjustment of some of the elements in the lens. Sometimes the service department does a nice job. Sometimes not. Even when the service department says that the lens is adjusted, it's still not up to par of some of the better samples of the lenses out there. (same types, different batches). But, remember that the lens is still a production, commercially made optic so there will be variances among batches. There will be bleeding sharp ones and there will be dogs.

Nicksan - call up the camera store and see if they have another 200/2 that is a different serial number batch, say a few hundred from the number that you have now. It's a gamble either way but I'd take the slightly quicker way out in this case. Or you can just return it and purchase from another dealer - they will have different batch numbers. For Canon to fully adjust a lens to a critical spec will take them a longer time than just simply exchanging for one."

link

gietrzy

Spakuje to w jedna paczkę RAR max 100mb , będzie lepiej ale wciaz na rapida
    upierdliwe logowanie będzie 1raz

Dziś miałem chwile czasu ale padało jak zwykle i ciemno było wiec poniedziałek postrzelam nawet przez okno z 1,4 i 2x i te 2 razem .
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

Witam

Właśnie wróciłem z pubu ze znajomymi i tak przez przypadek zabrałem tam 200mm ,
    (przez zła pogoda nie zrobiłem podpięcia do 1,4x i 2x ex) , wiec poszedłem tam gdzie powinno być światło teoretycznie.
    Nie wszystkie wychodzą ale wychodzą.
    Pierwsza fota.
    ISO 6400 200mm f2 , 1,25

2
    ISO 6400 200mm f2 , 1,20

Nie chodzi o foty ale o to ze jak dla mnie IS w 200 to jednak rewelacja chłopaki z canona się postarali -tylko trza ćwiczyć, podpinam sRaw ( nie wiem jakim cudem to zostawiłem po boksie ale już więcej nie będę robił)

szumofobów prosimy o nie klikanie to jest mały sRaw na 6400,robienie na tych czułościach pomaga leczy przynajmniej mnie

http://rapidshare.com/files/174702393/sraw6400.rar

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Możesz mi napisać czy gdy w tle nie ma jakiekolwiek źródła silniejszego światełka też dostajesz te kocie oczęta czy tylko gdy cosik podświeca scenę z tyłu. Pytam, bo brakuje mi w samplach z 2/IS (nie u ciebie tylko generalnie w tych co widziałem) zdjęć z bardziej smooth bokeh, coś na kształt 300 czy 1.8L. W Nikorze też to mam (kocie oczka), ale tylko jak jest b. silne źródło światła z tyłu.

BTW: swoim LX3 robię zdjęcia w podobnych warunkach, z tą różnicą, że na 24mm

Dawaj więcej sampli
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Możesz mi napisać czy gdy w tle nie ma jakiekolwiek źródła silniejszego światełka też dostajesz te kocie oczęta czy tylko gdy cosik podświeca scenę z tyłu. Pytam, bo brakuje mi w samplach z 2/IS (nie u ciebie tylko generalnie w tych co widziałem) zdjęć z bardziej smooth bokeh, coś na kształt 300 czy 1.8L. W Nikorze też to mam (kocie oczka), ale tylko jak jest b. silne źródło światła z tyłu.

Dawaj więcej sampli
    Witam

Wygląda na to ze jak jest z tylu silne światło przykład
    światło to bar masakra nie wiem co tam wsadzili ale dawało po oczach ,projektor z karaoke i jakieś 25w żarówki
    f 2 , 1/25

By dzygit

i normalne miękkie światło tu i tam ale nie było jakiegoś mega halogenu ,z tylu kilka lampek i tez na około sali większe i mniejsze restauracja.
    f 2 , 1/60

edit
    Po wczorajszej nocy powiem ze 12800 ISO tez może być użyteczne

właśnie zbieram sie na imprezę firmowa jak mnie nie pogoniom to wrzucę coś spakowałem z wielkim bólem szkło+body + 85+ 35 do mini- trackera

Pozdrawiam Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 19-12-2008 o 11:50

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

Dawaj więcej sampli

podejrzewam ze przyczyna braku kocich oczek moze byc matryca APS-H....

Zobacz ten atek

http://canon-board.info/showthread.php?t=35157

Co prawda tam jest apsc ale chodzi mi o zasade
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

Witam

http://rapidshare.com/files/17550477...z_1_4_i_2x.rar
    http://rapidshare.com/files/17551568..._4_i_2xcz2.rar

Nie są to sample wysokich lotów wybrałem się z kolega sprawdzić jego 70-200 i przy okazji moja 200mm linki do rawow powyżej 1d mark 3 +
    - EF 200mm f2
    - EF 200mm f2 + ex 1,4 na f2,8
    - EF 200mm f2 + ex 2x na f4
    - EF 200mm f2 + ex 1,4 + x2 na f 5,6
    ISO rożne od 400 do 1600 , Irlandia jest ciemna i jest zima 12 stopni i pada 5x dziennie.

Pozdrawiam Darek

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    podejrzewam ze przyczyna braku kocich oczek moze byc matryca APS-H....

Zobacz ten atek

http://canon-board.info/showthread.php?t=35157

Co prawda tam jest apsc ale chodzi mi o zasade
    A mnie się wydaje, że wielkość matrycy (crop) nie ma nic do tego czy oczka sa czy nie. Optyka jest taka sama w obu przypadkach, a oczka powstają przecież w 100% w optyce.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    A mnie się wydaje, że wielkość matrycy (crop) nie ma nic do tego czy oczka sa czy nie. Optyka jest taka sama w obu przypadkach, a oczka powstają przecież w 100% w optyce.
    Pozdrawiam
    Przyjrzałem się samplom... no tak, mniejsza matryca je po prostu wycina, bo powstają głównie tam, gdzie światło pada pod większym kątem do osi obiektywu. Zastanawia mnie teraz czy "kocie oczka" powstawałyby na cropie z obiektywem EF-S
    Ostatnio edytowane przez quail ; 23-12-2008 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Przyczyną takiego efektu jest zbyt mała komora lustra o prostokątnym przekroju, która wycina część światła wpadającego pod bardzo dużym kątem. Szkła typu 85/1.2 czy 50/1.2 są po prostu zbyt jasne do takiej konstrukcji jak 5D. Z pewnością ten sam efekt powstałby w jasnych szkłach EF-S, tylko że takich jasnych stałek nie ma.

Ostatnio edytowane przez MMM ; 23-12-2008 o 22:25

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Przyczyną takiego efektu jest zbyt mała komora lustra o prostokątnym przekroju, która wycina część światła wpadającego pod bardzo dużym kątem. Szkła typu 85/1.2 czy 50/1.2 są po prostu zbyt jasne do takiej konstrukcji jak 5D. Z pewnością ten sam efekt powstałby w jasnych szkłach EF-S, tylko że takich jasnych stałek nie ma.
    Jak sie domyslam "malosc" komory lustra odpowiada tez za winetowanie. W koncu na rogach kadry np w 24L wpada 4 razy mniej swiatla.

Ciekawy jestem jak sie ma do tego sigma 50 z jej wiekszym , mniej wuinetujaca optyka.
    50L wyglada tak

R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ale to chyba nie zmniejsza ilości światła padającej na matrycę? przecież to światło i tak by tam nie trafiło
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 24 z 32 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów