Dostępność marzec/kwiecień, cena ok. 18 kzł.
Dostępność marzec/kwiecień, cena ok. 18 kzł.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Noooo... piekne info![]()
A cena skad ?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canon USA this evening has announced that the EF 200mm f/2L IS USM is scheduled for release in April 2008 at an estimated street price of US$5999, while the EF 800mm f/5.6L IS USM is slated for delivery in May 2008 at an estimated street price of US$11,999.
http://robgalbraith.com/bins/content...id=7-9206-9236
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
ciekawe, że producenci podają zazwyczaj list price, a street price jest sporo niższy i ustala go rynek. CZyżby to szkło miało naprawdę kosztować 12000 USD?Wtedy nie sprzedadzą więcej jak kilkanaście rocznie.
Cena 200/2 IS zgodna z oczekiwaniami
Cena za 800mm jest wg mnie absurdalna - szczególnie jeżeli się ją porówna z ceną 600mm ( w USA 7000$ ) . Dodatkowo wg mnie jednak 600mm (która btw sporo osób uwąża za zbyt mało uniwersalną i trudną do uzycia ) bedzie lepszym rozwiązaniem gdyż bedziemy miec lepsze światło a z zastosowaniem konwertera otrzymamy 840mm 5,6 ze stratą jakości której 95% uzytkowników nie zauważy wogóle.
przypuszczam że to szkło jest dla tych mniej niż 5%, którzy zauważą oraz dodatkowo muszą mieć 800+tcx1.4 z F8.0 i jakością lepszą (podobno) niż 600+tcx1.4
Ja pisalem o 5% z tych mniej niż 5% globalnych uzytkownikówJakość gołej 800 napewno bedzie lepsza niz 600 + 1,4 tyle że niewiele ( bardzo niewiele ??). Tak naprawde to w bardzo małym procencie własnie ta róznica jakości bedzie decydowała o jakości samego zdjęcia.