"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 29-11-2007 o 21:14 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
różnica jest po prostu duża, nie chodziło mi o ev
to nie to samo co 1.8 a 2.0, trzeba władować dużo więcej szkła i zadbać aby w ogóle coś było widać. 1/2 ev przy f1 to podobna różnica jak 1 ev dla ciemniejszego szkła (mówię o standardzie, nie o tele). Stąd takie ogromne różnice w cenie.
Ale różnica w czym? W koszcie produkcji? W przydatności? W jakości?
Podejrzewam, że piszesz o koszcie produkcji. Trochę to dziwne, bo podejrzewam, że koszt produkcji nie ma bezpośredniego przełożenia na cenęZapewne znasz te sprawy dużo lepiej niż ja, ale wydaje mi się, że koszt produkcji jest jednak małą częścią ceny szkła.
to zależy Tomku. Przypuszczam, że w 1DsMk3 stanowi zdecydowanie większy procent niż w 400DAle nie o to szło - uzyskanie dobrej jakości przy szkle F1 jest z pewnością trudniejsze od uzyskania dobrej jakości przy f1.2. Dłuższa obróbka, większy odrzut braków, dodatkowe kontrole itd. - tylko o to mi szło.
Zastanawiam się również, w jakim stopniu konkurencja Nikona może się przyczynić do obniżenia ceny.. Jakoś Nikonowskie supertele są przez lata o połowę droższe od Canonowskich, choć te mają ISa.. Jeśli wszyscy się rzucą na następcę słynnego 200/1.8 to raczej będzie drogo, jak nie to cena spadnie - IMHO.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Crop 100% z 200/2 IS L:
http://www.dcresource.com/
Kapitan Wagner
No pieknie - tylko to takie zbyt ogolne zdjecie zeby cos powiedziec, nie?