Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaki filtr UV ??

Awatar dewu77
    Miasto
    Windermere

Domyślnie Jaki filtr UV ??

Jestem o krok od kupienia C EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (Efekt kompromisu z żoną) Niestety nie udało mi się przekonać jej do wyższości L-ek chociażby podobnego cenowo C 70-200mm f/4 L. To tyle tytułem wstępu.
    Drugim krokiem jest zakup filtra UV i tu napotkałem problem. Po przestudiowaniu wielu wątków na ten temat postanowiłem wybrać jeden z poniższych:
    1.B+W 58mm MRC UV010 Filter F-PRO
    link: http://cgi.ebay.co.uk/B-W-58mm-MRC-U...QQcmdZViewItem

2.Hoya Pro1 Digital 58mm UV Filter
    link:
    http://cgi.ebay.co.uk/C148-HOYA-PRO1...QQcmdZViewItem

3.HOYA Super HMC PRO1 58mm UV(0) Filter
    link:
    http://cgi.ebay.co.uk/C029-HOYA-Supe...QQcmdZViewItem

Niedługo wyjeżdżamy z żoną na wymarzone i długo oczekiwane wakacje na Karaiby:-D więc zakup takiego filtra jest jak najbardziej na miejscu :smile:
    (oprócz typowych zastosowań, ochrona przed wszędobylskim piaskiem etc.)
    Pytanie: Który byłby najlepszym wyborem do mojego nowego "szkła" i dlaczego?. Mile widziane dodatkowe uwagi na temat powyższych filtrów.
    Z góry dziękuję
    !!!Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jestem amatorem i sztuki fotografii uczę sie od paru miesięcy więc liczę na wyrozumiałość. Mieszkam na terenie UK stąd linki z eBayUK. Pozostały sprzęt jak w stopce
    Canon EOS 400D/BG-E3/Canon Speedlite 430EX II/kit/EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS/Tamron 17-50mm f/2.8
    duperele: WhiBal G6,Slingshot 200AW, Filtry UV HOYA Pro1 Digital

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

hoya super hmc - to twoj wybor

i jak znalazl na optyczne.pl jest test uv'ek kliknij
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał

Domyślnie

Jak do 400d ja polecam hoya hmc. Są to filtry już dobrze "połykające" światło.
    Nie jest to najwyższa półka, ale dla początkującego, jaki i również dla średnio zaawansoanego fotografa w zupełności wystarczy. PRO 1 HMC są przeznaczone dla aparatów cyfrowych. Mają cieńką aluminiową oprawkę, Szkło ma tylko 1 mm. Są w wersji slim, tzn możesz na niego nakręcić drugi filtr, np. polar, szary. Ja używam HOYA na wszystkich swoich szkłach.
    Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Uzależniony

Domyślnie

Proponuje Ci przejrzenie postów dot. C 70-200 - bylo duoz na ten temat. Jakosc ktora uzyskasz i szybkosc sa warte tego zakupu - jedyna drobna dolegliwosc to praca pod swiatlo. Poza ta "wada" polecam 70-200 - jest super.
    Ponów negocjacje z zona.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Premislaus Zobacz posta

PRO 1 HMC są przeznaczone dla aparatów cyfrowych. Mają cieńką aluminiową oprawkę, Szkło ma tylko 1 mm. Są w wersji slim, tzn możesz na niego nakręcić drugi filtr, np. polar, szary. Ja używam HOYA na wszystkich swoich szkłach.
    Ja bym raczej napisal ze slim to zwykle do szerokokatnych obiektywow na pelna klatke... wystarczy zakrecic nie-slim na 17-40L na 5D...

Ale moze sie myle.

Co do negocjacji to popieram... moze powiedz ze przy takich wydatkach sensowniej jest kupic ciut drozsze szklo i cieszyc sie nim dluzej niz za chwile odsprzedawac to drugie ze strata bo nagle doszlismy do wniosku ze 70-200 4 to jest to (czesto dziala! )
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja napiszę... po co komu filtr UV? Jeżeli do ochrony to od tego jest DEKIELEK.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony

Domyślnie

Ochrona obiektywu - UV/dekielek/inne.
    Bylo na ten temat juz duzo - sadze ze jest to tez kwestia jakby samopoczucia, takiej potrzeby.
    Jak ktos wydaje czasem nie mało pieniedzy na szkło, pragnie je jakosc zabezpieczyc.
    Rozumiem ze mozna mowic tu o spadku jakosci, swiatla, roznych "artefaktach" i o tym ze nie ma takiej potrzeby gdyz scozewki sa czyms powleczone, mamy do tego dekielk itd. itd.
    Ja uzywam filtrow dla ochrony - moze to głupie i bezsensowne i nie mam wiedzy i doswiadczenia lecz jakos czuje sie z tym lepiej.
    Zabrudzenia ktore sie pojawiaja sa na filtrze a nie na obiektywie i to uwazam za cenne. Oczywiscie jak ma byc juz jakis filtr to musi byc dobry - a tu juz tez sa rozne opinie, sugestie. Byl przeprowadzony test filtrów UV na optyczne.pl - ktory wzbudzil duzo emocji, kotrowersji - mozna go brac pod uwage lub nie - "decyzja nalezy do Ciebie".
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    A ja napiszę... po co komu filtr UV? Jeżeli do ochrony to od tego jest DEKIELEK.
    A do ochrony PODCZAS robienia zdjec tez uzywasz dekielka?

Nie, nie odpowiadaj... juz kilkadziesiat flejmow na ten temat widzialem .

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Używam Hoya UV HMC Super PRO 1, 77mm - i polecam ją innym.
    Nie mam odniesienia do fitrów UV B+W (za drogie jak dla mnie) ale np. w stosunku do Kenko Digital Pro jaki miałem od roku Hoya wypada bardzo dobrze.
    Polecam
    Canon 50D + dodatki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów