Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 30D do bólu

Zablokowany

Domyślnie

Fotografuję również zarobkowo. Sprzedaję zdjęcia czasem do dużych tytułów na druk - dzienniki. Dla swojej firmy zwykle robię na najmniejszym rozmiarze S - fine (publikacja w necie). Rzadko przełączam na M lub L do zleceń - chyba, że trzeba. Publikują mi bez mrugnięcia małe rozmiary, to około 5 mln pixeli, więc nie przesadzajmy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem wymiana 400D na 30D nie ma sensu.
    Chyba, że zajmujesz się fotografią zawodowo i robisz naprawdę dużo zdjęć. Wtedy docenisz lepszą ergonomię, zasilanie i trwałość. Lepszych zdjęć tym aparatem nijak nie zrobisz.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Moim zdaniem wymiana 400D na 30D nie ma sensu.
    Chyba, że zajmujesz się fotografią zawodowo i robisz naprawdę dużo zdjęć. Wtedy docenisz lepszą ergonomię, zasilanie i trwałość. Lepszych zdjęć tym aparatem nijak nie zrobisz.
    Moim zdaniem ma (dlatego poruszyłem temat). Bałem sie tylko że cofam sie technologicznie w zakresie matrycy o nią tu wszak chodzi przede wszystkim. Nie robie dużo fot i nie żyje z tego - to moje hobby. Ale aktualnie stosunek cenowy jest taki, że jak sprzedam 400d z gripem i kitem to mam w zasadzie na 30d.
    Poza tym uważam, że nie trzeba być zawodowcem, żeby:
    - docenić ergonomie i trwałość (nie mam łap jak Podolski Złodziej a i tak musze sie nagimnastykować paluszkami przy 400d);
    - odczuwac brak spota kiedy sie go miało wczesniej w analogu;
    - zapragnąć wizjera większego niż dziurka od klucza kiedy w torbie leży Zeiss Planar 50mm i trzeba manualnie wyostrzyć;
    - docenić mały ekranik na górze do ustawień i kółko zamiast telewizora i plejady przycisków;

Po prostu uważam, że przetestowałem 400d i chyba potrzebuję czegoś wygodniejszego. A że przy okazji nie trzepnie mnie to po kieszeni to chyba ok.

brodafidela

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Większa liczba pixeli to większe szumy przy niższym ISO, o ile w 30D ISO na poziomie 800 - 1000 jest w pełni użyteczne to w 400D sam wiesz. Moim zdaniem jeśli foty nie będą lepsze jakościowo (mniejsze szumy, lepsza ostrość) to napewno ale to napewno nie będą gorsze!!! Pozatym wyminiłeś wyżej przynajmniej kilkanaście zalet 30D, które przemawiają za jego zakupem. Nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać jak nadaża się taka okazja.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Domyślnie

Ten facet miał tylko 2 mln pixeli:
    http://www.andrewsfoto.pl/

co wczale nie przeszkadzało żeby być bardzo, bardzo dobrym
    wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

sam mam 400D i naprawde żałuje że przyoszczedziłem zamiast kupić 30D (ma go moj znajomy i jestem pełen podziwu dla tego aparatu). pomimo że mam 400D to polecam 30D (nie wiem jak ma się sprawa z jakościa matrycy 40D, nie miałem styczności)

a zawsze można poczekać do premiery 5D mkII i kupić 5D po niższej cenie (sam się na to szykuje)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Myślę że w obecnej chwili (cenie) 30D jest jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszą) pozycji na rynku DSLR.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

No to do roboty, zaczynam szukać !
    I z tym związany mały teścik:
    - zapłacić więcej i kupić nowy ?
    - oszczędzić i szukać używki, których teraz dużo i (podobno w dobrym stanie) ? Bo wielu sie przesiada na 40d, po kilku miesiącach pstrykania na 30d., więc te używki w wiekszości przypadków mają jeszcze gwarancje i to sporą.

Jak myślicie ? Ktoś kupił używkę i sie przejechał ? Jak tak to na czym ?

brodafidela

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    ...
    - oszczędzić i szukać używki, których teraz dużo i (podobno w dobrym stanie) ? Bo wielu sie przesiada na 40d, po kilku miesiącach pstrykania na 30d., więc te używki w wiekszości przypadków mają jeszcze gwarancje i to sporą.
    Jak chcesz używkę to poszukaj ogłoszeń na forum, najlepiej gdzieś blisko, tak abyś mógł sobie pojechać i odebrać osobiście lub kup używany z gwarancją. Po co masz się niepotrzebnie denerwować :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Myślę że w obecnej chwili (cenie) 30D jest jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszą) pozycji na rynku DSLR.
    Tak, tak i jeszcze raz tak.

Co prawda ergonomia / obsluga doprowadza mnie do szalu, ale za to jakosc zdjec i ilosc funkcji wprawiaja mnie w zachwyt.

W tej cenie nie ma nic porownywalnego w innych systemach.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów