Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 30D do bólu

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie 30D do bólu

witam

Ponieważ zmagam sie z dylematem czy wymienić 400d na 30d (wiem wiem temat wałkowany, przyjrzałem sobie archiwum) mam tylko jedno pytanko bo sie nie znam.
    Wszystko przemawia za 30d z wyjątkim liczby pixlów 30d ma 8,3 mln a 400d 10.1 mln.
    Pytanie czy to oznacza, że matryca w 400d po prostu "daje" lepsze fotki". oczywiście chodzi mi o jakość a nie o zawartośc . Czy przesiadając sie na 30d traci sie na jakości zdjęć i w tym zakresie, to krok w tył ? Czy tylko są po prostu mniejsze ? Podobno pixle to nie wszystko ... ale jesli nie pixle to co ?.
    Miałem w ręku 30d - urzekł mnie wszystkim, nadarza sie okazja sprzedać 400d w dobrej cenie a cena 30d pięknie spadła.

Bede wdzieczny za małe info w tej sprawie.

brodafidela
    Nie mam dylematu żeby lepsze szkiełko zamiast- bo mam canona 17-55 f2,8 USM IS wiec na cropa z tego przedziału zooma nic lepszego nie założę.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

dokładnie odwrotnie mniej pixeli lepszy obraz z 30D

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    dokładnie odwrotnie mniej pixeli lepszy obraz z 30D
    znaczy że niby jak ? bo nie rozumiem ...
    brodafidela

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bierz 30D, te dodatkowe 2 mln pixeli niewiele Ci dadzą... no chyba że chcesz ze swoich zdjęć robić fototapety* :-) Różnica w rozdzielczości, pomiędzy 8 a 10 MPx, dla przeciętnego użytkownika, który ogląda zdjęcia na monitorze i robi z nich odbitki (10x15, 13x18, 15x21 etc) jest niezauważalna.
    Można by jeszcze dodać że większa rozdzielczość matrycy wymaga lepszych szkieł, ale skoro chcesz używać 17-55/2.8 to tematu w zasadzie nie ma.

*... chociaż i tu można by dyskutować bo fotki z 30D będą mniej zaszumione :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Bierz 30D, te dodatkowe 2 mln pixeli niewiele Ci dadzą... no chyba że chcesz ze swoich zdjęć robić fototapety* :-) Różnica w rozdzielczości, pomiędzy 8 a 10 MPx, dla przeciętnego użytkownika, który ogląda zdjęcia na monitorze i robi z nich odbitki (10x15, 13x18, 15x21 etc) jest niezauważalna.
    [/SIZE]
    Czy to oznacza, że to jednak jest krok w tył (i utrata jakości) tyle że akceptowalna ?

brodafidela

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    Czy to oznacza, że to jednak jest krok w tył (i utrata jakości) tyle że akceptowalna ?
    Nie, to oznacza po prostu bezsensowny (z użytkowego punktu widzenia, z marketingowego jest inaczej) wyścig zbrojeń na megapixele. 400D to puszka z niższego segmentu, w którym w zasadzie nikt się nie przejmuje tym że powyżej ISO 400 zdjęcia są zaszumione.
    Dochodzi tutaj również kwestia rozdzielczości optycznej obiektywów: co z tego że zdjęcie ma dużo pixeli skoro w pełnym rozmiarze (zoom 100%) nie jest do końca ostre.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie, to oznacza po prostu bezsensowny (z użytkowego punktu widzenia, z marketingowego jest inaczej) wyścig zbrojeń na megapixele. 400D to puszka z niższego segmentu, w którym w zasadzie nikt się nie przejmuje tym że powyżej ISO 400 zdjęcia są zaszumione.
    Dochodzi tutaj również kwestia rozdzielczości optycznej obiektywów: co z tego że zdjęcie ma dużo pixeli skoro w pełnym rozmiarze (zoom 100%) nie jest do końca ostre.
    No prosze ! Mądrego to i przyjemnie posłuchać...
    Wygląda na to, że zaczynam sie rozglądać za 30d :grin:
    dzieki za info i pomoc
    brodafidela

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...Wygląda na to, że zaczynam sie rozglądać za 30d :grin: ...
    Polecam, poza jakością, 30D da Ci przede wszystkim dużo wyższą swobodę i komfort fotografowania.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Czy to oznacza, że to jednak jest krok w tył (i utrata jakości) ?
    W teorii może i tak, w praktyce moim skromnym zdaniem nie.
    (a przynajmniej nie będzie to zauważalne)
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem wymiana 400D na 30D nie ma sensu.
    Chyba, że zajmujesz się fotografią zawodowo i robisz naprawdę dużo zdjęć. Wtedy docenisz lepszą ergonomię, zasilanie i trwałość. Lepszych zdjęć tym aparatem nijak nie zrobisz.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów