Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Nie bójmy się EF-S

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Tylko, że cały czas kupujesz coś czego tak naprawdę nie chcesz 24-XX to nie 17-XX. Nie masz tego "szerokiego" szkła. Nie możesz robić takich zdjęć jakich byś chciał! Zakładając 24-70 do 5D masz "szeroki" kąt i robisz zdjęcia jakie właśnie chcesz, dlatego kupujesz coś od 24, od 70, od 100mm itd.

Myśląc o przyszłej puszce, niszczymy własną fotografię, bo nie mamy tych 17 mm nie mamy szerokiego kąta, nie mamy takich zdjęć jakie CHCEMY robić! Kombinujemy i usprawiedliwiamy się przyszłą puszką FF, która teraz NIE ISTNIEJE! A obiektywy istnieją, już teraz. Dziś możesz kupić szkło o jakości Lki z normalnym szerokim kątem! Lub dzisiątki innych "cropowych" szkieł od tamrona, sigmy, tokiny.

O to mi chodzi. O przyjemność fotografowania
    A nie można kupić np. EF 17-40/4 L ? Piszesz jakby zoomy EF zaczynały się od 24 mm.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    A nie można kupić np. EF 17-40/4 L ? Piszesz jakby zoomy EF zaczynały się od 24 mm.
    I do tego 17-40 to takie dwa w jednym, do mojego 350D to spacerzoom, a do 300V UWA
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 15-10-2007 o 19:13 Powód: Literówka...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Zazwyczaj w dyskusjach na CB, proponuje się zakup 24-70 jeśli ktoś pyta o jasne szkło za ok 4 kzł. Dodatkowo to jedno szkło ma wszystko IS, USM i f2.8 Dlatego "uparłem się" na tego 17-55.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Dodatkowo dobrej optyki nie kupuje się na chwilę tylko na dłużej.
    Być może dzisiaj nie stać nas na FF, ale mając dobre obiektywy kupimy dobrą puszkę za 2, 3 lata. Tym bardziej, że są na forum ludzie którzy mają pełnoletnie 80-200 2.0 lub 20-35 2.8 i nadal ich używają.

Tak więc warto zainwestować w bardzo dobre szkła i być może ciut gorszą puszkę, bo jak już jesteś w systemie to łatwiej wymienić samo body niż body +szkła.

Generalnie w tej dyskusji są 2 obozy:
    1. EF-S warto kupić bo i tak będziesz miał amatorską puszkę i nie wyjdziesz poza APS-C
    2. Nawet jak ma się crop, warto kupować szkła pod FF, bo być może 60d będzie FF lub miało crop 1,3 jak d-marki, lub za jakiś czas będzie nas stać na dobre szkła.

Ja reprezentuję obóz nr. 2.
    Np. mnie 4 lata temu nie było stać na lustrzankę cyfrową - kupiłem zaawansowany kompakt - Olympusa 5060, bo 300d było koszmarnie drogie i poza moim zasięgiem finansowym.

Uprawnienia umieszczania postów