Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: Nie bójmy się EF-S

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Orbital, jest dokladnie tak, jak piszesz. Żeby uzyskać podobną jakość zdjęc, można kupować do FF tańsze szkla niż do cropa. Problem polega na tym, że na początek trzeba mieć większe pieniążki na korpus. W cropie można zbierać zestaw na raty, no i jak ktoś lubi ptaszki, to crop też ma pewną przewagę.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    A może oprócz cyfrowego ma jeszcze aparat fotograficzny tego samego systemu, i chciał by do niego używać swoich obiektywów?
    Używanie równolegle analoga zasadniczo zmienia punkt widzenia. Dlatego też posiadam tylko jedno (nie licząc KIT-a który leży sobie gdzieś w szafce) szkło dedykowane pod cropa... które w dodatku w górnym zakresie ogniskowych z powodzeniem kryje pełną klatkę :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Ja nie czuję strachu przed obiektywami APS-c ale:
    Czasami przeraża mnie postęp technologiczny jaki ma miejsce w czasie ostatnich 20 lat – a co ma piernik do wiatraka?
    Otóż:
    Gdy w 2003 roku na rynek wchodził 10D jego cena była dla wielu ceną zaporową. Każdy nowo wprowadzany model charakteryzował się oprócz stosowanych w nim nowinek technicznych również niższa ceną. Możliwe jest że za np. 3 lata cena lustrzanek z FF (nawet gdyby to był następca 5D) będzie na poziomie obecnych 30 D lub 40 D.
    Jeszcze kilka lat temu mało kto mógłby z pełnym przekonaniem powiedzieć że FF będzie w aparatach innych niż te w pełni profesjonalne. 5D chyba nie jest określany jako w pełni profesjonalny? Matryca FF może być wkrótce stosowana również w następcach 40D. Czy znajdzie się ktoś kto postawi cały swój majątek na to że w najbliższych 4-5 latach w segmencie 30D/40D nie pojawi się FF? Ja bym nie zaryzykował nawet 100 zł. Jeszcze niedawno wielu powtarzało „prawdę objawioną” że w nikonie nie da się zastosować FF. No i co? Nikon ma body FF.
    Moim zdaniem marketingowy wyścig na ilość pikseli wymusi zwiększenie matrycy w lustrzankach w najbliższych kilku latach.
    Żywot obiektywów jest dłuższy niż żywot puszek. Jeżeli teraz kupuję dobry obiektyw to wiem że posłuży mi załóżmy 6 lat. W tym czasie 40D doczeka się 2-3 następców. Kto zapewni mnie że nie będą one FF? Dodatkowo canon jakoś niewiele wypuścił obiektywów EF-s a raczej ogranicza się do modernizacji (np. wstawianie IS) już istniejących i ich wybór raczej nie jest porażający – 10-22, 18-55, 17-55, 17-85, 55-250 (nowość) i macro 60 – to chyba wszystkie.

Dlatego ja osobiście nie polecam obiektywów EF-s. Szczególnie że te w miarę dobre wcale tanie nie są – dla porównania 17-55 kosztuje około 4.000 zł czyli niewiele mniej niż 24-70.
    17-85 ma bardzo mocnego konkurenta w postaci np. tańszego 28-135. Chyba że ktoś chce polecać np. 18-55 lub 55-250 (niewiadoma).

Generalnie można to podsumować starym powiedzonkiem że łatwiej kijek pocieniasić niż go potem pogrubasić – czyli EF zapnę do każdego EOSa a EF-s nie.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Matryca FF może być wkrótce stosowana również w następcach 40D. Czy znajdzie się ktoś kto postawi cały swój majątek na to że w najbliższych 4-5 latach w segmencie 30D/40D nie pojawi się FF? Ja bym nie zaryzykował nawet 100 zł. Jeszcze niedawno wielu powtarzało „prawdę objawioną” że w nikonie nie da się zastosować FF. No i co? Nikon ma body FF.
    Zaryzykuję, że raczej polityka Canona jako firmy jest na razie jasna, puszki xxxD i xxD nie będą miały FF, raczej pojawi się segment "tanich" FF np. seria typu: 9D, 7D, 5D, 3D - marketingowo ma to sens, np. teoretyczny 7D i 9D nie będą miały tego co ma 5D przez co będą tańsze, ale będą miały FF ( wystarczy np. blokować firmware'm funkcje z 5D )

Generalnie można to podsumować starym powiedzonkiem że łatwiej kijek pocieniasić niż go potem pogrubasić – czyli EF zapnę do każdego EOSa a EF-s nie.
    Ja wolę - biednemu zawsze wiatr w oczy
    N

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego ja osobiście nie polecam obiektywów EF-s. Szczególnie że te w miarę dobre wcale tanie nie są – dla porównania 17-55 kosztuje około 4.000 zł czyli niewiele mniej niż 24-70.
    17-85 ma bardzo mocnego konkurenta w postaci np. tańszego 28-135. Chyba że ktoś chce polecać np. 18-55 lub 55-250 (niewiadoma).
    Tylko, że cały czas kupujesz coś czego tak naprawdę nie chcesz 24-XX to nie 17-XX. Nie masz tego "szerokiego" szkła. Nie możesz robić takich zdjęć jakich byś chciał! Zakładając 24-70 do 5D masz "szeroki" kąt i robisz zdjęcia jakie właśnie chcesz, dlatego kupujesz coś od 24, od 70, od 100mm itd.

Myśląc o przyszłej puszce, niszczymy własną fotografię, bo nie mamy tych 17 mm nie mamy szerokiego kąta, nie mamy takich zdjęć jakie CHCEMY robić! Kombinujemy i usprawiedliwiamy się przyszłą puszką FF, która teraz NIE ISTNIEJE! A obiektywy istnieją, już teraz. Dziś możesz kupić szkło o jakości Lki z normalnym szerokim kątem! Lub dzisiątki innych "cropowych" szkieł od tamrona, sigmy, tokiny.

O to mi chodzi. O przyjemność fotografowania

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orbital Zobacz posta
    Zaryzykuję, że raczej polityka Canona jako firmy jest na razie jasna, puszki xxxD i xxD nie będą miały FF, raczej pojawi się segment "tanich" FF np. seria typu: 9D, 7D, 5D, 3D - marketingowo ma to sens, np. teoretyczny 7D i 9D nie będą miały tego co ma 5D przez co będą tańsze, ale będą miały FF ( wystarczy np. blokować firmware'm funkcje z 5D )
    Ja wolę - biednemu zawsze wiatr w oczy
    Co do polityki canona to ci uwierzę tylko wtedy jeżeli jesteś w zarządzie canon inc. lub choćby w jego dziale marketingu. A poza tym to polityka taka może ulec zmianie w ciągu kilku minut a ja piszę o perspektywie kilku lat

a biednemu wiatr w oczy pod warunkiem że nie sika pod wiatr - wtedy ma dodatkowe atrakcje

i ciągnąc powiedzonka: biednego nie stać na rzeczy tanie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Myśląc o przyszłej puszce, niszczymy własną fotografię, bo nie mamy tych 17 mm nie mamy szerokiego kąta, nie mamy takich zdjęć jakie CHCEMY robić! Kombinujemy i usprawiedliwiamy się przyszłą puszką FF, która teraz NIE ISTNIEJE! A obiektywy istnieją, już teraz. Dziś możesz kupić szkło o jakości Lki z normalnym szerokim kątem! Lub dzisiątki innych "cropowych" szkieł od tamrona, sigmy, tokiny.

mnie też chodzi o przyjemność dlatego wcale nie odczuwam dyskomfortu z powodu braku szerokiego kąta, rybiego oka, obiektywu 1200 mm 2400 mm, teleskopu astronomicznego, makro ze skalą odwzorowania 5:1, 10:1 czy mikroskopu
    chcę po prostu kupić zestaw obiektywów i nie myśleć przez najbliższe 8-10 lat o nowych obiektywach tylko używać tych które mam. NIe chcę sobie głowy zawracać tym czy obiektyw z nową puszką będzie działał czy nie a żywotność puszki jest mocno ograniczona przez migawkę
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 15-10-2007 o 15:30 Powód: Automerged Doublepost
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moim zdaniem crop nie zniknie. Jakość zdjęć z niego jest na tyle wysoka, że stal się praktycznie odpowiednikiem analogowego filmu 35mm. FF będzie raczej cewlowal w poziom cenowy i jakosciowy analogowego sredniego formatu. Z czasem zaczniemy się do tego przyzwyczajać. Kiedyś maly obrazek byl takim dziwolągiem i nie dość, że nie zginąl, to jeszcze awansowal w czasach cyfry do elity

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Tylko, że cały czas kupujesz coś czego tak naprawdę nie chcesz 24-XX to nie 17-XX. Nie masz tego "szerokiego" szkła. Nie możesz robić takich zdjęć jakich byś chciał! Zakładając 24-70 do 5D masz "szeroki" kąt i robisz zdjęcia jakie właśnie chcesz, dlatego kupujesz coś od 24, od 70, od 100mm itd.

A nie można kupić np. EF 17-40/4 L ? Piszesz jakby zoomy EF zaczynały się od 24 mm.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

u mnie wlasnie crop przyczynil sie do zmiany puszki. Mialem 30D z 24-105 ktory byl fajny bo uniwersalnya brakowalo mi czegos szerszego. Okazalo sie ze ze obiektywktory chcialem kupic do cropa 10-22 kosztowal ponad 3 tysiace. I juz mialem kupowac ale wykalkulowalem ze sprzedajac za 3600 mojego 30D i dokladajac pieniadze na zakup obiektywu 10-22 daja mi prawie kwote za ktora moge kupic puszke 5D. Musialem dodatkowo dolozyc 400 zl ale dostalem tego 5D i teraz obiektyw 24-105 jest jak znalazl! Zaznaczam ze w styczniu kupilem 30D i zarzekalem sie ze puszka 5D nigdy nie bedzie w moich rekach bo mnie na nia nie stac. ak widac czasem sie zdarza tak ze jednak jest to mozliwe. I ttez przeciez nie zarabiam kasy na fotografii na tyle zeby mi pokrywala 100% moje fotograficzne zakupy
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    A nie można kupić np. EF 17-40/4 L ? Piszesz jakby zoomy EF zaczynały się od 24 mm.
    I do tego 17-40 to takie dwa w jednym, do mojego 350D to spacerzoom, a do 300V UWA
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 15-10-2007 o 19:13 Powód: Literówka...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów