Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Nie bójmy się EF-S

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moniqumi Zobacz posta
    Uwielbiam mojego 10-22 EF-s na jaki mam go wiec zmienic.
    Potrzebny mio szeroki kat do wnetrz.
    Przy 1Ds Mark III jest tez mnoznik 1.6?
    Pozdrawiam,
    m.
    Na jakikolwiek EF:
    16-35 f2.8
    17-40 f4.0
    24 f1.4
    35 f1.4
    itd...

cokolwiek, byleby z czerwoną obwódką...

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kurcze, imho jak ktoś kupuje 1dsmk3 to powinien wiedziec jaki tam jest mnoznik...
    6DII + 17-200/2,8L

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moniqumi Zobacz posta
    Uwielbiam mojego 10-22 EF-s na jaki mam go wiec zmienic.
    Potrzebny mio szeroki kat do wnetrz.
    Przy 1Ds Mark III jest tez mnoznik 1.6?
    Pozdrawiam,
    m.
    Nie ma żadnego mnożnika, więc 10mm, będzie odpowiadało 16mm na pełnej klatce (tej z 1Ds-a). O obiektywach już napisał ErnestPierwszy.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 23-10-2007 o 15:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Witam!
    duze ciach
    Ja napisze tylko tyle.
    Jak 10D wchodzilo na rynek (2003??), kosztowalo cos kolo 10.000PLN??
    Dzisiaj takie body, malo uzywane mozna kupic za jakies 1000 PLN pewnie.

Nie dalej jak 3 lata temu dalem za trabanta wyjatkowo malo (bo z USA), kolo 4500PLN. Dzisiaj nowy model 40D chyba mozna miec za mniej.

Stawiam teze, ze za 2-3 lata FF-y beda cenowo dostepne dla kowalskiego.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    W tym sensie, że trudniej jest zrobić dobry obiektyw do pełnej klatki niż do cropa, trzeba więcej szkła lepszej obróbki... Szczególnie mam tu na uwadze winietowanie, dystorsje i aberacje sferyczną i chromatyczną...
    Nie do konca trafione. Te same szkla na cropie (np 30d) pokazuja wiecej CA niz na 5D. Nie pytaj czemu. Nie wiem.

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Nie mówię tu o ostrości, bo dla FF o większym pikselu niż w cropie, obiektyw może mieć gorszą rozdzielczość rysowania... Ale to w wypadku 5D, bo pewnie przy nowych FF rozdzielczość matrycy może być już taka duża, że wielkość piksela będzie taka sama jak w cropie, wtedy oglądanie powiększenia 1:1 z obydwu body będzie dawało dokładnie taki sam obraz...
    40D ma 10mln pikseli. Taka sama gestosc na FF bedziesz mial przy.....25 mln pikseli. Tak wiec zapasu troszke jest ;-)

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 23-10-2007 o 16:25 Powód: Automerged Doublepost
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Awatar moniqumi
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

co to jest FF, a co to jest crop?
    Jesli pytania zbyt dla Was oczywiste, odeslijcie mnie do jakiegos slownika...

Cytat Zamieszczone przez Antolll Zobacz posta
    Kurcze, imho jak ktoś kupuje 1dsmk3 to powinien wiedziec jaki tam jest mnoznik...
    Sorry, ale to, ze nie rozumiem pewnych kwestii technicznych i waszego ciekawego jezyka branzowego, nie znaczy, ze nie moge miec 1Ds Mark III. Dostaje kase z grantu i na dniach musze oddac biznes plan a w nim liste zakupow. Stad te pytania.

Niestety moja praca wymaga zmiany 20D na cos o lepszej matrycy.
    Poniewaz nie robie raczej zdjec reporterskich, lubie canona i chce miec cos zblizonego do sredniegoformatu wybralam 1Ds Mark III.

Dzieki za zaangazowanie
    pozdrawiam!
    m.

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

FF - full frame, matryca o wielkości pełnej klatki , 24x36 mm pasują obiektywy tylko EF Canona,
    APSC - matryca o wymiarach ok. 15x23 mm, tzw. crop, pasują obiektywy EF i EF-s canona (np 10-22)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Edit: FullFrame to właśnie 1Ds Mark III, czyli obiektyw 10-22 nie nadaje się (wysunięta tylna soczewka w obiektywie uszkodzi lustro w aparacie).
    Ostatnio edytowane przez Paprochwbody ; 23-10-2007 o 17:44 Powód: Automerged Doublepost
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Widzieliście porównanie rozdzielczości 10-22 i 17-40 (jakby nie było taki mały test ostrości )
    10-22 :
    http://www.optyczne.pl/24.4-Test_obi...E6_obrazu.html
    17-40 :
    http://www.optyczne.pl/35.4-Test_obi...E6_obrazu.html

jakby nie patrzeć EF-S górą...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Nie do konca trafione. Te same szkla na cropie (np 30d) pokazuja wiecej CA niz na 5D. Nie pytaj czemu. Nie wiem.
    Hmmm... Doświadczalnie, nigdy tego nie sprawdzałem, bo nigdy nie miałem styczności z 5D. Być może jest to kwestia filtru AA, bądź właśnie gęstości upakowania pixeli? Ale teoretycznie jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe... Obiektyw powinien rzucać obraz niezależnie od body identyczny, a CA jest jak najbardziej związane z obiektywem, a wręcz jest jego wadą i wynika ze znanego zjawiska -> różnych współczynników załamania poszczególnych składowych światła białego w ośrodku jakim jest soczewka. Jest to jak najbardziej sprawa związana z budową optyki obiektywu... Ponadto CA, jak i wszystkie inne aberacje i niedoskonałości powiększają się wraz ze wzrostem odległości od osi optycznej soczewki, więc tym bardziej teoretycznie w FF powinno być gorzej. Ale tak jak mówię, testów nie przeprowadzałem to i doświadczeń nie mam. Może ktoś mógłby rozwinąć wątek? Czy ktoś spotkał się z teorią mjastrzębski'ego w praktyce?

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    40D ma 10mln pikseli. Taka sama gestosc na FF bedziesz mial przy.....25 mln pikseli. Tak wiec zapasu troszke jest ;-)
    Ale już bardzo niewiele, biorąc pod uwagę wspominanego tu 1Ds Mark III, to wielkość jego pixel'a jest już nawet minimalnie mniejsza niż w 30D :-) A nie wiadomo jakie będą matryce FF za np 2 lata, może 30mln? Co nie zmienia faktu, że do zastosowań amatorskich, pewnie będzie to o wiele za dużo... Choć nie wiem, ktoś kiedyś powiedział, że 640kb RAM'u wystarczy z zapasem do wszystkich zastosowań

Pozdrawiam,
    Michał

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

A co by bylo, gdyby tak "zerwac gwint" w Canonie 10-22 i tym samym przerobic go pod FF? Czyz to nie byloby piekne??? )) Skoro mozna to robic w 18-55, to dlaczego nie sprobowac z 10-22 i 5D? Slyszal ktos o takim zabiegu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lete Zobacz posta
    A co by bylo, gdyby tak "zerwac gwint" w Canonie 10-22 i tym samym przerobic go pod FF? Czyz to nie byloby piekne??? )) Skoro mozna to robic w 18-55, to dlaczego nie sprobowac z 10-22 i 5D? Slyszal ktos o takim zabiegu?
    Ef-s nie polega tylko na bagnecie ale przede wszystkim na mniejszym polu obrazowania, także taki zabieg, poza efektami specjalnymi nie ma większego sensu.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów