Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Sesja fotograficzna-perkusja i perkusista

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Jeśli robiles zdjecia w godzinach pracy, i masz robienie zdjec wpisane w obowiazki w umowie o prace/cokolwiek tam masz podpisane to zdjęcia prawnie są pracodawcy..
    Kolega napisał, że jest freelancerem, więc nie łączy go stosunek pracy.

Natomiast inną rzeczą jest to, że Twój wydawca może nie zechcieć już więcej korzystać z Twoich usług a Ty, jako wolny strzelec stracisz klienta. Dlatego warto czasem się dobrze zastanowić i szukać kompromisów. Chyba, że chcesz odnieść pyrrusowe zwycięstwo. Nie dasz Rolandowi zdjęć i nie sprzedasz więcej swoich usług wydawnictwu. Zastanów się dobrze, czy Ci się to kalkuluje.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Zastanów się dobrze, czy Ci się to kalkuluje.
    To jest wlasnie rozwiazanie, ktore przewaza. Chce miec Rolanda obok innych klientow w portfolio. Rzecz jest jedynie w tym, zeby przy okazji wynegocjowac jak najlepsza cene dla mnie.

Do kolegi, ktory "nie zalapal": jestem na freelance, tzn. wystawiam firmie faktury, na 111 godzin miesiecznie (to jest minimum zapewnione umowa miedzy mna a wydawnictwem. Podpisalismy taki dokument, kiedy odrzucilem umowe o prace, ktora mi zaproponowano. Oferowany kontrakt byl niewiele wyzszy niz minimum socjalne. Wybralem freelance.).

Wciaz dochodza nowe elementy.
    W ciagu dwoch tygodni ma odbyc si sesja z fotografowaniem m.in. oboisty, saksofonisty, flecisty, muzyka z rozkiem francuskim, klarnetem itd. W sumie siedem instrumentow detych na okladki nowej serii ksiazek.
    Wydawnictwo przekalkulowalo, ze oplaca sie wziac mnie i oswietlenie z zewnatrz... tylko, ze ja odmowilem pracy za dniowke, bo przy sesji perkusisty wykorzystalem moj obiektyw i korpus.

Firma na stanie ma tylko 400d... bez wyjscia na synchronizacje flashy przez pocket wizard. Wynajecie 1D Mark II w tejs samej firmie, ktora wynajmuje oswietlenie (225 na dzien) kosztuje 350 E/dzien, nie liczac szkla. Jutrzejsza rozmowa bedzie delikatna.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Uprawnienia umieszczania postów