Bardzo prosze o pomoc. Mysle, ze wasze rady beda cenne takze dla tych, ktorzy wstydza sie wychylic z tym, ze nie znaja sie na sztucznym oswietleniu.
WOBEC PROBLEMU, KTORY NAPOTKALEM, JESTEM ZIELONY.
Od listopada zaszlo sporo zmian. Roland, ktory udostepnia perkusje elektroniczna pokazywana w ksiazce zadecydowal o zmianie modelu, ktory byl juz fotografowany na poprzedniej sesji.
Ze wzgledu na terminy fotografie maja zostac zrobione w przyszlym tygodniu.
Redakcja zdecydowala sie zrobic sesje wlasnym sumptem wynajmujac oswietlenie i ewentualnie dodatkowe, rozwijane tlo. Tym razem nikt nie ustawi za mnie swiatla.
Bede mial do dyspozycji instrument i podziemna salke/studio muz. Okolo 40m2. Biale sciany i sufit, ciemna wykladzina. Wysokosc 3,5m.
Sprzet raczej mizeria. Szef wyklucza wynajecie szkiel i korpusu bo wiekszosc fotek bedzie drukowana w czerni. Do szerokich planow mam T17-50 2.8 podlaczony do 30D, ewentualnie do redakcyjnego 400D.
Dla informacji: zmontowana perkusja el. tej klasy co w ksiazce zajmuje powierzchnie niewiele wieksza niz duza lawa szkolna. Elementy raczej kontrastowe.
Temat fotek: montaz perkusji, okablowanie, podlaczanie do wzmacniacza, perkusista podczas gry, obsluga modulu dzwiekowago (na szczescie bez detali typu "informacje na wyswietlaczu" itd).
1.Co mam wynajac do oswietlenia? Jakiej mocy? (myslalem o dwoch parasolach)
2.Jezeli radiowy wyzwalacz bedzie zbyt drogi do wynajecia, czy moge obsluzyc to kablem podlacznym do stopki? Z jakimi ograniczeniami musze sie liczyc? O czym pamietac?
3.Co wynajac do pomiaru swiatla... i gdybym nie mogl, czy jest jakis sposob przystrzelania aparatu do zestawu?-bede mial 3 godziny na instalacje swiatel i ewentualna regulacje sprzetu.
GENERALNIE: jak dokonac zamowienia potrzebnego mi sprzetu.
Jezeli ktos moze doradzic jak przy swietle blyskowym zminimalizowac aberracje na elementach kontrastowych-bede wdzieczny. Robie fotki w RAW i bede obrabial w CameraRAW lub w Lightroom, ale nie ma cudow, ze wszystkie niedoskonalosci da sie usunac w postprodukcji.