Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Sesja fotograficzna-perkusja i perkusista

Domyślnie

To dopiero watek dla prawdziwych onanistow-odpowiadam sam na swoje pytania.

Zamowilem zestaw:
    3 flashe+statyw+parasole refleks podlaczone do jednostki centralnej Broncolor 1200J.
    Pocket wizard i swiatlomierz+statywy do utrzymywania tla.

Rolka tla 75E nie jest do wynajecia. Musze kupic.
    Kaucja- czek na 5000E (chyba chlopaki licza, ze nie zwroce sprzetu, zeby zrealizowac czek).

Nie liczac rolki papieru/tla wynosi mnie to 225E.

...poniewaz placi wydawnictwo, nie ryzykuje nawet centa.
    We czwartek rano mam 3 godziny na montaz i ustawienie swiatel. ...a potem ryzykuje tylko kompletne osmieszenie jak zwale sesje ...albo niezle fotki i CameraRAW. :-)

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 02-06-2008 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost
    ║ 50D i 30D + graty ║

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jak możesz, to zapodaj tu próbki z sesji (i może jakieś typu 'behind the scenes' ).
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Sesja udana.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Domyślnie

...ale jest inny dym. Roland chce dwoch fotek z sesji z perkusista, na ktorej widoczny jest muzyk i nowy modul dzwiekowy perkusji... a szef wydawnictwa usiluje mnie przekonac (przypominam tylko, ze jestem freelancerem w jego firmie), zebym nie komplikowal sprawy i DAL Rolandowi te zdjecia.

1.Rolandowi sie spieszy, bo ma drukowac kakemono ze znanymi perkusistami na Paryski Salon Muzyczny, na wrzesien

2.Szef usiluje dogodzic partnerowi, ktory sponsoruje wydanie ksiazki.

3.Ja chce ich przekonac, ze albo zdjecia zostana sprzedane, albo nie interesuje mnie wogole, ze Roland ich potrzebuje. Nie interesuje mnie konflikt, ale tez nie chce byc losiem.

Czy mam prawo zabezpieczyc/usunac fotki z dysku firmowego do wyjasnienia spawy?

Szef wydawnictwa udostepnil pomieszczenie na sesje, wynajal na firme sprzet z listy sporzadzonej za moja rada, fotki byly robione moim korpusem i szklem. Ja fotografowalem i regulowalem sprzet.

Jakies rady, uwagi? Ktos z was mial podobna sytuacje?
    Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 12-06-2008 o 23:29
    ║ 50D i 30D + graty ║

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Pamiętaj o tym że zawsze będziesz miał prawa autorskie do tych zdjęć choćbyś robił zdjęcia nawet nie swoim sprzętem. Zapłacą to będą mieć i tyle, nie zapłacą to nie dostaną, nie rozumiem słowa "chcieć". Chcieć to sobie można.

Domyślnie

Negocjacje w martwym punkcie. Mam przeciw sobie szefow wydawnictwa. Uwazam, ze sprawa ruszylaby, gdybym rozmawial bezposrednio z Rolandem.
    Jutro CD
    ║ 50D i 30D + graty ║

Domyślnie

Jeśli robiles zdjecia w godzinach pracy, i masz robienie zdjec wpisane w obowiazki w umowie o prace/cokolwiek tam masz podpisane to zdjęcia prawnie są pracodawcy.. i zastanów się, czy warto toczyc bitwę z pracodawcą bo mozesz więcej stracic niż zyskac

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Jeśli robiles zdjecia w godzinach pracy, i masz robienie zdjec wpisane w obowiazki w umowie o prace/cokolwiek tam masz podpisane to zdjęcia prawnie są pracodawcy..
    Kolega napisał, że jest freelancerem, więc nie łączy go stosunek pracy.

Natomiast inną rzeczą jest to, że Twój wydawca może nie zechcieć już więcej korzystać z Twoich usług a Ty, jako wolny strzelec stracisz klienta. Dlatego warto czasem się dobrze zastanowić i szukać kompromisów. Chyba, że chcesz odnieść pyrrusowe zwycięstwo. Nie dasz Rolandowi zdjęć i nie sprzedasz więcej swoich usług wydawnictwu. Zastanów się dobrze, czy Ci się to kalkuluje.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

"ze wzgledu na moja prace w wydawnictwie (jestem grafikiem)"

chba, ze cos mi umknelo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Zastanów się dobrze, czy Ci się to kalkuluje.
    To jest wlasnie rozwiazanie, ktore przewaza. Chce miec Rolanda obok innych klientow w portfolio. Rzecz jest jedynie w tym, zeby przy okazji wynegocjowac jak najlepsza cene dla mnie.

Do kolegi, ktory "nie zalapal": jestem na freelance, tzn. wystawiam firmie faktury, na 111 godzin miesiecznie (to jest minimum zapewnione umowa miedzy mna a wydawnictwem. Podpisalismy taki dokument, kiedy odrzucilem umowe o prace, ktora mi zaproponowano. Oferowany kontrakt byl niewiele wyzszy niz minimum socjalne. Wybralem freelance.).

Wciaz dochodza nowe elementy.
    W ciagu dwoch tygodni ma odbyc si sesja z fotografowaniem m.in. oboisty, saksofonisty, flecisty, muzyka z rozkiem francuskim, klarnetem itd. W sumie siedem instrumentow detych na okladki nowej serii ksiazek.
    Wydawnictwo przekalkulowalo, ze oplaca sie wziac mnie i oswietlenie z zewnatrz... tylko, ze ja odmowilem pracy za dniowke, bo przy sesji perkusisty wykorzystalem moj obiektyw i korpus.

Firma na stanie ma tylko 400d... bez wyjscia na synchronizacje flashy przez pocket wizard. Wynajecie 1D Mark II w tejs samej firmie, ktora wynajmuje oswietlenie (225 na dzien) kosztuje 350 E/dzien, nie liczac szkla. Jutrzejsza rozmowa bedzie delikatna.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów