Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 5D a WB i naświetlanie. Problemy.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pozwolę się włączyć do tematu. Do tej pory byłem nikoniarzem i byłem w miarę biegły w jego ustawieniach. Od pół roku mam 5D i jestem całkiem zadowolony mam za to jeden problem, którego nie było wczesniej. Przy punktowym pomiarze moje zoomy dają poprawną ekspozycję tylko na najszerszym końcu natomiast każde przesunięcie pierścienia ogniskowej o 1mm daje mi prześwietlenie rzędu 2EV. Faktycznie idać za radą kolegów uruchomiłem tryb zielony i zahulało no ale nie w tym chyba rzecz : (
    5D i graciarnia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pewex Zobacz posta
    Pozwolę się włączyć do tematu. Do tej pory byłem nikoniarzem i byłem w miarę biegły w jego ustawieniach. Od pół roku mam 5D i jestem całkiem zadowolony mam za to jeden problem, którego nie było wczesniej. Przy punktowym pomiarze moje zoomy dają poprawną ekspozycję tylko na najszerszym końcu natomiast każde przesunięcie pierścienia ogniskowej o 1mm daje mi prześwietlenie rzędu 2EV. Faktycznie idać za radą kolegów uruchomiłem tryb zielony i zahulało no ale nie w tym chyba rzecz : (

Pomiaru punktowego używam do uzyskania danych do analizy kadru.[Bardzo łatwo tym pomiarem zmierzyć nie to co myślimy].Jedynki Canona mają układ zapamiętujący i analizujący kilka i więcej pomiarów punktowych i wyciagąjący sumaryczny.W innych body trzeba policzyć to samemu.
    Jako pomiar do szybkich przypadkowych zdjęć, nie używam .
    Ostrożnie podchodziłbym do informacji nie popartych konkretnym przemyślanym i wg.takiej procedury przeprowadzonym testem.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pewex Zobacz posta
    każde przesunięcie pierścienia ogniskowej o 1mm daje mi prześwietlenie rzędu 2EV. Faktycznie idać za radą kolegów uruchomiłem tryb zielony i zahulało no ale nie w tym chyba rzecz : (
    Tzn chyba nie tak ze 10 mm dalej bedzie 20EV ?
    Pytanie jeszcze czy masz pomiar punktowy powiazany z aktywnym polem AF czy nie?

Uprawnienia umieszczania postów