Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 5D a WB i naświetlanie. Problemy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy to nie jest podejrzane, że na stałkach i na szerokim końcu każdego zooma punktowy pomiar sprawuje się tak jak powinien ? Nie robię od wczoraj zdjęć i akurat w punktowym odnajduje się najlepiej i z tego co pamiętam na początku z każdym zoomem pomiar punktowy był niezależnie od ogniskowej - prawidłowy.
    5D i graciarnia

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Czy ten Zoom ma stałe światło? czy zmieniające się w zakresie np 3,5 do 5,6 ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jeden 2.8-4 i jeden 3.5-5.6
    5D i graciarnia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Proponuję poczytać o światłomierzu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632.
    Gdy mierzysz na szerokim końcu to zbierasz światło z dużej powierzchni, gdy przybliżysz zoomem to z małego punktu i stąd mogą być te różnice. Do pomiaru punktowego należy wprowadzać korektę. Artykuł z powyższego linku powinien wszystko wyjaśnić.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 15-01-2012 o 12:59
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Finalnie sprawa znalazła swoje pozytywne zakończenie - zmiana matówki z tej z klinem i rastrem na standardową rozwiązało sprawę. Matówka na początku nie powodowała żadnych problemów co mogło spowodować taki stan rzeczy ? :/
    5D i graciarnia

Domyślnie

Witam!

Mam pomysł...poszukaj kolegę z identycznym aparatem, idźcie w plener, zamocujecie takie same szkła i ustawcie oba sprzety na taka samą f, t, i ewentualnie ogniskową, celując w ten sam kadr.

Piszę to z własnego doświadczenia gdy miałem na stanie 2x40d i do jednego z nich co do ustawiania ekspozycji miałem pewne podejrzenia (nie działał tak jak przyzwyczaił mnie jego "brat") Zrobiłem porównanie na statywie z tymi samymi szkłami, ogniskowymi itd...No i pomiary były różne. Finał, serwis i kalibracja pomiaru światła, po serwisie oba mierzyły tak samo.

Z WB namęczyłem się z kolei z 20D, fotki szły w czerwień, w słoneczny dzień białe obiekty, chmury miały czerwono-różowy zafarb...ratowałem się robiąc korektę ustawień WB na siatce 2 lub 3 kwadraty w stronę Blue, musiałem ochłodzić WB, ostatecznie żałuję że też nie pojechał na kalibrację tylko się go pozbyłem..

Pozdrawiam!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pewex Zobacz posta
    Finalnie sprawa znalazła swoje pozytywne zakończenie - zmiana matówki z tej z klinem i rastrem na standardową rozwiązało sprawę. Matówka na początku nie powodowała żadnych problemów co mogło spowodować taki stan rzeczy ? :/
    A może poprzednia matówka tak się ułożyła że odbijała światło jeszcze raz do lustra i dalej na światłomierz?
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów