mnie się podoba, ale niech spece od ptaków się wypowiedzą![]()
mnie się podoba, ale niech spece od ptaków się wypowiedzą![]()
pozdrawiam
orzeh
ostatnie zdjęcie jest lepsze.
kiedy fotografujesz ptaki w niewoli postaraj się aby wyglądały naturalnie. Zbyt mocne zbliżenie nie pomaga w to uwierzyć. Mając okazję do obeznania na spokojnie tematu postaraj się dobrać idealny ciekawy kadr. Albo dynamiczny albo podkreślający monumentalność drapieżcy. Spośród tych trzech fotek jedynie na ostatniej kadr jest w miarę OK, ale ciągle mu brakuje. Za ciasno z góry, do tego ja nie lubię ja się krawędź ptaka zbiega z krawędzią fotki jak po lewej. Ciał bym ostrzej. Zadbaj o światło. Skoro masz możliwość spokojnego przemyślenia fotki postaraj się o odpowiedni kąt względem słońca, unikaj głębokich cieni. Delikatnie doświetl cienie lampą. Ustaw korekcję ekspozycji aby nie wypalać kolorów. Fotografuj ptaka tylko kiedy patrzy na ciebie, "w stronę widza" lub ewentualnie równolegle.
powodzenia
Dzięki Kubaman za cenne uwagi.
dodaję nową fotografie "dokumentującą pracę tartaku" wodnego w skansenie.
Zapraszam do krytyki.
ostatatni drapieznik najciekawszy , choc za mocne swiatlo,
ustron ???
ładne fotki :grin: , słuchaj Kuby i Sylwka , to szpece od ptaków:grin: , ja też staram się stosować do ich rad:grin:
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2