Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: jaki obiektyw szerokokątny do 3000zl?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mielec

Domyślnie jaki obiektyw szerokokątny do 3000zl?

Witam.

Szukam obiektywu z ogniskowa od ~17mm do ~50mm. Mam do wydania 3k pln. Zastanawialem sie nad canonowskim EF 17-40 mm f/4.0L USM ktory w testach na optyczne.pl uzyskal niezle noty, ale opinie uzytkownikow sa tak inne iz odnosze wrazenie ze opisuja dwa rozne szkielka. Dlatego zwracam sie z prosba o opinie uzytkownikow tego obiektywu czy jest on naprawde taki kiepski i czy jest jakas lepsza alternatywa.

Dziekuje z gory za rzeczowe odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Do pełnej klatki czy cropa? Jakie główne zastosowanie?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Na razie do 350d ale planuje wymienic w przyszlosci na lepsze body dlatego wszelkie ef-s odpadaja. Zastosowanie to imprezy okolicznosciowe - glownie wesela

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Poczytaj sobie testy i opinie 17-40 w zagranicznym necie. Są bardziej jednoznaczne :cool: na korzyść

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie wiem jak inni, ale ja byłem bardzo zadowolony z 17-40 pod cropa. Pomijam tu jego właściwości mechaniczne - wiadomo "L-ka". Również optycznie nie miałem mu nic do zarzucenia. Ale wiadomo, jeden egzemplarz może odbiegać od drugiego jakością optyczną. Najlepiej podpiąć do puszki i przekonać się samemu, a nie polegać na opiniach innych.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez divo Zobacz posta
    Na razie do 350d ale planuje wymienic w przyszlosci na lepsze body dlatego wszelkie ef-s odpadaja. Zastosowanie to imprezy okolicznosciowe - glownie wesela
    Do wesel to ja bym go raczej nie kupował. F4 to jednak zbyt mało jak na takie imprezy choć zporo osób używa tego szkła do tych celów. 17-40 to głównie obiektyw krajobrazowy projektowany pod pełną klatkę. Do wesel najczęściej ludzie z zoomów używają 24-70 ale w 3tys. się nie zmieścisz. Jeśli nie przeszkadz ci f4 i nastawiasz się tylko na canona to 17-40 faktycznie warto rozważyć. Jak się przesiądziesz na pełną klatkę będziesz miał świetny obiektyw ultraszerokokątny.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

divo mam 17-40/4 na 5d i moim zdaniem bardzo ładnie pracuje ( dużo lepiej niż sigma 10-20 na 350d - miałem :-? ) od pełnej dziury . Używam go do krajobrazów i archtektury , faktycznie na wesela jest za ciemny.
    24-70/2.8 lub/i 70-200/2.8 to lepszy wybór (też mam). A może jakaś ze stałek ? 135/2 , 85/1.8 lub 35/1.4 mogę polecić bo są naprawdę bardzo dobre z tym body.

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

dozbieraj jeszcze troche pieniazków i kup 16-35/2.8 L albo 24-70/2.8 L.
    Moim zdaniem swiatło 4 na sluby to ciut za mało chyba ,ze bedziesz dopalał lampą błyskową.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

aptur: a jaki obiektyw 24-70 polecasz? 3tys to nie sztywna granica, jesli warto to doloze. Czy 24mm to nie jeszcze troche za duzo na wesela?

koraf: Wlasnie 5d bralem pod uwage jako nastepny zakup. Stalki, mimo iz sa jakosciowo o niebo lepsze pomijam (przynajmniej na razie), bo nie chce korzystac tylko z niej na zmiane z kitowym obiektywem.

Arche121: a propo lampy to planuje tez zakup 580EX II. Troche wysoka cena no ale coz... a moze sa jakies odpowiedniki innych firm, ktore sa cos warte?
    Ostatnio edytowane przez divo ; 14-10-2007 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez divo Zobacz posta
    aptur: a jaki obiektyw 24-70 polecasz? 3tys to nie sztywna granica, jesli warto to doloze. Czy 24mm to nie jeszcze troche za duzo na wesela?
    24-70 L USM kosztuje ok 4500. Dołu może trochę czasami Tobie brakować. Do momentu przesiadki na pełną klatkę możesz się wspomagać nawet kitem. Zresztą nawet na cropie 24 i wesela to nie jest za wąsko. Problem możesz mieć tylko przy zdjęciach grupowych o ile we wnętrzach będziesz je robić.
    Alternatywa na cropa to tamron 17-50 lub 28-75. Jednak jeśli planujesz pełną klatkę dozbieraj lepiej do tej L-ki. Jeśli masz kita to porób trochę na 24 i zobacz czy wystarcza Tobie taka ogniskowa.
    Co do lampy to nie szukaj zamienników i kup 580EX.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów