Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: CF zapis w RAW, zdjęcia zniknęły

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Po szybkiej wymianie PW - wszystko jasne.
    Pliki odzyskały się prawidłowo. Lightroom otwiera je bez problemu. W przypadku DPP trzeba było zmienić rozszerzenie .tif na .cr2 (jako tif, DPP nie potrafił odczytać pliku - po zmianie na cr2 - jest OK).

Cytat Zamieszczone przez adrenka Zobacz posta
    "wyszłam za mąż... zaraz wracam"
    popełniłaś błąd - wracaj
    Ostatnio edytowane przez korona-pl ; 14-10-2007 o 15:56 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Po szybkiej wymianie PW - wszystko jasne.
    Pliki odzyskały się prawidłowo. Lightroom otwiera je bez problemu. W przypadku DPP trzeba było zmienić rozszerzenie .tif na .cr2 (jako tif, DPP nie potrafił odczytać pliku - po zmianie na cr2 - jest OK).

popełniłaś błąd - wracaj
    rawshooter nie otwiera
    nie rozpoznaje pliku
    ps cs3 już tak.
    oczywiście po zmianie rozszerzenia na CR2
    I am FX

adrenka
    Guest

Domyślnie

Chciałam Wam chłopaki podziekować. Jeszcze się nie uporałam z problemem, ale już wiem że zdjęcia nie przepadły i to najwazniejsze. Po mału dojdę do wszystkiego, a przy okazji sie czegoś nauczę Dzięki serdeczne!
    Ostatnio edytowane przez adrenka ; 14-10-2007 o 16:37

Domyślnie Uszkodzone pliki cr2

Wczoraj mi się przytrafiła 'drobna' awaria - po kilku godzinach fotografowania w mieście wróciłem do domu i stwierdziłem, że na karcie pamięci jest 27 zamiast 130 zdjęć które zrobiłem (większość w formacie cr2, numerację mi ucięło na 2599 i brak dalszych folderów) - resztę gdzieś po prostu wcięło.
    Jakoś zdjęcia zostały odzyskane, ale tutaj zaczyna się mój problem.

Kilka plików jest w jakiś sposób uszkodzonych (IrfranView radzi sobie z tym i wyświetla zdjęcia prawidłowo natomiast wszystko inne np stary zoom browser, picasa, photoshop wyswietlaja cos takiego http://img74.imageshack.us/img74/1342/zzzzznr4.jpg
    Jest jakiś soft który potrafi naprawiać pliki CR2? (przekopałem całkiem sporo i widzialem jedynie programy do odzyskiwania usunietych plikow ale nie do naprawy :/ )

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

pirma, to kartę o jakiej pojemności miałeś w aparacie? secundo, jeśli masz inna kartę to sprawdź. być może to tylko awaria karty

Domyślnie

miałem to samo na nowej karcie wymienilem na inna i już nie ma problemu, więc to na 99% awaria karty. Aha karta to była extreme IV 8 gb ( podróbka a wymienilem na orginał)
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Extreme SanDisk'a często rozsypują dane, ale oczywiście nikt się do tego nie che przyznać, bo jak można podważyć kartę za ktorą zapłaciło się rok temu np. 230 złotych.
    Link Patryka_mirka to już kaplica, z tego się nic nie zrobi.
    Miewałem takie przygody i jedyne rozwiązanie to RAW+JPG lecz niekoniecznie w największej rozdzielczości.
    Teraz są na rynku karty 4Gb za ok 50 złotych i śmiało je polecam, zresztą niektórzy mogli je nawet potestować.
    Do odzyskiwania rozsypanych danych polecam program dodawany z kartami SanDisk, producent dając program sam założył że się przyda

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    producent dając program sam założył że się przyda
    To było poniżej pasa. Ale dobre Chociaż na uszkodzoną kartę to chyba żaden program nie pomoże Tan program odzyskuje raczej po formatowaniu czy skasowaniu plików. Raz zresztą z sukcesem korzystałem.

A co do padających Sandisków, to trzeba pamiętać, że to chyba jedyna podrabiana marka na rynku kart. I zdaje się, że o podróbkę nie trudno. Być może najczęściej to właśnie one padają. Mam jednego Sandiska, jeszcze nigdy nie padł, ale to oczywiście nie znaczy, że nie padnie.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 28-04-2008 o 22:05
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    A co do padających Sandisków, to trzeba pamiętać, że to chyba jedyna podrabiana marka na rynku kart.
    nie tak dawno gawiedź pisała że to kingston jest nagminnie podrabiany
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Pisałem na podstawie własnych doświadczeń, a moje karty są na 100% oryginalne, no przynajmniej polski dystrybutor tak twierdził
    Nie ma co się licytować kto ma lepszą, droższą czy "badziewie" z Chin.
    Podejrzewam, że 99% kart pochodzi z jednej fabryki.
    Powtórzę się, ale najlepiej robić RAW + JPG i na mniejszych kartach.
    Wszystko się psuje, a zwłaszcza elektronika i to w najbardziej nieoczekiwanym momencie.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów