Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: warto zamieniać eos600 na eos50 ?

blazej
    Guest

Domyślnie warto zamieniać eos600 na eos50 ?

EOS 600 na EOS50-ma sens taka zamiana? jakie wymierne korzyści z tego tytułu? lub ewentualnie inne body analogowe;

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wydaje mi sie że tak bo 650 to już bardzo leciwe body. W 50 masz 3 pola af a w 650 tylko 1. Ogólnie chyba 50 jest szybsza. Jak byś sie zastanawiał nad kupnem ja swoją będę sprzedawał to daj znać.

Dopiero zaczyna Awatar flyxray
    Miasto
    london

Domyślnie

ja nigdy nie zamienil bym eosa 620 na 50 ;-)
    no ale mowa o eosie 620

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Te aparaty bardzo różnią się właściwie wszystkim. Główna różnica to filozofia obsługi. Seria 6oo bardziej pod tym względem przypomina jedynki. W 5o - tce są pokrętła - jedni lubią drudzy ganią - kwestia przyzwyczajenia. Jeśli chodzi o pancerność to moim zdaniem nie ma porównania 650-tka czy 600-tka to pancernik przy trzeszczącym plastiku 50-tek. Wizjer też uważam, że jest lepszy w serii 6oo. Zaletą 50-tki jest lepszy pomiar błysku ale bez rewelacji i możliwość podpięcia gripa z paluszkami - nie trzeba kupować drogich baterii litowych (choć można już dostać podróbki ładowalne).

Jeśli chodzi o tę szybkość to 600-tka ma 5 kl/s, a 50 tka 2.5 - także nie wprowadzajmy kolegi w błąd. AF w 50-tce też IMO nie powala w stosunku do 600-tek.

Ja bym za skarby świata nie zmieniał. Dla mnie największą zaletą 600-tek jest nieprawdopodobna prostota obsługi do tego całkowity brak zbędnych bajerów.
    Jeśli już chcesz zmieniać to na 30V czy jak mu tam - to dużo nowocześniejsze body. Masz zdecydowanie nowszy AF, ETTL II, 4 Fps.
    Tak na prawdę jeśli taka zmiana ma mieć jakikolwiek sens to tylko na któreś body jednocyfrowe. W innym przypadku będzie to zawsze jakiś spory kompromis.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-10-2007 o 17:45
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jeśli chodzi o tę szybkość to 600-tka ma 5 kl/s, a 50 tka 2.5 - także nie wprowadzajmy kolegi w błąd. AF w 50-tce też IMO nie powala w stosunku do 600-tek.
    Przepraszam koledzy mają rację. Wyszła moja niewiedza. W takim wypadku sam bym zmienił moją 50 na 600 i chyba tak kiedyś zrobię jak już będę miał cyfrowe lustro.

Mam jeszcze pytanko ile 600 ma punktów AF???

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Przepraszam koledzy mają rację. Wyszła moja niewiedza. W takim wypadku sam bym zmienił moją 50 na 600 i chyba tak kiedyś zrobię jak już będę miał cyfrowe lustro.

Mam jeszcze pytanko ile 600 ma punktów AF???
    Jeden - tak jak inne 600-tki. Canon podaje, że AF był szybszy od tego w 620.
    Seria 600/630/630QD to usprawniona wersja 620-tki.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-10-2007 o 21:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Miałem 600 i 620 przez pewien okres czasu i bardzo podobało mi się ich wykonanie-mówiąc ogólnie: pancerne. AF przy wspomaganiu lampą działał naprawdę szybko i precyzyjnie. 620 miał niezłe parametry - szybka migawka z lampą, spot 3.5%, i korekcję ekspozycji +/-5EV I zgadzam się z przedmówcami - jeżeli wymieniać je to tylko na modele jednocyfrowe.

blazej
    Guest

Domyślnie

100-krotne dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi;dokonałem wyboru-pozostaje przy mojej leciwej 600-tce;pozdrawiam serdecznie moich doradców;

Uprawnienia umieszczania postów