Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Sens zakupu 1D

Coś już napisał Awatar rodeoo
    Miasto
    Gdańsk

Question A jak z matrycą 4 mln?

No właśnie jak się ma wielkość matrycy w 1D do 40D Chodzi mi o jakość powiększeń ponieważ
    1D ma 4mln pix
    a
    40D ma 10mln pix
    Mówimy o 1D pierwszej wersji nie 1d mark II
    Wiem że to nie zawodna puszka i koledzy z Wawki wszyscy zgodnie mówią że 40 to amatorszczyzna.
    Zastanawia mnie ten aspekt jeśli ktoś foci 40d i 1dmark I
    Proszę o sugestie

Zablokowany

Domyślnie

Zalety 1d: doskonały AF, 8 klat/s, konstrukcja, ,,ostrość'' zdjęć na CCD, crop 1,3 - dla mnie to zaleta, bo zoom zostaje zoomem, a na 17-40 jest fajnie szeroko.

Wady: bardzo kiepskie zarządzanie energią (nowy aku wystarcza na max 400 fot, body żre 12V)
    - szumy na iso powżej 640 są dokuczliwe
    - bardzo blada kolorystyka - zimna
    - waga body plus pełna torba ciężkich aku zaczyna stanowić uciążliwość
    - jak dla mnie dziwna współpraca z lampą, mam 580 EX i wymagała dużo większej mocy dla doświetlenia klat niż na 30d. Może to kwestia braku wprawy z mojej strony, ale tę współpracę oceniam jako ,,dziwną'' in minus

- rzecz dla mnie bardzo ważna, brak możliwości powiększenia wykonanej foty. Przy przesiadce z 30d dusiła mnie chęć i konieczność kontroli ostrości zdjęcia. Na robocie brak takiej opcji może czasem oznaczać, że po powrocie ze zlecania szlag nas trafi, poza tym LCD z nędzną rozdzielczością, ale to można przeżyć.

Suma summarum body sprzedałem i celuję w starszego brata mk II, który ma wyeliminowane wszystkie wspomniane przeze mnie wady staruszka.

Uwaga: AF w markach uzależnia! Wyleczył mnie z planów zakupu 5d...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    (....)
    - jak dla mnie dziwna współpraca z lampą, mam 580 EX i wymagała dużo większej mocy dla doświetlenia klat niż na 30d. Może to kwestia braku wprawy z mojej strony, ale tę współpracę oceniam jako ,,dziwną'' in minus

(....)
    Stary ETTL. To samo miałem też w 10D ??:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Talking

kupilem, mam odjakiegos czasu, wczesniej uzywalem troszke aparatow analogowych, cyfrowych semi pro i pro i musze powiedziec, ze chyab mi 1d na dlugo starczy ( Mk1 ) chyba, ze uda mi si eprzesiadak na MkII ale to juz spora kasa.... jakosc zdjec jest naprawde dobra 4mpx to ok nawet jak na dzis , af diablo szybki i pewny. waga sluszna.. jedyny minus zasilanie

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Stary ETTL. To samo miałem też w 10D ??:.
    Tak myślałem, dla mnie to była jedna z większych wad, ale zasilanie i powiększenie fot okazały się nie do przeskoczenia. Mark II właściwie już pewny, kwestia wyszukania czegoś w dobrej cenie.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

oto cieklawy wątek sprzed kilku mc dotyczący 1d

http://www.canon-board.info/showthre...8&highlight=1d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Tak myślałem, dla mnie to była jedna z większych wad, ale zasilanie i powiększenie fot okazały się nie do przeskoczenia. Mark II właściwie już pewny, kwestia wyszukania czegoś w dobrej cenie.
    No to była też przyczyna, że mój 1D poszedł do ludzi tak samo jak 10D. Ja po prostu dużo robię z błyskiem i nie bardzo mam ochotę na doktoryzowanie się na temat - co zrobić żeby mieć poprawne zdjęcia z lampą?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Egzakli. Popmart - wpisałem parę zdań w podanym wątku i co najważniejsze dałem sample zamiast gadać

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja po prostu dużo robię z błyskiem i nie bardzo mam ochotę na doktoryzowanie się na temat - co zrobić żeby mieć poprawne zdjęcia z lampą?
    A szkoda - mogłaby wreszcie wyjść ciekawa i pożyteczna praca doktorska...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów