Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Sens zakupu 1D

Bywalec

Domyślnie Sens zakupu 1D

Przepraszam, że wpisuję się w trend zakładania denerwujących być może topików. Ale pytam serio. Owszem zapoznałem się z tematem, czytałem test na dpreview jednak jest to korpus sprzed ładnych kilku lat i pewne aspekty wtedy oceniane pozytywnie dziś mogą się okazać słabe, lub poniżej przeciętnej. Generalnie ma to być korpus backupowy, aczkolwiek na najbliższe kilka miesięcy być może jedyny (ale do zadań raczej wyłącznie amatorskich). Z tego co zauważyłem to na dzisiejsze standardy raczej użyteczny zakres czułości to ISO200-400 przy 800 jest już dość brzydki banding (no chyba, że nowsze oprogramowanie do obróbki RAW radzi sobie z tym lepiej?). Z tego co czytałem AF jest rewelacyjny mimo że nie wszystkie punkty są krzyżowe, a dla ciemniejszych szkieł tylko centralny pozostaje krzyżowy.

Mam możliwość zakupu w miarę niezbyt intensywnie używany korpus, ale nie wiem ile można za taki zabytek zaproponować. Ile to może być obecnie warte? 2 tys? 4 tys? Rozgraniczam tu dwie rzeczy jedna to wartość rynkowa (czyli mniej więcej za ile się te korpusy sprzedają), a druga to wartość użyteczna czyli jaki obecnie aparat można kupić za dane pieniądze - czyli co 1D oferuje w porównaniu z dzisiejszymi aparatami niższej klasy.
    Na atut uszczelnień po kilku latach chyba nie ma co liczyć. Bo nawet jeśli uszczelki nie sparciały i się nie porozszczelniały to nie wiem czy warto ryzykować sprawdzanie tego. Atutem jest na pewno wielkość matrycy ale za to minusem mała rozdzielczość (choć pewnie by mi tymczasowo wystarczyła).
    W każdym razie byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie za i przeciw. Ktoś się może orientuje ile kosztuje wymiana migawki?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

eee...jak bym miał 4 tys to bym wziął 40D. za 2 tys bym się skusił, ale i tak wykorzystwyał go tylko w specyficznych warunkach. czyli ciężkich
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

Na allegro widziałem za 2 tyś. Też bym za tyle wział.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

W marcu kupiłem ten aparat i nie żałuję żadnej złotówki. Wcześniej robiłem zdjecia 350d, chwilę d80 i pare miesięcy d200. 1d najbardziej mi przypadł do gustu. Nigy nie wychodzę ponad ISO 200 więc szumiąca matryca mi nie przeszkadza.

Domyślnie

Mutt/ a możesz zapodać jakieś sample z max iso?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Na komputerze nic nie mam, bo jak napisałem zazwyczaj robię na iso100, na 200 wchodzę, gdy potzrebuje jak najwięcej z zastanego wyciągnąć. Zaraz mogę zrobić i podać linki

ISO3200 zmniejszone do rozmiaru imageshack.us
    Ostatnio edytowane przez Mutt ; 12-10-2007 o 13:02

Domyślnie

Byłbym wdzięczny za taką fotę. Najlepiej w słabo oświetlonym pomieszczeniu

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

http://allegro.pl/item242583710_canon_eos_1d.html
    Za taką cenę w takim stanie chyba warto.
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Zablokowany

Domyślnie

Sam bym wziął

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Sam bym wziął
    Za 2000zł może i tak. Ale chyba wolałbym nowego 40D, dzisiaj widziałem i jest świetny. Ale fajnie AF szybko działa

Himi jaki jest ten tamron 17-50/2.8? Bardzo ma głośny silniczek? Jak wygląda kalibracja z korpusam canona w praktyce?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów