Przepraszam, trochę mnie poniosło... Ponieważ znajduje mase tekstów na ten temat i zawsze błąd jest szukany wszędzie, tylko nie w AF... jest zganianie na ustawienia ostrości(dla pliku), obiektyw. Jednak bawiąc się pewnego wieczoru "live view" bezwzględnie było widoczne że AF łapie przed obiektem. Nie żadne mydło wywołane ustawieniami dla JPG, nie wina obiektywu-gdyż przy MF było ok... Nie chce tu w żaden sposób oczerniać 40-tki, gdyż jest rewelacyjna... Możliwe, że było zbyt słabe oświetlenie wtedy dla niej (aczkolwiek wspomagała się lampą). W tej chwili jak chciałem strzelić parę RAW-ów - odmówiła nieposłuszeństwa i łapie idealnie
Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości... Natomiast gdy natknąłem się na wątek problemów z ostrością w 40D i zganianie na bóg-wie-co (niedługo może ktoś będzie tak zdolny i napisze, że to wina karty CF lub w złych butach robiło się zdjęcie) troszkę się podirytowałem i pod presją tego wyskoczyłem z takim hasłem, za co przepraszam. Widze, że jednak jest tu troche osób które nie mają takich problemów. Mam nadzieje, że znajde niebawem w czym tkwi sęk w moim przypadku.
Pozdrawiam,
Szymek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...a może jednak to tylko obłęd?
musze przestać przyglądąc się tak szczegółowo w 100% powiększeniu![]()