Skoro juz robisz zdjecia tablic testowych to wykombinuj zdjecie z 400D, dokladnie takie samo zdjecie z 40D i wtedy moze dowiemy sie co znaczy ze "400D robil duzo wyrazniejsze zdjecia od 40D". Inaczej to tylko bedziemy sie domyslac o co ci chodzi.
Skoro juz robisz zdjecia tablic testowych to wykombinuj zdjecie z 400D, dokladnie takie samo zdjecie z 40D i wtedy moze dowiemy sie co znaczy ze "400D robil duzo wyrazniejsze zdjecia od 40D". Inaczej to tylko bedziemy sie domyslac o co ci chodzi.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Mam podobne wrażenia, żona ma od niedawna 40D i podobny problem z ostrością.Nie testowałem na kartach testowych,ale na spacerze, z obiektywem Canon 35 1,4. Moje wrażenia są takie,że do ISO 800 jest wszystko w porządku, powyżej pokazuje się lekki szum, co może powodować złudzenie nieostrości.
Do niedawna miałem 30D z,którym ostrość była wyśmienita od pełnej dziury i wysokim ISO, z 5D też jest idealnie.
Z mojego doświadczenia, "ostrość straciły" 30D, 1D, wątek w podpisie30D wraca z żytniej, na dniach ma się pojawić, zobaczymy czy będzie znów żyletka i ciekawi mnie co zdiagnozowali.
kris, a co to znaczy: z 30D ostrość była wyśmienita? Co przez to rozumiesz?
Może jakieś porównanie 30D - 40D, bo na zdaje mi się to można wszystko udowodnić. Dla mnie wiarygodne testy pokazują, że jakość zdjęć 30D=40D z lekkim wskazaniem w niektórych aspektach na tego ostatniego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kubaman: Przez to rozumiem to, że niezależnie od ISO zawsze miałem zdjęcia bardzo ostre(czyste bez szumów-5D i 30D), a tu od 800 ISO w zwyż zdjęcia w ciemniejszych pomieszczeniach lub pod wieczór są bardzo zaszumione, co może wizualnie dać efekt nieostrych zdjęć. Dopiero po potraktowaniu Noiseninja daje przyzwoity efekt. Na codzień używam 5D i przeważnie 35L(amatorsko-śluby-pociechy). Nigdy tego nierobię, dzisiaj zrobiłem próbę na trzech bateriach i nie mam ani ff, ani bf.A wizualnie zdjęcia powyżej 800ISO wydają się "lekko zaszumione-nieostre".Zaznaczam że do 800ISO zdjęcia są bardzo dobre, problem pojawia się powyżej.Może to wina softu lub zwiększenia megapikseli w matrycy?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez kris6000 ; 12-10-2007 o 20:56
Nowy aparat w ofercie canona - i powraca stary problem / BF / FF
Zgrozo
Pucha i słoki
Sadaman: dlaczego BF/FF, może to wina upakowania megapikseli na matrycy?
np.:
400D - http://www.digart.pl/zoom/1120931/Kolory_natury.html
40D - na dole
wiem, ze rozne - ale liczy sie ostrosc - z 40D nie moge wycisnac nic wiecej
Ale co można porównać na dwóch zdjęciach różnej wielkości, robionych w różnych warunkach, przedstawiających inne obiekty.
Owady fajne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner