Cytat Zamieszczone przez daniel_s4 Zobacz posta
Niestety mój 40d ostrością nie powala, wcześniej miałem 350d i współpracując z 70-200 L ostrość była zdecydowanie lepsza.
Dziś kolega użytkownik 30d(zawodowy fotograf), po zrobieniu kilku zdjęć skwitował to tak " coś słabiutko z ostrością"
Szczerze powiem że jeszcze paniki nie robię, użytkuje go dopiero drugi tydzień, więc mam zamiar jeszcze go potestować może faktycznie ogrom ustawień jaki ten aparat oferuje mnie przerasta i wszystko przedemną
przynajmniej mam taką nadzieję.
Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
Ostrość jest ok, tylko trzeba robić w rawie. Moim zdaniem 40d bardzo słabo konwertuje do jpg, co w sumie można zrozumieć skoro może to robić w tempie 6,5kl/s. Mam porównanie z 350d, jpg w nim są ostrzejsze, na szczęście w rawie sytuacja się odwraca, że o kolorach nawet nie wspomnę.
Co do BF/FF u mnie:
70-300is się nie myli,
50/1.8 w dobrym świetle jest ok, w żarowym ucieka w FF, generalnie nie zawsze trafia.
tokina 12-24 ma lekki FF przy każdym świetle. Jako że tokiną robie głównie na statywie LV niweluje problem FF.
Jeśli robicie testy BF/FF, zawsze róbcie je w świetle dziennym.
Panowie, tu nie chodzi o konwersję tylko o to że filtr AA przed matrycą jest o wiele słabdzy w kwestii wyostrzania niż w np. 350tce - na początku też byłem lekko zdziwiony że 350d jest ostrzejszy.. ale nie.. po prostu trzeba albo jak robisz w jpgu ustawić w picture styles wyostrzanie na 5 czy więcej (bo 0 to 0) albo oczywiście wyostrzać w RAWie.. Najpierw była to dla mnie wada, ale teraz uważam to za zaletę