Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: 40D i marna ostrosc FF/BF??? Help :)

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekb Zobacz posta
    Ehh... mam identyczny problem... cholernie irrytujący jest fakt, że na każdym forum winą obarczają właściciela aparatu lub szkło... Tylko dlaczego (z tego co wszędzie widze) niemal WSZYSCY posiadacze 40D mają ten problem niezależnie od szkła? Dlaczego wszystkie (w moim przypadku do tego czasu 3500) fotki z użyciem AF nie są ostre (łapie przed obiektem), podczas gdy przy MF wszystko gra (więc nie jest to wina kompresji itp.!!!!!)?
    TO się nazywa FRONT FOCUS - jedyna rada - odesłać do kalibracji na żytnią. Acha ja od dwóch dni mam 40D ( trafia w punkt ze wszystkimi szkłami ) więc Twój przypadek to nie wina modelu 40D tylko felernego egzemplaża ( puszki lub szkła )

Domyślnie

a wiec z tego,co Zoombrowser wyczytal o tym zdjeciu to ostrzyles manualnie puszka 100-400 w ustawieniu P,mysle ze po ustawieniu ostrosci zmieniles odleglosc od obiektu i wyszlo przed,albo za.To sa ulamki sekundy,proponuje na AF servo na poczatki i juz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a i ustaw na srogkowy punkt i szybka mozliwosc zmiany tym malym sterownikiem.

pozdrowienia
    Ostatnio edytowane przez Paulx ; 04-11-2007 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost
    CANON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    szymekb
    z jakiej puszki się przesiadłeś
    50E, jeszcze analog Od niego też "w spadku" mam chwilowo szkła, mam nadzieje, że to będzie ich wina.
    A jako, że pierwsze cyfrowe lusto... może zawyżam wymagania
    Szum wokół nieostrości 40D mnie troche zaniepokoił, i brak umiejętności zacząłem upatrywać w tym temacie
    Muszę potestować go z jakimś nowszym, lepszym szkłem... no i przywyknąć do lustra po dłuugiej przerwie.

Ad. przykładowej fotki: chyba wybrałem nie najlepsze zdjęcie (wziąłem na szybko niemal pierwsze z brzegu) tu może coś konkretniejszego z dzisiaj http://pogoria3.com.pl/IMG_3491.JPG [78mm | 1/100s | f/5,6 | ISO 400]
    wmawiam sobie, że słabe szkło, jednak chwile później - http://pogoria3.com.pl/IMG_3505.JPG [81mm | 1/125s | f/7,1 | ISO 800] znacznie ostrzejsze... Kwestia przysłony?

Paulx <- Dzięki za porady

Uzależniony

Domyślnie

może masz coś nie tak z tym szkłem EF 35-80?
    Heniek

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

szymekb

kolega ma 350D i narzekał na współpracę ze szkłami pozostałymi z analoga
    polecam robić w RAW zawsze lepiej wygląda jpeg wywołany z rawa

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
    Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości...
    Fotka wyglada raczej na poruszona, czasem mam tak z 30D ale ja to zwalam na moje lapy, totalna delirka

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

http://pogoria3.com.pl/IMG_3491.JPG [78mm | 1/100s | f/5,6 | ISO 400]
    wmawiam sobie, że słabe szkło, jednak chwile później - http://pogoria3.com.pl/IMG_3505.JPG [81mm | 1/125s | f/7,1 | ISO 800] znacznie ostrzejsze... Kwestia przysłony?
    raczej kwestia krótszego czasu 1/100 vs 1/125s. postaraj się robić na krótszych czasach ew. poćwicz stabilny chwyt. IMO te zdjęcia są zwyczajnie poruszone. warto inwestować w jasne obiektywy, czasy od 1/1000s to dopiero frajda!

Uzależniony

Domyślnie

miałem 30d. teraz od kilku dni mam 40d. popstrykałem troszkę z różnymi swoimi obiektywami i jak na moje oko to ostrzy dużo lepiej niz 30d. moze to poprostu zależy od konkretnej sztuki. a może tylko mi sie wydaje i jest tak samo. ale na pewno nie gorzej.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

a ja sie podpisze jako kolejny 40D- posiadacz że ten sam problem mam... wymienili mi na druga sztukę ijest lepiej aledalej nie ma pełnej ostrości... z 400d osiąga sie lepszą ostrość cykając spod rekawa przypadkiem niz w 40D osiagam jak sie człowiek przyłoży i zadba o swiatło itp :-).... no i mam zagwozdke bo szykuje sie do kupna 24-70 L...ale chetnie bym najpierw zobaczył Wasze fotki z 40D - te ostre i na co to pudełko stac... bo wywalic 4tys ana obiektyw który po kalibarcji bedzie tak samo jak mam teraz to ... to raczej zmiana aparatu.. i chyba jednak firmy. :/

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    a ja sie podpisze jako kolejny 40D- posiadacz że ten sam problem mam... wymienili mi na druga sztukę ijest lepiej aledalej nie ma pełnej ostrości... z 400d osiąga sie lepszą ostrość cykając spod rekawa przypadkiem niz w 40D osiagam jak sie człowiek przyłoży i zadba o swiatło itp :-).... no i mam zagwozdke bo szykuje sie do kupna 24-70 L...ale chetnie bym najpierw zobaczył Wasze fotki z 40D - te ostre i na co to pudełko stac... bo wywalic 4tys ana obiektyw który po kalibarcji bedzie tak samo jak mam teraz to ... to raczej zmiana aparatu.. i chyba jednak firmy. :/
    proszę bardzo.. nie wiem czy Ci przypasują http://www.starz.pl/forum_cb/canon40D/
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów