Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: 40D i marna ostrosc FF/BF??? Help :)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekb Zobacz posta
    Tylko dlaczego (z tego co wszędzie widze) niemal WSZYSCY posiadacze 40D mają ten problem niezależnie od szkła?
    Wszyscy, każdy, wszędzie... . Dlaczego uprawiasz taką nędzną demagogię nadużywając mocnych stwierdzeń? Masz na te uogólnienia jakieś konkretne argumenty poza tym że ty masz problem?
    A może, w odróżnieniu od osób które też wcześniej coś takiego opisywały, chociaż ty pokażesz jakieś sensowne przykładowe zdjęcia?
    Czy też tak sobie wszedłeś do tego wątku podgrzać atmosferę, a WSZYSCY wiemy jak się takie zachowanie nazywa i co za nie grozi .

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

szymekb

z jakiej puszki się przesiadłeś i wrzuć gdzieś RAWa

Uzależniony

Domyślnie

Skoro wszyscy posiadacze 40d mają problemy z ostrością to ja chyba cholera kupiłem jakąś podróbkę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekb Zobacz posta
    Ehh... mam identyczny problem... cholernie irrytujący jest fakt, że na każdym forum winą obarczają właściciela aparatu lub szkło... Tylko dlaczego (z tego co wszędzie widze) niemal WSZYSCY posiadacze 40D mają ten problem niezależnie od szkła? Dlaczego wszystkie (w moim przypadku do tego czasu 3500) fotki z użyciem AF nie są ostre (łapie przed obiektem), podczas gdy przy MF wszystko gra (więc nie jest to wina kompresji itp.!!!!!)?

Kolego prosimy o jakieś wzmocnienie merytoryczne tych tez. Myślę że jest sporo osób, które rozważają możliwość zakupu tego aparatu (jak ja np ) i między innymi po to czytają to forum żeby się dowiedzieć czy warto? Tak kategoryczne opinie mogą wpłynąć na ich wybór.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    (...) Tak kategoryczne opinie mogą wpłynąć na ich wybór.
    duży wpływ na wybór to powinien mieć fakt co poza tym piszę opiniodawca
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Dopiero zaczyna Awatar Mazaczo
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Miałem 300D,350D a teraz mam 40D i nie widze aby zdjęcia były mniej ostre. Widzisz sa jednak ludzie którzy nie maja problemów z ostrościa w 40d,a wręcz przeciwnie sa bardzo zadowoleni ze swojej nowej zabawki i ja do nich należe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chętnie bym zobaczył jakies nieostre fotki w pełnej rozdzielczosci ale wszyscy tylko narzekają,jakies przykłady prosze.
    Ostatnio edytowane przez Mazaczo ; 03-11-2007 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost
    5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX II

Domyślnie

Przepraszam, trochę mnie poniosło... Ponieważ znajduje mase tekstów na ten temat i zawsze błąd jest szukany wszędzie, tylko nie w AF... jest zganianie na ustawienia ostrości(dla pliku), obiektyw. Jednak bawiąc się pewnego wieczoru "live view" bezwzględnie było widoczne że AF łapie przed obiektem. Nie żadne mydło wywołane ustawieniami dla JPG, nie wina obiektywu-gdyż przy MF było ok... Nie chce tu w żaden sposób oczerniać 40-tki, gdyż jest rewelacyjna... Możliwe, że było zbyt słabe oświetlenie wtedy dla niej (aczkolwiek wspomagała się lampą). W tej chwili jak chciałem strzelić parę RAW-ów - odmówiła nieposłuszeństwa i łapie idealnie
    Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
    Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości... Natomiast gdy natknąłem się na wątek problemów z ostrością w 40D i zganianie na bóg-wie-co (niedługo może ktoś będzie tak zdolny i napisze, że to wina karty CF lub w złych butach robiło się zdjęcie ) troszkę się podirytowałem i pod presją tego wyskoczyłem z takim hasłem, za co przepraszam. Widze, że jednak jest tu troche osób które nie mają takich problemów. Mam nadzieje, że znajde niebawem w czym tkwi sęk w moim przypadku.

Pozdrawiam,
    Szymek

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

...a może jednak to tylko obłęd?
    musze przestać przyglądąc się tak szczegółowo w 100% powiększeniu
    Ostatnio edytowane przez szymekb ; 04-11-2007 o 00:47 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja tam się nie znam ale przy f10 to już dyfrakcja może zacząć dawać znać o sobie

To ISO400 to tam tez nie do końca potrzebne bo czas wynosi 1/400 (a ogniskowa po przeliczeniu 160)

Dopiero zaczyna Awatar Mazaczo
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Nie no przy takich parametrach to zdjecie powinno byc jeszcze ostre,wygląda na lekko poruszone ale moze sie mylę.
    5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX II

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

pytanie
    czy wszyscy robią na autoiso?

szymekb
    z jakiej puszki się przesiadłeś

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów