Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: 40D i marna ostrosc FF/BF??? Help :)

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Powiem Ci ze ja to mam probelm w codziennych warunkach spory... nie zawsze jest czas zeby bawic sie w statyw i 3-4 strzałuy tego samego... najgorzej jest przy zachmurzonym niebie... gorsze warunki ale i problem ze zdjęciami szybkim...

to co pisze nie oznacza ze w innych sytuacjach jest dobrze... bym powiedział że bywa dobrze.

Probelm jest z uchwycenie np nawet kota... gołębi... i jak mam popięty 24-105 to przy zblizeniach braki w szczegółach... jakby nie iwedział co fotografowane jest.

Widziałem - jesli to bez obróbki to ja nie mam szczęścia - umnie nie ostro jka cholera... fuck... wrrrr
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 22-05-2008 o 22:35

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Dzisiaj testowałem nowe 40D w terenie, z 400/5.6L . Ogólnie warunki kiepskie, pochmurno, iso 500 i czasami trafiał dobrze, czasami zaskakiwał FF. Nie wiem co o tym myślec. Jutro z rana spróbuję wykombinować jakiś test w świetle dziennym. Podsumowując: mój egzemplarz również wykazuje skłonności do FF
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Mam pewność - FF. Aparat kilku dniowy, najlepszym wyjściem pozostaje serwis na Żytniej, czy jest jakaś "domowa metoda" ustawienia AF tak jak w 350D?
    Moje gnioty.

Domyślnie

nie dosotrza Ci w plenerze?...

Ja nie mam wątpliwosci - coś im sie popierniczyło przy produkcji. Nie fajnie.

Wychodzi ze sytuacja sie odwróciła od normalności - bywają dobre sztuki, a nie jakpowinno być... bywaja egzemplarze wadliwe.
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 24-05-2008 o 10:41

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Czasami doostrza, ale z reguły ostrość jest przed obiektem. Obiektywy to 50/1.4 i 400/5.6L
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://img244.imageshack.us/img244/8152/img7417so5.jpg
    http://img365.imageshack.us/img365/6506/img7414gc9.jpg
    http://img242.imageshack.us/img242/2373/img7411rp0.jpg

Oto moje testowe sample. Kąt około 45st, na szybie.
    Ostatnio edytowane przez violinman23 ; 24-05-2008 o 11:31 Powód: Automerged Doublepost
    Moje gnioty.

Domyślnie

Jak dla mnie to dopatrzeć sie tej żylety nie moge... widze ze nie celuje... ehs to 40D :-)

Domyślnie

Niestety mój 40d ostrością nie powala, wcześniej miałem 350d i współpracując z 70-200 L ostrość była zdecydowanie lepsza.
    Dziś kolega użytkownik 30d(zawodowy fotograf), po zrobieniu kilku zdjęć skwitował to tak " coś słabiutko z ostrością"
    Szczerze powiem że jeszcze paniki nie robię, użytkuje go dopiero drugi tydzień, więc mam zamiar jeszcze go potestować może faktycznie ogrom ustawień jaki ten aparat oferuje mnie przerasta i wszystko przedemną
    przynajmniej mam taką nadzieję.

Uzależniony

Domyślnie

Ostrość jest ok, tylko trzeba robić w rawie. Moim zdaniem 40d bardzo słabo konwertuje do jpg, co w sumie można zrozumieć skoro może to robić w tempie 6,5kl/s. Mam porównanie z 350d, jpg w nim są ostrzejsze, na szczęście w rawie sytuacja się odwraca, że o kolorach nawet nie wspomnę.
    Co do BF/FF u mnie:
    70-300is się nie myli,
    50/1.8 w dobrym świetle jest ok, w żarowym ucieka w FF, generalnie nie zawsze trafia.
    tokina 12-24 ma lekki FF przy każdym świetle. Jako że tokiną robie głównie na statywie LV niweluje problem FF.
    Jeśli robicie testy BF/FF, zawsze róbcie je w świetle dziennym.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel_s4 Zobacz posta
    Niestety mój 40d ostrością nie powala, wcześniej miałem 350d i współpracując z 70-200 L ostrość była zdecydowanie lepsza.
    Dziś kolega użytkownik 30d(zawodowy fotograf), po zrobieniu kilku zdjęć skwitował to tak " coś słabiutko z ostrością"
    Szczerze powiem że jeszcze paniki nie robię, użytkuje go dopiero drugi tydzień, więc mam zamiar jeszcze go potestować może faktycznie ogrom ustawień jaki ten aparat oferuje mnie przerasta i wszystko przedemną
    przynajmniej mam taką nadzieję.
    Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Ostrość jest ok, tylko trzeba robić w rawie. Moim zdaniem 40d bardzo słabo konwertuje do jpg, co w sumie można zrozumieć skoro może to robić w tempie 6,5kl/s. Mam porównanie z 350d, jpg w nim są ostrzejsze, na szczęście w rawie sytuacja się odwraca, że o kolorach nawet nie wspomnę.
    Co do BF/FF u mnie:
    70-300is się nie myli,
    50/1.8 w dobrym świetle jest ok, w żarowym ucieka w FF, generalnie nie zawsze trafia.
    tokina 12-24 ma lekki FF przy każdym świetle. Jako że tokiną robie głównie na statywie LV niweluje problem FF.
    Jeśli robicie testy BF/FF, zawsze róbcie je w świetle dziennym.
    Panowie, tu nie chodzi o konwersję tylko o to że filtr AA przed matrycą jest o wiele słabdzy w kwestii wyostrzania niż w np. 350tce - na początku też byłem lekko zdziwiony że 350d jest ostrzejszy.. ale nie.. po prostu trzeba albo jak robisz w jpgu ustawić w picture styles wyostrzanie na 5 czy więcej (bo 0 to 0) albo oczywiście wyostrzać w RAWie.. Najpierw była to dla mnie wada, ale teraz uważam to za zaletę
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Panowie, tu nie chodzi o konwersję tylko o to że filtr AA przed matrycą jest o wiele słabdzy w kwestii wyostrzania niż w np. 350tce - na początku też byłem lekko zdziwiony że 350d jest ostrzejszy..
    Raczej chodzi o to że jest mocniejszy w kwestii rozmywania

PS: Patrzyłem na fotki zamieszczone przez szymekb i faktycznie są bardzo mało ostre - raczej winiłbym obiektyw, masz możliwość sprawdzenia na innym? Nie zwalałbym tu winy na małe wyostrzanie w puszce. Zresztą u mnie fotki z 40D są dużo ostrzejsze niezależnie od tego jak "wywoływane" (a różnica jpg-RAW wcale nie jest taka olbrzymia jak niektórzy opisują).

Szczerze mówiąc to byle kompakt robi ostrzejsze foty niż te zamieszczone... i wcale nie z uwagi na obróbkę cyfrową bo ja robiłem kompaktem do RAWów

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów