Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Są szanse czy nie ma........?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

a 24-105 zamiast 17-40 rozważałeś też taki wybór? Zależy czy chcesz mieć tak szeroko czy nie

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Nie robiłem zdjęc na ślubach, ale wydaje mi się że 24 mm (przed cropem) może być wąsko jak na przykład na wesele, bo w kościele raczej styknie.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

wszystko ok a filtrów to sie raczej nie używa no chyba że UV. Ja bym brał ele bo to jednak jakość co tampona to sie nie wypowiadam bo nie wiem, a myślę ze światło 4 nie jest złe. A jest inna opcja tylko slubów opchnąć 70-200 kupić 50 1.4 i 85 1.8 i masz full wypas. tylko wybór należy do ciebie

Dopiero zaczyna Awatar Dawidow21

Domyślnie

Napisał Daniello

"...Zamiast C17-40 (za ciemny do kościoła) bierz T17-50..."

Tu też moje pytanie - bo na różnych forach ten obiektyw jest bardzo chwalony - czemu?

Nie to żebym się uparł na ten obiektyw - bo i tak mi się od razu nie podobało f4
    ale chciałbym wiedzieć na czym polega ta magia "ELEK"
    bo w zasadzie nie miałem okazji rozeznać się w tym temacie.
    I tak jak już wcześniej pisałem ciężko znaleźć dobre informacje na ten temat.

Czy L-ka f4 Canona jest lepsza niż Tamron lub Sigma 2.8 (pomijając ogniskowe)
    Czytając testy ciężko na prawdę NOWEMU zorientować się który będzie lepszy
    a na forach panuje straszny zamęt pod tym względem - i co widać jest to swojego rodzaju (często) przechwalanie się swoim sprzętem a nie bezstronna opinia.

Wiem dobrze że C 17 - 55 f/2.8 IS byłby kozacki (i na prawdę chciałbym go mieć)

ale cena jest jak na początek odstraszająca - mimo tego że wiem że to bardzo by mi pomogło - szczególnie że dopiero zaczynam ale muszę zacząć od czegoś tańszego.

Trochę dużo tu wątków pcham ale mój umysł jest chłonny na taką wiedzę i bardzo mi to pomaga (internet

Dzięki tym którzy POMAGAJĄ
    I raczej PODZIĘKUJĘ tym którzy chcą tu tylko coś wepchnąć żeby zaliczyć wypowiedź. ------- mam Firewalla w głowie na takie przechwalanki

Ten wątek ma być "czysty"

A tak na boku to przykleiłem małą naklejkę z napisem "zmień ISO" - pomaga

No i jak jest z tymi L- kami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    iktorn92 napisał

"...A jest inna opcja tylko ślubów opchnąć 70-200 kupić 50 1.4 i 85 1.8 i masz full wypas. tylko wybór należy do ciebie..."

To mnie zainteresowało.
    Czy zestaw (chodzi o obiektywy)

n.p L 17-40
    50 1.4
    85 1.8

wystarczą? - co z plenerem i weselem - da radę ogarnąć tym temat.
    Nie chciałbym się też pakować w większą ilość obiektywów i zależało by mi na w miarę standardowym zaopatrzeniu - cały czas biorąc pod uwagę cenę.

Nie piszę tu o pytaniach typu ..co by tu dobrego kupić do 1000 zł żeby było ok...

Wiem że jakość to cena i jeśli różnica w cenie jest nie duża - wiadomo nie będę sępić kasy ale wszystko w granicach rozsądku - na pewno są rozwiązania na których można śmiało śmigać na początku.

Gdybym miał kasy na tyle żeby pozwolić sobie od razu na zakup sprzętu z najwyższej półki - myślę że było by dużo łatwiej. ale niestety tak to jest skrojone że małymi kroczkami muszę iść do przodu.

A po za ty jaka to radocha zasuwać od razu na kozackim sprzęcie?
    Cały pic polega na tym że uczę się na tym "gorszym sprzęcie" i robiąc coraz lepsze zdjęcia czuję jak rosnę w siłę - co będzie jak w ręce wpadnie mi 1d mark - strzeżcie się
    żartuję ale miło było przez chwilę pomarzyć.
    Ostatnio edytowane przez Dawidow21 ; 12-10-2007 o 15:50 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawidow21 Zobacz posta
    No i jak jest z tymi L- kami?
    To może ja spróbuję

- W eLkach są lepsze (przynajmniej teoretycznie) soczewki: szkła UD (niskodyspersyjne) i soczewki fluorytowe - podobno dobre To wszystko zapewnia lepszą niż w innych obiektywach jakość obrazu, większą ostrość, przenoszenie kontrastów itd. Z drugiej strony taki 85 1.8 nie ma żadnych "specjalnych" technologii a i tak jest dziko ostry.
    Elki są też często jaśniejsze od nie-eLek, szczególnie jeśli chodzi o szkła stałoogniskowe. Np obiektyw 35mm 1.4L jest dwa razy jaśniejszy od 35mm 2.0 i przy tym jest dużo bardziej ostry już przy tym 1.4.

- jakość wykonania: obudowy eLek zrobione są z metalu i z wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Sporo obiektywów tej klasy ma uszczelnienia (17-40 z filtrem,24-70, 70-200 4is i na pewno wiele innych)

- mechanika: Każda (chyba) eLka ma wewnętrzne ogniskowanie. Niektóre z nich mają też wewnętrzne zoomowanie. Dzięki temu na zewnątrz obudowy jest mniej ruchomych elementów, do środka wpada mniej kurzu, jest mniejsza szansa na powstanie luzów.

- AF - prawie każda eLka ma silnik USM, prawie bezgłośny, szybki i dokładny.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawidow21 Zobacz posta
    Napisał Daniello

Tu też moje pytanie - bo na różnych forach ten obiektyw jest bardzo chwalony - czemu?
    Nie to żebym się uparł na ten obiektyw - bo i tak mi się od razu nie podobało f4
    ale chciałbym wiedzieć na czym polega ta magia "ELEK"
    bo w zasadzie nie miałem okazji rozeznać się w tym temacie.
    I tak jak już wcześniej pisałem ciężko znaleźć dobre informacje na ten temat.
    Napiszę czemu ja zdecydowałem się na 17-40, bo miałem podobne jak Ty dylematy.
    Po pierwsze wchodząc w Canona zamierzałem związać się z nim na lata - a szkło 17-40 jest właśnie taką inwestycją. Zawsze mogę je sprzedać, z małą stratą.
    Tamron odrzucał mnie z powodu dużego rozrzutu jakościowego i niejasnej sytuacji z serwisem. Niby Tamron jest sporo tańszy niż L-ka, ale to nadal 1500PLN, a nie np. 500.
    Jakość wykonania 17-40 jest IMO bardzo wysoka - czuć że masz w garści kawał solidnego obiektywu, a nie plastykową zabaweczkę.
    Biegam, bo lubię

Domyślnie

Mam prośbę do zainteresowanych tym tematem żeby napisały krótko jaki widzą zestaw jak na początek (chodzi o obiektywy)

tak jak n.p

S 18-50 f/2.8
    C 50 1.4
    xx 500 -700 f/0,.2

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Apropos pracy z lampą przeczytaj ten wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    Trudno o lepszy poradnik jak używać lampy.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wiesz ja miałem 17-40 w łapach i zostały mi po nim jak najlepsze wrażenia. myślę że f 4 nie będzie ci przeszkadzało podbijesz iso i po sprawie. A po za tym masz ef a nie ef-s i pod FF będzie grało. a jak kupisz ele to masz szkło na lata.

Mój zestaw na początek:

17-40
    50 1.4
    85 1.8

A później

albo najpierw puszka FF
    i 35 1.4 i 135 2.0
    i takim zestawem
    możesz wszystko na ślubach

Domyślnie

I to mi sie podoba - NA TEMAT

Z mojego doświadczenia.....
    Dzięki za link do Lampy
    Ostatnio edytowane przez Dawidow21 ; 12-10-2007 o 16:17 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów