Strzelam Tv zafiksowany na 1/30s :-) Nie to żebym wiedział po co (przy takich ogniskowych)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
Strzelam Tv zafiksowany na 1/30s :-) Nie to żebym wiedział po co (przy takich ogniskowych)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
o tym samym pomyslalem ...no ale WHY!?Zamieszczone przez muflon
![]()
Darpla, widzę, że w robocie podczas festynu był tele 70/75-300 lub 100-300. Przy takich ogniskowych powinieneś trzymać czas od co najmniej 1/160 s. do co najmniej 1/500 s. Niedochowanie prostej zasady zależności pomiędzy czasem migawki a ogniskową, przy zdjęciach z ręki, zemściło się na tych Twoich fotkach.
Poza tym nie rozumiem, tak jak koledzy wyżej, dlaczego tak mocno przymykasz przysłonę ? To nie są zdjęcia makro. Te fotki miały być reportażowe a więc f/8 to max. i szybka migawka z podbiciem ISO do 400.
temat ekstremalnych nastawow kolegi byl juz poruszany kilka razy. Nie ustosunkowal sie do tego ani razu. Nie wiem kolego czego oczekujesz od nas pokazujac te gnioty. Rady dostajesz ale albo ich nie czytasz albo masz je w dupie. Proponuje kupic ksiazke o fotografowaniu, przeczytac dokladnie i dopiero brac aparat do reki. Kolejny poruszony gniot i pytanie "Co o tym sadzicie" nie ma tu sensu.
To nie on przymknal... to aparat zafiksowany na 1/30 - by nie przeswietlic.Zamieszczone przez p13ka
Poza tym zgadzam sie co do joty z tpopem - gnioty ze skopanymi ustawieniami a darpla nic sobie z rad nie robi choc sam lubi powtarzac innym madre frazesy gdzies wyczytane.
Dam ci darpla propozycje na festyny, koncerty itp z teleobiektywem klasy 70-300 - Tv , 1/500 , iso400.
Powodzenia![]()
Dyskusja o cropie trafiła tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5383
Kilka ujęć w zimowej scenerii.
http://www.pbase.com/darpla8/zima
Proszę o ocenę zdjęć.
Gorąco pozdrawiam
Wlasnie skonczylem ogladac Twoje wszystkie galerie. I uwazam, iz popelniasz jeden blad - starasz sie troszke na sile robic zdjecia artystyczne (swiadomie badz nie) - takie odnosze wrazenie.
To dobrze, ze szukasz czegos ciekawszego w otoczeniu, to dobrze, ze dazysz do niekonwencjonalnego podejscia do tematu. Ale na poczatek, trzeba starac sie, aby nie popelniac podstawowych bledow, takich jak: niedoswietlanie czy przeswietlanie, "gubienie kolorow", brak ostrosci itp. To wbrew pozorom nie jest latwe. Byc u cioci na imieninach i cyknac nierozmazane zdjecie ludziom przy stole bez czerwonych oczu, bez przeswietlonego pierwszego planu a niedoswietlonego drugiego. Dopiero jak to bedzie wychodzic bezblednie, ostro, bez wielkich cieni na scianie, to mozna zaczac skupiac sie nad ujeciem tzw. chwili czy momentu. Aczkolwiek dobrze jest laczyc te dwie rzeczy, jednak w Twoim przypadku, na razie skupilbym sie nad dopracowaniem estetycznym swoich fotek.
Mam nadzieje, ze nie zywisz urazy za moje slowa, bo chcialem Ci tylko doradzic.
Pozdrawiam serdecznie
pikczer
Witam
Przesyłam kilka fotek z KARAOKE dla pracowników Sądu Okręgowego.
http://www.pbase.com/darpla8/karaoke
Proszę o ocenę!
yyy ale o co chodzi z tym Karaoke?!
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |