Cytat Zamieszczone przez darpla Zobacz posta
Serdecznie dziękuję arturs za kolejny słowińSKI ZWROT DO KOLEKCJI.
No problem.. polecam się na przyszłość, bo co tu pisać

Twoje wskazówki są na prawdę bardzo cenne.
Nie wiem czy są cenne bo ich nie zauważyłem - wystarczyłoby przeczytać te parę stron wstecz i wziąć to co tam koledzy pisali do serca..
ale skoro chcesz to bardzo proszę:
1. http://www.pbase.com/darpla12/image/71087399
Krzywa świeczka - po pierwsze - tło - proponuję poczytać wątek o zarabianiu na zdjęciach i fotografii stockowej - tło u Ciebie dyskwalifikuje to zdjęcie bo dolna część zlewa się z tym czymś w butelce, do tego kolor ściany z tyłu też jest nie bardzo. Oświetlenie też kiepsko - cień z lewej i coś cieniopodobnego z prawej. Poza tym nie ma ostrości na tym zdjęciu (albo bardzo ciężko ją znaleźć). Jeśli robisz taką fotkę to postaw ją chociaż na białym tle - jak nie masz statywu to postaw stabilnie aparat, włącz blokadę lustra i na samowyzwalaczu - na przesłonie 8-11 osiągniesz znacznie lepsze efekty niż na f4. Jak aparat będzie stał stabilnie to i czas rzędu 2-4 sekundy będzie ok.
2. http://www.pbase.com/darpla12/image/71087400
"Baba Jaga" - ogólnie baba jest paskudna, głębia ostrości za płytka , cięć od lampy przy prawym oku, odblask w drugim, tu ostrość można znaleźć
3. http://www.pbase.com/darpla12/image/71087401
Wielbłąd - brak ostrości, tło jak w zdjęciu nr. 1, ostrości ciężko się dopatrzeć poza tym paskudne arterfakty od kompresji przy zmniejszaniu zdjęcia (np. przy fryzurze). Poza tym coś mu wystaje z d...
co do tła to tutaj masz przykładowe zdjęcie - nic specjalnego - musiałem w piątek wieczorem cyknąć na sobotę rano do firmy zdjęcie kamery - ale nawet do tego czego nie zamierzam pokazywać publicznie wziąłem białe tło z papieru i rozłożyłem nad obiektem biały materiał jako namiastkę namiotu bezcieniowego - po to żeby rozproszyć błysk lampy. Absolutnie nie

Odnośnie zdjęć "ślubnych" odniosę się do nich "hurtem":
Ogólnie - sprawiają raczej ponure wrażenia - po pierwsze dlatego że sa czarno-białe z przewagą ciemnych - może trzeba by je rozjaśnić. Po drugie coś w rodzaju winiety na nietórych - nie wiem czy to kwestia obróbki czy cięcia zdjęcia ale rzuca się w oczy (np. na nr 1 w prawym i lewym dolnym rogu, na 4 też). Do tego braki w ostrości (być może to kwestia pomniejszania - spróbuj zrobić to w kilku krokach zamiast w jednym) w zasadzie nie bardzo moge dopatrzeć się ostrości na którymś żeby powiedzieć - to jest ostre. Do tego kadry są krzywe - popatrz na 4 i 5. Ogólne wybór zdjęć nie bardzo trafiony bo np. 3 - popatrz na oczy panny młodej, na 5 ten ryż rzucany na garnitur młodego kojarzy mi się nieodparcie z "atakiem powietrznym" gołębi, co wnosi na zdjęciu nr 5 piorunochron czy kabel po prawej. Co chciałeś pokazać przez zdjęcie nr 6 - "podwójny podbródek" tej pani czy coś innego?
Nr 7 - mina panny młodej i zaciemnione rogi (garnitur młodego)
nr 8 - za mała głębia ostrości na twarzy pani po lewej stronie
Na razie tyle

Jesteś THE BEST.
A tego nie wiesz bo nie pokazywałem ostatnio zdjęć, ale skoro tak sądzisz to fajnie

Może zamiast się obrażać spróbuj np. powtórzć te zdjęcia (np. 1 i 3) używając tła, innego oświetlenia i pokazać tu swoje próby - a my postaramy się coś napisać - teraz to jest tak że od 2 lat robisz coraz to nowe galerie na pbase - ludzie się produkują a Ty pokazujesz kolejne zdjęcia z których wynika że nawet nie przeczytałeś wcześniejszych uwag lub zupełnie masz je w d... W takim razie po co je pokazywać skoro nie zależy ci na opiniach - bo jesli by zależało to widać by było w zdjęciach - choćby takich "pozowanych" jak słynne kieliszki z początku wątku - ja jakbym dostał tyle konkretnych opinii to próbowałbym do skutku aż będzie ok, posiłkując się opiniami forum

Pozdrawiam
Artur