No problem.. polecam się na przyszłość, bo co tu pisać
Nie wiem czy są cenne bo ich nie zauważyłem - wystarczyłoby przeczytać te parę stron wstecz i wziąć to co tam koledzy pisali do serca..
ale skoro chcesz to bardzo proszę:
1. http://www.pbase.com/darpla12/image/71087399
Krzywa świeczka - po pierwsze - tło - proponuję poczytać wątek o zarabianiu na zdjęciach i fotografii stockowej - tło u Ciebie dyskwalifikuje to zdjęcie bo dolna część zlewa się z tym czymś w butelce, do tego kolor ściany z tyłu też jest nie bardzo. Oświetlenie też kiepsko - cień z lewej i coś cieniopodobnego z prawej. Poza tym nie ma ostrości na tym zdjęciu (albo bardzo ciężko ją znaleźć). Jeśli robisz taką fotkę to postaw ją chociaż na białym tle - jak nie masz statywu to postaw stabilnie aparat, włącz blokadę lustra i na samowyzwalaczu - na przesłonie 8-11 osiągniesz znacznie lepsze efekty niż na f4. Jak aparat będzie stał stabilnie to i czas rzędu 2-4 sekundy będzie ok.
2. http://www.pbase.com/darpla12/image/71087400
"Baba Jaga" - ogólnie baba jest paskudna, głębia ostrości za płytka , cięć od lampy przy prawym oku, odblask w drugim, tu ostrość można znaleźć
3. http://www.pbase.com/darpla12/image/71087401
Wielbłąd - brak ostrości, tło jak w zdjęciu nr. 1, ostrości ciężko się dopatrzeć poza tym paskudne arterfakty od kompresji przy zmniejszaniu zdjęcia (np. przy fryzurze). Poza tym coś mu wystaje z d...
co do tła to tutaj masz przykładowe zdjęcie - nic specjalnego - musiałem w piątek wieczorem cyknąć na sobotę rano do firmy zdjęcie kamery - ale nawet do tego czego nie zamierzam pokazywać publicznie wziąłem białe tło z papieru i rozłożyłem nad obiektem biały materiał jako namiastkę namiotu bezcieniowego - po to żeby rozproszyć błysk lampy. Absolutnie nie
Odnośnie zdjęć "ślubnych" odniosę się do nich "hurtem":
Ogólnie - sprawiają raczej ponure wrażenia - po pierwsze dlatego że sa czarno-białe z przewagą ciemnych - może trzeba by je rozjaśnić. Po drugie coś w rodzaju winiety na nietórych - nie wiem czy to kwestia obróbki czy cięcia zdjęcia ale rzuca się w oczy (np. na nr 1 w prawym i lewym dolnym rogu, na 4 też). Do tego braki w ostrości (być może to kwestia pomniejszania - spróbuj zrobić to w kilku krokach zamiast w jednym) w zasadzie nie bardzo moge dopatrzeć się ostrości na którymś żeby powiedzieć - to jest ostre. Do tego kadry są krzywe - popatrz na 4 i 5. Ogólne wybór zdjęć nie bardzo trafiony bo np. 3 - popatrz na oczy panny młodej, na 5 ten ryż rzucany na garnitur młodego kojarzy mi się nieodparcie z "atakiem powietrznym" gołębi, co wnosi na zdjęciu nr 5 piorunochron czy kabel po prawej. Co chciałeś pokazać przez zdjęcie nr 6 - "podwójny podbródek" tej pani czy coś innego?
Nr 7 - mina panny młodej i zaciemnione rogi (garnitur młodego)
nr 8 - za mała głębia ostrości na twarzy pani po lewej stronie
Na razie tyle
A tego nie wiesz bo nie pokazywałem ostatnio zdjęć, ale skoro tak sądzisz to fajnie
Może zamiast się obrażać spróbuj np. powtórzć te zdjęcia (np. 1 i 3) używając tła, innego oświetlenia i pokazać tu swoje próby - a my postaramy się coś napisać - teraz to jest tak że od 2 lat robisz coraz to nowe galerie na pbase - ludzie się produkują a Ty pokazujesz kolejne zdjęcia z których wynika że nawet nie przeczytałeś wcześniejszych uwag lub zupełnie masz je w d... W takim razie po co je pokazywać skoro nie zależy ci na opiniach - bo jesli by zależało to widać by było w zdjęciach - choćby takich "pozowanych" jak słynne kieliszki z początku wątku - ja jakbym dostał tyle konkretnych opinii to próbowałbym do skutku aż będzie ok, posiłkując się opiniami forum
Pozdrawiam
Artur