Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Tamron 20-40 2,7-3,5

Mieszany widok

kortecki4
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    "Okazja" za 900 zł to - IMHO - żadna okazja. Wystarczy przeglądnąć zakończone aukcje na Allegro, żeby sie przekonać, że jego "rynkowa" wartość to ok. 500-600 zł.

Jeśli potrzebujesz jasnego obiektywu, to Tamron 17-50 lepiej spełni Twoje oczekiwania (stałe światło 2,8!). Poza tym, przecież ten Tamron (20-40mm) jest na długim końcu tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

Recenzji tego szkła niewiele w sieci, to fakt. Tutaj znalazłem jedną:
    http://www.camerahobby.com/Review-Tamron20-40mm.htm

Zwróć jednak uwagę, że była to jeszcze era analogów. Z cyfrą może pracować inaczej.

17-50 to zdaje się tylko do cyfrowych. Ja potrzebuję coś na mały obrazek !

Cena wysoka, ale jak widać na allegro nie ma tego zbyt dużo ( raczej brak) w sieci

thx za recenzję, może ma ktoś jeszcze tą fotokuriera ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

To ciut jest dla mnie bardzo istotne
    Ostatnio edytowane przez kortecki4 ; 12-10-2007 o 10:44 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kortecki4 Zobacz posta
    17-50 to zdaje się tylko do cyfrowych. Ja potrzebuję coś na mały obrazek !
    Skoro tak, to jeszcze jedno szkło przychodzi mi do głowy, tj. Tokina 20-35/2,8 At-X Pro. Zbiera niezłe recenzje, jest na pełną klatkę, jak na zooma bardzo jasny, a cenowo, to myślę, że w okolicach maks. 1000-1200 zł byłbyś w stanie go zdobyć.

Jeszcze raz podkreślę, że być może Tamron 20-40mm nie jest zły, ale nie za tę cenę (900 zł).

kortecki4
    Guest

Domyślnie

Skoro tak, to jeszcze jedno szkło przychodzi mi do głowy, tj. Tokina 20-35/2,8 At-X Pro. Zbiera niezłe recenzje, jest na pełną klatkę, jak na zooma bardzo jasny, a cenowo, to myślę, że w okolicach maks. 1000-1200 zł byłbyś w stanie go zdobyć.

Jeszcze raz podkreślę, że być może Tamron 20-40mm nie jest zły, ale nie za tę cenę (900 zł).

Właśnie gdzieś czytałem, że ta Tokina jest troszkę gorsza optycznie od tamrona, tylko nie bardzo pamiętam gdzie :sad:

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kortecki4;377956\

Moglbys to rozwinac. moze jakis przyklad z zycia fotografa...

Bo ja nie rozumiem..
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

kortecki4
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Moglbys to rozwinac. moze jakis przyklad z zycia fotografa...

Bo ja nie rozumiem..

Każdy spadek jasności obiektywu powoduje wydłużenie czasu naświetlania.
    Fotografuję tylko i wyłącznie na SLAJDACH, z reguły z RĘKI i dlatego jest dla mnie bardzo ważna jasność obiektywu.

Fotografuję z ręki nawet przy czasach 1/4s więc, jest to dla mnie naprawdę istotne.

Jakie, macie jeszcze propozycje dotyczące ww szerokiego kąta ???
    Bardzo istotna dla mnie jest, też wytrzymałość konstrukcji.

Oczywiście seria L z powodu swojej ceny odpada. 17-40 f4 ma cenę do zaakceptowania, niestety światło już nie -.(
    Ostatnio edytowane przez kortecki4 ; 13-10-2007 o 09:28

Domyślnie

Fotografuję tylko i wyłącznie na SLAJDACH, z reguły z RĘKI i dlatego jest dla mnie bardzo ważna jasność obiektywu.
    Fotografuję z ręki nawet przy czasach 1/4s więc, jest to dla mnie naprawdę istotne.
    Może jeszcze napisz, co fotografujesz. Zapytam jeszcze nieśmiało: czy używasz statywu. a jeśli nie, to dlaczego?

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Jakie, macie jeszcze propozycje dotyczące ww szerokiego kąta ???
    Bardzo istotna dla mnie jest, też wytrzymałość konstrukcji.

Oczywiście seria L z powodu swojej ceny odpada. 17-40 f4 ma cenę do zaakceptowania, niestety światło już nie -.(
    przy czasie 1/4 czas bedzie taki sam dla f3,5 vs 4. zreszta nie wazne...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

Fotografuję z ręki nawet przy czasach 1/4s więc, jest to dla mnie naprawdę istotne
    Naprawdę intryguje mnie, jaki rodzaj fotografii uprawiasz. Czy mógłbyś podzielić się z nami tą informacją???

kortecki4
    Guest

Domyślnie

Naprawdę intryguje mnie, jaki rodzaj fotografii uprawiasz. Czy mógłbyś podzielić się z nami tą informacją???

Teatr teatr, jeszcze raz teatr (tylko światło zastane)

Domyślnie

Teatr teatr, jeszcze raz teatr (tylko światło zastane)
    No cóż, moim zdaniem lepsza dla tych zastosowań byłaby chyba cyfra i możliwość zwiększenia czułości. To są raczej ekstremalnie trudne warunki do fotografowania analogiem, niezbyt jasnym obiektywem, w świetle zastanym i na dodatek na slajdach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów