Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Tamron 20-40 2,7-3,5

kortecki4
    Guest

Smile Tamron 20-40 2,7-3,5

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy, ale przeglądam te forum już od jakiegoś czasu.

Ponieważ nie znalazłem nic w archiwum, postanowiłem zapytać o ten obiektyw.

Czy wg was jest to dobry optycznie obiektyw ???
    Jak wygląda jakość wykonania ???
    Cz w ogóle warto go kupić ?

Wiem, że był opisywany kiedyś w Foto Kurierze chyba z 1994r, czy ma ktoś może skan artykułu, bo w sieci nie mogę znaleźć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

PS Mam okazję kupić, ten obiektyw za ok 900zł w bdb stanie.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Jednego możesz być pewien nie jest już produkowany.
    Do czego chcesz go podpiąć?
    Tamrona 17-35/2.8-4 kupisz za niewiele większe pieniądze a używkę dostaniesz w podobnej cenie.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

kortecki4
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Jednego możesz być pewien nie jest już produkowany.
    Do czego chcesz go podpiąć?
    Tamrona 17-35/2.8-4 kupisz za niewiele większe pieniądze a używkę dostaniesz w podobnej cenie.
    Tak jak napisałem, mam okazję kupić taki obiektyw za ok 900zł.

Zdaje się, że 17-35, to nie ten przedział JAKOŚCIOWY. Zwykły prosty "kit"

Po za tym końcówka o jasności 4,0 niestety mi nie odpowiada, ze względu na fotografowanie TYLKO i wyłącznie w świetle zastanym.

Zablokowany

Domyślnie

Oj przesadziłeś 17-35 porównać do kita do duża odwaga. Wielu użutkowników na tym forum ma to właśnie szkło i chwalą. Trochę się upierasz przy tym freak'u tamrona. Twoja wola. Masz dwa dobre szkła tej firmy 17-35 i 17-50. Dobre i sprawdzone (w ogólnym znaczeniu tego słowa, bo jak wiadomo rozrzut jakościowy ogromny).

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

według tej opinii, wcale ciekawy obiektyw, tylko cena zakupu jaką podał ten użytkownik to 400zł, trochę się różni od Twojej
    lepsze jutro było wczoraj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kortecki4 Zobacz posta
    Tak jak napisałem, mam okazję kupić taki obiektyw za ok 900zł.

Zdaje się, że 17-35, to nie ten przedział JAKOŚCIOWY. Zwykły prosty "kit"

Po za tym końcówka o jasności 4,0 niestety mi nie odpowiada, ze względu na fotografowanie TYLKO i wyłącznie w świetle zastanym.
    "Okazja" za 900 zł to - IMHO - żadna okazja. Wystarczy przeglądnąć zakończone aukcje na Allegro, żeby sie przekonać, że jego "rynkowa" wartość to ok. 500-600 zł.

Jeśli potrzebujesz jasnego obiektywu, to Tamron 17-50 lepiej spełni Twoje oczekiwania (stałe światło 2,8!). Poza tym, przecież ten Tamron (20-40mm) jest na długim końcu tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

Recenzji tego szkła niewiele w sieci, to fakt. Tutaj znalazłem jedną:
    http://www.camerahobby.com/Review-Tamron20-40mm.htm

Zwróć jednak uwagę, że była to jeszcze era analogów. Z cyfrą może pracować inaczej.

kortecki4
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    "Okazja" za 900 zł to - IMHO - żadna okazja. Wystarczy przeglądnąć zakończone aukcje na Allegro, żeby sie przekonać, że jego "rynkowa" wartość to ok. 500-600 zł.

Jeśli potrzebujesz jasnego obiektywu, to Tamron 17-50 lepiej spełni Twoje oczekiwania (stałe światło 2,8!). Poza tym, przecież ten Tamron (20-40mm) jest na długim końcu tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

Recenzji tego szkła niewiele w sieci, to fakt. Tutaj znalazłem jedną:
    http://www.camerahobby.com/Review-Tamron20-40mm.htm

Zwróć jednak uwagę, że była to jeszcze era analogów. Z cyfrą może pracować inaczej.

17-50 to zdaje się tylko do cyfrowych. Ja potrzebuję coś na mały obrazek !

Cena wysoka, ale jak widać na allegro nie ma tego zbyt dużo ( raczej brak) w sieci

thx za recenzję, może ma ktoś jeszcze tą fotokuriera ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

To ciut jest dla mnie bardzo istotne
    Ostatnio edytowane przez kortecki4 ; 12-10-2007 o 10:44 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiesz ten 17-35 jest przez wielu porównywany z L-ką i wcale w tym porównaniu nie wypada źle. Także może jedak warto go sprawdzić.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Nie przesadzaj, że światło 3,5 względem 4 to taaaaka różnica. IMHO w praktyce - żadna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kortecki4 Zobacz posta
    17-50 to zdaje się tylko do cyfrowych. Ja potrzebuję coś na mały obrazek !
    To ciut jest dla mnie bardzo istotne
    Skoro tak, to jeszcze jedno szkło przychodzi mi do głowy, tj. Tokina 20-35/2,8 At-X Pro. Zbiera niezłe recenzje, jest na pełną klatkę, jak na zooma bardzo jasny, a cenowo, to myślę, że w okolicach maks. 1000-1200 zł byłbyś w stanie go zdobyć.

Jeszcze raz podkreślę, że być może Tamron 20-40mm nie jest zły, ale nie za tę cenę (900 zł).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów