Nemeo dzieje Ci się tak tylko na zimnym komputerze (który np. kilka godzin stał nieużywany), czy jeśli wyłączysz komputer i zaraz będziesz chciał go włączyć ponownie (wszystko rozgrzane), to też występuje takie zachowanie?
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Nie tyle temperatura co prąd. Jeśli wyłączasz/włączasz komputer w krótkich odstępach czasu to kondensatory nie mają kiedy się rozładować. A jeśli zasilacz jest za słaby/uszkodzony to nie jest w stanie naraz podać tyle prądu ile potrzeba - jedna z możliwości.
W każdym razie radzę skupić się na zasilaniu w tym momencie.
10D; EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
Niekoniecznie. Zdarzają się przypadki, że przy niektórych płytach głównych komputer nie chce startować przy zimnych kondensatorach (nie ma tu nic do rzeczy ich rozładowanie). Ostatnio niektórzy narzekają np. na IP35-E Abita, że w niektórych egzemplarzach na zimno nie da rady uruchomić kompa i... O zgrozoRozgrzewają kondensatory suszarką, po czym start przebiega normalnie
Osobiście słyszałem tylko o takich przypadkach, ale na własnej skórze na szczęście nie miałem okazji tego testować. Niemniej poobserwuj uważnie, czy problem dotyczy tylko startów na zimno. Jeśli tak, to możliwe, że winne są wadliwe kondensatory na płycie głównej.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
10D; EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM