Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: CompactFlash i wygięcie pinów w aparacie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie CompactFlash i wygięcie pinów w aparacie

Czytając sobie angielską Wikipedię natknąłem się na tekst o jednej z wad EOSa 350D. (Szczerze, nie wiem dlaczego akurat jego?) :smile: Mianowicie chodzi o problem wygięcia pinów w aparacie podczas wkładania karty pamięci, którego podobno Canon nie podciąga pod gwarancję i ich naprawa jest bardzo droga. Oryginalny tekst:

It is possible to bend the male pins of the Compact Flash connector inside the camera. This is a very expensive repair which Canon does not offer under warranty. It can happen relatively easily but can be avoided by very carefuly inserting a new card and feeling for unusual resistance, excessive force is the primary cause but may also be due to the contact surface design of some CF cards. The problem is more of a design issue of the CF card mechanism and can happen in other CF equipped devices.
    Pytanie jak bardzo jest to prawdopodobne i ewentualnie jakiej firmy karty są niepolecane, bo słyną z wyginania pinów? Osobiście nie znalazłem żadnego postu na ten temat w polskim internecie, jedynie nieliczne na zagranicznych stronach. Może to zdarza się po prostu nieuważnym, albo wkładającym kartę innym bokiem? ;-) Przy wyciąganiu jest specjalny guziczek, który wypycha nam kartę, a przy wkładaniu naprowadzają nas na piny odpowiednie "szyny". :smile:

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wkładając kartę właściwym końcem pinów nie zegniesz.

A "wada" nie dotyczy tylko Canonów. W złączu chyba cztery piny sa dłuższe od pozostałych i wyginają się przy probie mocowania się z kartami.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Wkładając kartę właściwym końcem pinów nie zegniesz.

A "wada" nie dotyczy tylko Canonów. W złączu chyba cztery piny sa dłuższe od pozostałych i wyginają się przy probie mocowania się z kartami.
    Wkładajac kartę własciwie tez mozesz położyc pina.W 5d wkładałem San diska
    mial niedrozny otwór i połozył szpileczkę która zrobiła zwarcie.Wymiana pina w zakładzie foto naprawa Fotomar w bydgoszczy 120 PLN.Te dłuzsze piny to jak czytałem są masowe.Pozdrawiam:smile:

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ja mam bardzo miłe doświadczenie z serwisem Canona.
    Po tym jak aparat pewnego dnia przestał czytać kartę, wysłałem toto do serwisu. Wróciło po trzech dniach sprawne z adnotacją: "naprawa skrzywionych pinów- ostatni raz na gwarancji".
    Piny skrzywiły sie samoistnie:-? - mam jedną kartę, oryginał Sandiska, i nie pamiętam bym wciskał go na opak.
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

A mnie udało się pogiąc kongstonami piny w aparacie (350D) i skutecznie ją zablokowac, tak ze nie chciał jej wupuścic ze srodka, a w banku Digimate III+ to tak skutecznie,że teraz są powyginane (po moim prostowaniu, a ręki neurochirurga niestety nie mam ) że musze je prostowac po 3-4 włożeniach kart. Dlatego mały zestawik chińskich śrubokręcików mam zawsze w plecaku.Narazie się udaje, tylko jak długo...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    A mnie udało się pogiąc kongstonami piny w aparacie (350D) i skutecznie ją zablokowac, tak ze nie chciał jej wupuścic ze srodka, a w banku Digimate III+ to tak skutecznie,że teraz są powyginane (po moim prostowaniu, a ręki neurochirurga niestety nie mam ) że musze je prostowac po 3-4 włożeniach kart. Dlatego mały zestawik chińskich śrubokręcików mam zawsze w plecaku.Narazie się udaje, tylko jak długo...
    Na moja propozycję żeby pan w zakładzie prostował pina usłyszałem że piny sa twarde, prostowane moga wczesniej czy pózniej sie ułamać.Scenariusz dla takiego zdarzenia jest dosc ponury bo jedna częsc wypada na zewnatrz a druga do srodka i jesli trafi na płyte główną czy w inne miejsce gdzie zrobi zwarcie to robi się duże kuku.Po takim wyjasnieniu dałem spokój prostowaniu.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

A mi sie zdarzył taki przypadekw moim 300D , a dokładniej mojej żonie, która próbowała włożyć kartę bokiem, w wyniku tego wygieła 2 albo 3 piny, juz szykowałem się na wymiane całego modułu od karty co miało kosztować chyba około 300zł ale w pobliskim zakładzie napraw elektronicznych gościu poprostu jakimś długim śrubokręcikiem wyprostował je , nawet nie chciał kasy za to :-) i wszystko działało bez broblemu

Coś już napisał Awatar marek_k
    Miasto
    Olkusz

Domyślnie

W pracy mamy odtwarzacze reklam na karty CF. Co tydzień wymiana 30 kart. Jak się wkłada poprawnie, to nie ma problemu, ale już dwa razy prostowałem "nóżki". Przydaje się lupa i śrubokręciki zegarmistrzowskie (i pewna ręka )
    pozdrawiam!
    30D, 24-105L 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4L, 580EX II,
    Manfrotto 055XproB+488RC2

Domyślnie

z tego co pisali tu na forum było zę chyb apodruby extrem IV sandiska mają inne ciut otworki i komuś się zdażyło zę otworek nie trafił na pina i wyginały ise .. ale to chyba bardzo zadka przypadłość... na całe forum może ok 5 uzytkowników i to chyba nie koniecznie w 350..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

ja wygiąłem jeden pin kingstonem
    a że nie miałem śrubokręcików - wyprostowałem pin nożem i dalej działa
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów