No właśnie, te piny są twarde. Montowałem gniazdo CF w takim jednym urządzonku to sobie dobrze pooglądałem. Moim zdaniem wygięcie pinów jest mozliwe jedynie przy krzywym wciskaniu karty na siłę mimo, że ta stawia nietypowy opór i nie wchodzi gładko.
No właśnie, te piny są twarde. Montowałem gniazdo CF w takim jednym urządzonku to sobie dobrze pooglądałem. Moim zdaniem wygięcie pinów jest mozliwe jedynie przy krzywym wciskaniu karty na siłę mimo, że ta stawia nietypowy opór i nie wchodzi gładko.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
W MOIM PRZYPADKU POŁOŻYŁ SIE POZIOMO jeden pin dokładnie w środku gniazda.Zdarzyło sie to na plenerze w Sandomierzu [aparat oglądali koledzy z
CB].Nie mozna tego zrobic wkładając krzywo kartę.Ponadto ogladając w domu kartę zobaczyłem[lupa] w odpowiednim otworze metalowa płaszczyznę w środku otworu.Pracownik zakładu wymieniajacy pin spytal czy mam tą kartę i zadeklarowal jej darmowa naprawę.Na drugi dzień przyszedłem z kartą i po przefrezowaniu otworu karta jest nadal uzywana.W/w pan pytany o uszkodzonie karty stwierdził ze jest to dosc czeste.Ja myslę że uszkodziłem kartę w Digimate które ma b.płytkie prowadzenie chociaż gniazdo w Digimate jest ok. moze przyczyna była inna.Myslę ze może komus zdarzyć zanieczyszczenie otworu np.ziarnkiem piasku itp.odtej pory starannie oglądam karte przed włożeniem.Z wciskaniem karty krzywo na siłę daj spokój wszelkie wtyczki od czterdziestu lat stanowia częsc mojego zawodu.Pozdrawiam:-)
W takim razie potrajam czujność przy manipulacjach z kartami.![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
A czy te wszystkie piny są aktywne? W czytniku kart, jeden pin po kolejnym wygięciu i prostowaniu urwał się. Ale dalej mogę czytać kartę i dalej obrabiać zdjęcia. Nie rozumiem tego. Chyba, że po prostu jeszcze nie odkryłem, co z karty nie trafia na kompa.![]()
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Nie wszystkie gniazda sa aktywne w karcie. Rozne karty uzywaja innych pinow aparatu, ale ilu i jakich nie wiem![]()
Mam podobną sytaucję. Wyłamał mi się pin w samym rogu i dalej działa :grin:. Ktoś kiedyś na tutejszym forum podesłał mi link.... http://www.interfacebus.com/CompactF...DE_pinout.html
Wniosek taki, że najlepiej kupić kartę o pojemności 16GB i zapomnieć o wyjmowaniu i czytnikach kart
Ja niedługo zaopatrzę się w kartę 4GB i problem z głowy![]()
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
zaraz Ci napisza ze lepiej 2x2GB![]()
Canon 30D
hehe dobre!!!
Słusznie![]()
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG