Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    - servo nie służy głównie do focenia cioć na kotlecie. Już widzę skuteczność tego wzorku wyświetlanego na masce samochodu WRC w akcji czy piłkarza po drugiej stronie boiska.

- zastanowiłeś się kiedy miałoby się wyłączać? Losowo? Po 10s. śledzenia? Też mam wrażenie, że nie bardzo przemyślałeś ten pomysł.

- servo w Ds2 działa świetnie i bez wzorku w warunkach, gdzie nie bardzo widać własne buty. Kilka razy sprawdziłem.
    1. A jak focisz ludzi w tańcu ?

2. W momencie nacisniecia spustu i wlaczyc z powrotem po zrobieniu zdjecia.

3. Niestety nie mialem przyjemnosci uzywac Dsa w akcji.
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Jak pstrykasz tylko w RAW, to jakość zdjęć na wyświetlaczu jest mizerna. Przełącz na L lub RAW+L, a zobaczysz kolosalną różnicę w ostrości.
    Nieprawda. RAW zawiera w sobie miniaturkę, na ostrość której ma wpływ ustawienie Picture style / Sharpness. I właśnie tą miniaturkę oglądasz na wyświetlaczu aparatu.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    1. A jak focisz ludzi w tańcu ?

2. W momencie nacisniecia spustu i wlaczyc z powrotem po zrobieniu zdjecia.

3. Niestety nie mialem przyjemnosci uzywac Dsa w akcji.
    1. Inaczej.
    2. Czyli radośnie walisz ludziom po oczach czerwoną lampą przez cały czas? To ja już wolę kamerzystów z 5KW żółtych budowlanek.
    3. Żałuj ;-)
    Jarek

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Myślę że miałem za wysokie oczekiwanie wobec dobiegaczki w Ds2,...wiele zdjęć mam nie trafionych, oczywiście wiele w tym mojej winy, - brak doświadczenia z Dsem, ale miałem go na próbę...
    Pracowałem w raw+jpg i mimo to monitor jest wg mnie fatalny
    Sądzę że dzięki minimalnemu opóźnieniu migawki to nawet w tańcu spokojnie da radę na on shot, a wówczas w ciemności sprawdzi się af asist z lampy (o ile klienci się wcześniej nie spłoszą:-D)
    Macie rację z tą ciągłą spawarką przy servo....może oświetlenie w podczerwieni by było dobrym rozwiązaniem, ale zostawmy to konstruktorom ..

Mam tylko anglojęzyczną instrukcję z 1D mk3, więc wszystkiego z niej nie doczytam, ale w c.fn jest możliwość wyłączenia af asist, więc miałem nadzieję że ta funkcja działe również w servo, ... było by dobrze aby działała, a jak mi przeszkadza to ją wyłączam

na dzień dzisiejszy wg. mnie dobrym rozwiązaniem będzie dokupienie 1D mk3
    do reporterki, ma on najlepiej rozłożone punkty krzyżowe af (dzięki cropowi są blisko mocnych punktów kadru), również ich czułość jest -1EV, więc o działkę lepiej niż Ds2.
    CANON...

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nieprawda. RAW zawiera w sobie miniaturkę, na ostrość której ma wpływ ustawienie Picture style / Sharpness. I właśnie tą miniaturkę oglądasz na wyświetlaczu aparatu.
    Dodaje miniaturkę, to fakt, ale jest ona mizernej jakości. Zdjęcia pstrykane w JPG L mają na wyświetlaczu o wiele więcej szczegółów niż a miniaturka z RAWa i nie wynika to z ustawień ostrości, a z rozdzielczości tej miniaturki. Poza tym w 1DsMk2 nie ma Picture style.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    2. W momencie nacisniecia spustu i wlaczyc z powrotem po zrobieniu zdjecia
    Nie zapominaj o tym, że inni też mogą fotografować w tym samym czasie. Co wtedy? Miałbyś na fotkach czerwoną siatkę z czyjejś lampy.

Pozdrowienia
    Ostatnio edytowane przez quail ; 15-01-2009 o 14:32 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie ISO 1600 i 3200

Panowie, przebrnąłem 25 stron i było tylko jedno pokazanie wysokiego ISO na 1dsII. Czy można prosić o foty (w miarę możliwości w porównaniu z 5d) z 1dsII na ISO 1600 i 3200?

PS jakieś porównanie na rowerku widziałem, ale nie jestem pewien czy rzeczywiście jest na wysokim ISO taka przewaga 5d .Bo była na tych zdjęciach kaszka
    może być na maila pwedu@o2.pl

Zablokowany

Domyślnie

Właśnie wróciłem z nocnej robótki w ciemnicy, wiec prosto z karty proszę jpg iso 3200 z deesa

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Heh, Himi mnie ubiegł

Rawy wywołane w acr na standardowych ustawieniach(luminacja 0, chromatyczny 25).

Iso 1600 1.4 1/40

1.

2.

iso 3200 1.4 1/100

1.

2.

1600 full size:
    http://img223.imageshack.us/img223/9497/wv2h2741.jpg

3200 full size:
    http://img401.imageshack.us/img401/3796/wv2h2742.jpg

Dwa powyższe spakowane do 6.4mb:
    http://wyslijto.pl/plik/hzuoneyfbr
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 12-06-2009 o 01:28

Zablokowany

Domyślnie

A to Wokij testa trzasł

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

dzięki wam obu Himi i Wojkij. To co chciałem widzę i trzeba się czepiać żeby wymagać żeby na skrajnym iso szumiało mniej.
    Na temat nic nie spłodzę bo nie miałem 1dsII w ręce, więc do czasu promocji pouprawiam jeszcze window shopping

Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów