Strona 6 z 27 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

Ja tam fochowcem nie jestem, ale z tego co mi sie o oczy obilo, to z lampa na aparacie zdaje sie 1/200, a w studiu 1/125, a z kabelkiem i przy odrobinie szczescia to 1/160.

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

tu sie zgodze, problem byl poruszany tu na forum. synchro ze studyjnymi lampami blyskowymi przy 1/160 daje lekko zaciemniony brzeg. lamleka sie nie wyrabia... tez mi to w tym korpusie doskwiera

co do kiepskiego AF nie moge sie zgodzic - nie jest idealny, ale pudla zdazaja sie nieczesto

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soprano
    Ja tam fochowcem nie jestem, ale z tego co mi sie o oczy obilo, to z lampa na aparacie zdaje sie 1/200, a w studiu 1/125, a z kabelkiem i przy odrobinie szczescia to 1/160.
    Nie znam się na studiu, ale używam zestawu 5d z jasnymi szkłami i z 420ex
    do portretu. Czasy przy których robię to 1/1000 - 1/2000 i wszystko jest OK

http://plfoto.com/1357267/zdjecie.html

5d +35/1.4 @ 1.6, 420ex, (chyba ca. 1/1000), siła błysku - 1EV
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A możesz trochę bardziej rozwinąć tę myśl? I dlaczego akurat 1/160s. ?
    1/160 to dla mnie za mało.
    W dzien fotografuje z lampami przy czasie zazwyczaj min 1/320 (canon 20d)
    obcina troche błysku na dole kadru, ale tego na zdjeciu w dzien nie widac.

robie takie zdjecia:
    http://www.maxbmx.ownlog.com/Mysleni...omentarze.html
    http://www.maxbmx.ownlog.com/Afro---...omentarze.html
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    1/160 to dla mnie za mało.
    W dzien fotografuje z lampami przy czasie zazwyczaj min 1/320 (canon 20d)
    obcina troche błysku na dole kadru, ale tego na zdjeciu w dzien nie widac.

robie takie zdjecia:
    http://www.maxbmx.ownlog.com/Mysleni...omentarze.html
    http://www.maxbmx.ownlog.com/Afro---...omentarze.html
    Tak czułem, że raczej nie chodzi o studio.
    Na lampie masz taki guzik uruchamiający HSS. W tym trybie lampa błyska ze wszystkimi czasami, jakich będziesz potrzebował.
    W przypadku 5D możesz spokojnie błyskać do 1/4000s. A to już Ci powinno chyba wystarczyć.
    Jarek

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Niestety - nie mam takiego przycisku. Lampy są wyzwalane zdalnie radiowo (pocket wizard). Lampiszony to sunpak 555 wiec mocą zblizone do studyjnych...
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Domyślnie

zapominacie o jednej fundamentalnej sprawie. sam czas synchro nie jest parametrem determinujacym to, czy brzeg bedzie zaciemniony czy nie. Sa szybkie i wolne lampy studyjne. Nie chodzi o czas ladowania tylko o czas blysku. Szybkie lampy oddajace maksymalna moc w krotkim czasie sa drogie, ale dzieki temu mozna z nimi nierzadko pracowac nawet przy czasach rzedu 1/500...przynajmniej tak bywalo w zamierzchlych czasach kiedy migawki centralne w srednich formatach wyznaczaly troche inne granice niz dzisiejsze egzotyczne 1/160 czy jakies dziwne reporterskie HSS
    pozdrawiam
    pozdrawiam,
    zby

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Wg mnie przy obecnej tendencji upychania kolejnych mega pixeli na matrycach 5d za pewien czas bedzie wspominany jak słaba puszka o legendarnej jakości obrazu. Co do jego następcy to nie liczyłbym na wcześniejszy jego debiut niż na wiosnę 2008 i raczej oscylowałbym z ceną koł 3-3,5 k$. Aczkolwiek z ploek można wywnioskować że bedzie to już inna matryca o 17mpix - czy o tej samej jakości ??
    hmmm ciekawe jaka będzie degradacja obrazu przy 4 mpixelach więcej i czy iso3200 będzie dużo gorsze od tego w 5D.

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    Sądze, ze do masówki jaką jest reportaz ślubny to na ten moment, 40D lub 1DmkIII
    Zastanawiam się czy AF w C40D jest lepszy/gorszy/podobny w skutecznośći do tego w 5D, wiem że inny i nowszy ale czy lepszy w końcu 40D to model niższy.

Czym więcej czytam CB tym bardziej odechciewa mi się zakupu 5D wychodzi na to że to słaba puszka, oczywiście traktuje takie wypowiedzi trochę z przymrużeniem oka, przecież spora grupa osób zajmująca się zawodowo ślubami używa 5D i chyba dobrze sobie radzi, niemniej niepewność u mnie wzrasta, czy ten AF w kościołach sobie poradzi ?, może lepiej kupić C40D i zbierać na następce 5D...ech.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 25-10-2007 o 08:30
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Czym więcej czytam CB tym bardziej odechciewa mi się zakupu 5D wychodzi na to że to słaba puszka, oczywiście traktuje takie wypowiedzi trochę z przymrużeniem oka, przecież spora grupa osób zajmująca się zawodowo ślubami używa 5D i chyba dobrze sobie radzi, niemniej niepewność u mnie wzrasta, czy ten AF w kościołach sobie poradzi ?, może lepiej kupić C40D i zbierać na następce 5D...ech.
    W kościołach nie mam najmniejszych problemów z AF. Jeśli mam jakiekolwiek błędne strzały, to jest to moja wina. Z kolei trochę nie radzę sobie podczas dynamicznych tańców, tutaj przy gorszych dniach potrafię mieć nieostre jedno zdjęcie na dwadzieścia. No i oczywiście nie muszę pisać, że zawsze jest to to najlepsze, prawda?
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki Jarek, jak się człowiek na czyta narzekań to potem ma wątpliwości ale widzę że chyba niepotrzebnie.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Strona 6 z 27 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów